ZAŠTITA ZA NAJRANJIVIJE

VELIKI UDARAC ZA PAPARAZZE U HOLLYWOODU Oni koji se približe i uplaše djecu slavnih idu zatvor!

Zakon su izlobirale slavne glumice, oskarovka Halle Berry i Jennifer Garner

Paparazzi su doživjeli veliki udarac u Hollywoodu. Guverner Kalifornije Jerry Brown u utorak je potisao strogi zakon za kažnjavanje fotorepotera i ostalih osoba koji budu plašili, progonili ili na neki drugi način maltretirali djecu javnih osoba.

Zakon je sastavio demokratski senator Kevin de Leon iz Los Angelesa, a predviđa kazne za fotografiranje i snimanje djece bez dozvole roditelja i nametljivo ili nasilno ponašanje prema djeci, u što spada i prilbližavanje fotoobjektiva dječjim licima, staklima na automobilima u kojima se djeca voze, naslanjanje objektiva na izloge lokala u kojima se nalaze i sl.

Zakon su izlobirale slavne glumice, oskarovka Halle Berry i Jennifer Garner. Berry je i govorila pred zakonodavnim odborima, svjedočeći kako paparazzi zastrašuju njezinu kćerkicu Nahlu i prate ih danju i noću. Upozorila je na to da paparazzi često viču dok fotografiraju i da to traumira djecu.

U školi male Suri zabrinuti da će paparazzi otjerati učenike: Roditelji ne žele da njihova djeca budu izložena nasrtljivim fotografima

“U ime svoje djece, nadam se da je ovo početak kraja preagresivnih paparazza čije im skandalozno ponašanje uzrokuje toliko trauma i emocionalnog stresa”, izjavila je Berry preko glasnogovornika.

Novi zakon trebao bi zaštiti i djecu policajaca i sudaca i ostalu djecu koja bi zbog profesija svojih roditelja mogla privlačiti neželjenu pažnju u javnosti. Prema novom zakonu, koji će stupiti na snagu u siječnju 2014. za plašenje djece poznatih osoba predviđena je zatvorska kazna od godinu dana i 10.000 kazne, a za svako ponavljanje nedjela kazna se može povećavati. Zakon omogućava roditeljima da podižu privatne tužbe protiv počinitelja i da traže odštete i troškove suđenja.

“Djeca ne bi trebala biti futer za tabloide niti meta maltretiranja” rekao je senator De Leon. Novi zakon, dodao je “zaštitit će djecu od maltretiranja koje samo radi zarade ide u krajnost, bez obzira na to tko su im roditelji.”

Medijske kuće protive se zakonu, tvrde da je preširok i da bi mogao ograničiti zakonit rad novinara i fotoreportera, te da praktički zadire i Prvi amandman američkog ustava, u slobodu govora. Senator De Leon kaže da to nije točno je se zakonom pokušava regulirati ponašanje paparazza a ne čin snimanja fotografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 16:27