DICAPRIO I PITT

VIDEO: HOLIVUDSKI SRCOLOMCI KOJI POMIČU GRANICE Uspješne karijere gradili su izbjegavajući blockbustere, a Oscare su čekali - desetljećima

 
Brad Pitt i Leonardo DiCaprio u Cannesu
 Profimedia, Backgrid UK

Brad Pitt i Leonardo DiCaprio mirno su mogli svoj zadivljujući fizički izgled koristiti u filmskim produkcijama golemih proračuna, ali obojica zlatnih holivudskih momaka izabrali su drugačiji put - posebno kad rade s Quentinom Tarantinom.

U novom filmu kultnog redatelja "Bilo jednom u Hollywoodu", koji je premijerno prikazan u utorak navečer u Cannesu, Pitt i DiCaprio prvi put glume zajedno.

Obojica su i ranije odvojeno radila s Tarantinom, 55-godišnji Pitt u "Nemilosrdnim gadovima", a 44-godišnji DiCaprio u "Odbjeglom Djangu".

DiCaprio je savršeni urbani tip, rođen i odgojen u Los Angelesu od roditelja Njujorčana. Glumom se počeo baviti još i prije tinejdžerske dobi.

Pitt je odrastao u ruralnom dijelu Missourija u obitelji zagriženih baptista. Jednoga je dana, izazvavši šok u svojoj zajednici, uzeo automobil i odvezao se u Los Angeles. Bilo je to dva tjedna prije nego što je trebao diplomirati novinarstvo.

Iako je među njima deset godina razlike, obojica su se na veliko platno probili početkom '90-ih godina prošloga stoljeća.

Pitt je podigao mnoge obrve nastupom u "Thelmi i Louise" 1991., a DiCaprio je već u drugoj ulozi "Što muči Gilberta Grapea" 1993. nominiran za Oscara.

Obojica danas pripadaju A-listi holivudskih zvijezda koje su začarale gledatelje glumačkom vještinom, karizmom, ali i fizičkim izgledom, kao nekad Paul Newman, Robert Redford i Steve McQueen.

- Ljudi na Sveučilištu Missouri stvarno su bili iznenađeni kad su saznali čime se Brad bavi... Ali uvijek je bio tako šarmantan pa je to imalo smisla. Kad ga je moja majka prvi put vidjela, nazvala ga je malim rimskim božanstvom - rekao je njegov studentski prijatelj Chris Schudy.

Pitt je svojedobno rekao da mu je reputacija ljepotana "bila nešto s čime se dugo borio", ali u međuvremenu se pomirio s time.

Nedugo nakon što su dobili svoju prvu veliku priliku, obojica su se počeli brzo uspinjati na holivudskim listama, ali baš kao i Johnny Depp prije njih, nisu se bojali statuse filmskih zvijezda staviti na iskušenje.

Čak i prije nego što se probio, DiCaprio je odbio jednu Disneyjevu ponudu za veliku ulogu.

- Ne znam gdje sam sa 16 godina pronašao 'muda' da ih odbijem jer sam čekao na audiciju za jedan drugi film. Ako sam na nešto ponosan u svojoj cijeloj karijeri, onda je to taj trenutak - izjavio je prije pet godina.

Uloga u "tom drugom filmu" bila je, naravno, mentalno poremećenog adolescenta u "Što muči Gilberta Grapea", za koju je redatelj Lasse Hallstrom isprva mislio da je DiCaprio prezgodan.

Film nije zaradio više od 10 milijuna dolara, ali je DiCapriju donio nominaciju za Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Iako je Leonardo postao globalna zvijezda zahvaljujući "Titanicu", i on i Brad Pitt svoje karijere gradili su izbjegavajući blockbustere.

Nikad im nije bio problem glumiti zlikovce ili prihvatiti fizički i dramski zahtjevne uloge. Pitt je, primjerice, radio s braćom Cohen, Terrenceom Malickom, Terryjem Gilliamom, Stevenom Soderberghom i Alejandrom Gonzalezom Inarrituom.

I DiCaprio na popisu redatelja ima Inarritua, ali i Martina Scorsesea, Stevena Spielberga te Clinta Eastwooda.

Obojici su trebala desetljeća da se kući vrate sa zasluženim Oscarom, nizu nominacija unatoč.

DiCaprio ga je dobio kao glavni glumac 2014. ulogom u Inarrituovu "Povratniku", a Pitt kao producent najboljeg filma 2014. "Dvanaest godina ropstva".

I nakon više od tri desetljeća pod glavnim reflektorima, konačno su se našli zajedno u nekom filmu. Za to im je trebao, rekli bi mnogi, a tko drugi nego Quentin Tarantino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:33