OČAJNI REPREZENTATIVAC

CIBONA - CEDEVITA 66-51 Ciboni derbi, Tomasu pukla Ahilova tetiva: 'Neću više igrati košarku...'

Najtužniji trenutak, važniji od dva boda, dogodio se u 18. minuti. Marku Tomasu je u prodoru puknula Ahilova tetiva te je za njega sezona završena
 Ronald Gorsic / CROPIX

Jedna najava završetka karijere zbog teške ozljede, dva isključenja, četiri udarca u glave igrača već u prvoj četvrtini, jedan lakat u glavu koji suci nisu vidjeli, glupa tehnička pogreška nakon koje je Cedevita do kraja utakmice pogodila samo tri slobodna bacanja više-manje su bilanca uglavnom ružnog prvog gradskog derbija unutar ABA lige.

I da, umalo smo zaboravili rezultat. Cibona je u utakmici s hrpom promašenih šuteva nanijela Cedeviti prvi ligaški poraz.

Najtužniji trenutak, važniji od dva boda, dogodio se u 18. minuti. Marku Tomasu je u prodoru puknula Ahilova tetiva te je za njega sezona završena. Teška ozljeda nepuna dva mjeseca nakon što mu je na pripremama reprezentacije napuknuo mišić.

Za vrijeme utakmice, još vruće glave, 28-godišnjak je najavio kraj karijere:

- Završio sam s košarkom, nemam se namjeru vraćati.

I Neven Spahija je progovorio o svom bivšem igraču:

- Ovog ljeta nije smio biti u programu reprezentacije, nego se kroz klub vraćati u košarku.

Cibona je utakmicu dobila ratničkom i čvrstom obranom, uobičajenim Cedevitinim oružjem. Primijenili su taktiku da suci ne mogu dosuditi toliko faula koliko ih oni mogu napraviti. Usput su, nametnuvši pozicijsku igru, razotkrili mane Smitha, kojem je Repeša zamjerio što nije imao niti jedan sprint. Cedevita je priliku za pobjedu, ili barem odvajanje na veću razliku, propustila u prvom poluvremenu, kada je domaćin osam i pol minuta bio bez koša te čak deset bez ubačaja iz igre.

Bojimo se da je prva četvrtina koja je trajala skoro pola sata pokazatelj kakve ćemo derbije gledati do kraja sezone. Sudilo se svašta, udaralo od početka, pa su u tih deset minuta Suton i Kuridža dobili po nosu, Babić u oko, a Šarić po zubima.

U 30. minuti (49-45), pak, utakmica je bila na rubu velike tučnjave, a nakon razdvajanja igrača Radović je zbog naguravanja isključio dotad najbolje na utakmici Blassingamea i Nurkića. Nekažnjeno je prošao onaj koji je najviše zakuhao situaciju koja se trebala riješiti “mrtvom loptom”. Zubčić se izvukao iako je s leđa za tijelo povukao Blassingamea dok se ovaj hrvao s Nurkićem. No, tri minute kasnije (53-48) ispao je “hlebinac”.

Cibonin kapetan Rozić podlo je iskoristio trenutak u kojem ga suci nisu gledali te ga laktom udario u glavu. Umjesto da kulerski nastavi igrati, Zubčić mu je izdaleka zaprijetio te mu je dosuđena tehnička, a kako mu je to bila peta osobna, morao je napustiti igru. Iako se pretpostavljalo da će Cibona puno teže nadoknaditi svog jedinog playmakera Blassingamea (ulogu preuzeo Janning) nego Cedevita dvojicu visokih, završna četvrtina išla je na mlin domaćina. Gosti su postigli samo tri poena, promašili deset šuteva iz igre. Cibonino slavlje najavio je serijom koševa Žižić, njen najbolji šuter s pet metara (i iz slobodnih bacanja).

- Nurkić i Zubčić će biti financijski kažnjeni iako su sudačke odluke bile pogrešne. No, izgubili smo zbog našeg katastrofalnog pristupa, loše igre te dobre Cibone. Još smo i dobro prošli - izjavio je Jasmin Repeša.

- Igrači su izdržali veliki pritisak iako ovo nije bila utakmica sezone. Bili smo mudri, promijenili obranu igre dva na dva, a igrači su izvršili 90 posto onoga što smo mi treneri pripremili. U gužvi je jedino Zubčić trebao biti isključen - procijenio je Spahija.

ABA liga, 5. kolo:

Cibona - Cedevita 66-51

Zadar - Mega Vizura 75-81

Radnički - Olimpija 81-66

Krka - Igokea (kasnije)

Redoslijed: 1. Cedevita 4-1, 2. Crvena zvezda 3-1 (-1), 3. Partizan 3-1 (-1), 4. Cibona 3-2…, 13. Zadar 1-4…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:35