LJUBAV I POSAO

Emil Tedeschi otkriva kako je spojio poslovnu filozofiju i strast prema košarci i sportu: Cedevitu vodim poput Atlantica. To se može spojiti, dokazao sam

U projektu KK Cedevita Emil Tedeschi i njegovi suradnici spojili su svoju poslovnu filozofiju i strast prema košarci i sportu

Može li se sreća nakon sportskog rezultata kakav je ostvarila Cedevita usporediti s osjećajem zadovoljstva nakon nekog poslovnog uspjeha?

- Pun Draženov dom na susretu s Estudiantesom i pobjeda na sjajnoj utakmici u Madridu za nas su velika sreća. Jednako se veselimo današnjem susretu s Cibonom, a osobito polufinalu Final Foura jer će to biti pravi sportsko-navijački spektakl.

Ulaganje, ali i povrat

Što je bila osnovna ideja kad ste odlučili postati glavni sponzor tadašnjega Hirona? Nije li bilo jednostavnije ući u klub većeg rejtinga, poput Cibone ili Zagreba?

- Upravo nas je ljubav prema košarci motivirala da uđemo u klub. Tadašnji Hiron bio je klub u kojemu smo vidjeli potencijal da razvijemo novi sportski brend na transparentnim temeljima. Odlučili smo ući u suradnju s klubom koji nije bio opterećen financijskim obavezama, vrlo urednog poslovanja, ali nije imao ni značajnu sportsku tradiciju. Profit od početka nije bio osnovni motiv našeg angažmana, nego potreba da kroz aktivnosti kluba i animaciju mladih za košarku dio našeg profita vratimo u društvo u kojemu živimo. Naravno, to je i ulaganje, ali i tu vidimo povrat. KK Cedevita je prema jednom istraživanju na drugome mjestu asocijacija uz brend Cedevita.

Jeste li očekivali da će Cedevitin uspon trajati dulje ili kraće nego što se to dogodilo?

- Iznimno smo zadovoljni razvojem kluba i svjesni da uspjeh ne dolazi preko noći. Trebalo je sve napraviti svojim redom. Uprava na čelu s predsjednikom kluba Mladenom Veberom osigurala je financijsku stabilnost i okupila ljude koji su vrhunski stručnjaci u svom području: Krešimir Novosel u vođenju kluba, Matej Mamić kao sportski direktor i Aleksandar Petrović kao sjajan trener. Kad se na to nadograde igračka karizma i autoritet Marina Baždarića kao kapetana, te sjajan tim svih igrača, među kojima se posebno ističe Dontaye Draper, budući playmaker naše reprezentacije, onda se još jednom jasno pokazuje da je za uspjeh u bilo kojoj djelatnosti potrebno puno rada, upornosti, znanja, sreće i kemija koju imamo.

Atlantic Grupa uložila je puno sredstava u promociju hrvatske košarke. O kolikom se, zapravo, ulaganju radi?

- Mislim da nije ključan iznos, nego trud koji se ulaže. Danas oko Cedevite okupljamo više od 400 mladih košarkaša koji nisu na ulici ili za kompjutorskim igricama, nego se bave aktivnošću koja gradi karakter, potiče druženje, zdravi natjecateljski duh i osjećaj za timski rad. KK Cedevita se razvila u dostojnog konkurenta klubovima s neusporedivo duljom tradicijom. To se ne mjeri brojkama.

Želimo opstanak Cibone

Jeste li ikad u ovih šest godina pomislili da projekt Cedevite nije vrijedan tolikih ulaganja?

- Nikad se nismo pokolebali. Znali smo da će za rezultat biti potrebno vrijeme i da uspon nužno mora ići postupno jer smo krenuli od temelja. Imali smo vjeru da ćemo s pravom strategijom ostvariti rezultat. Znamo cijeniti i uspone i padove koje smo prošli, ali važno je da je napredak konstantna crta po kojoj se to događa.

Očekujete li u slučaju plasmana u Euroligu veću potporu gradske blagajne?

- Grad se prema KK Cedevita, u odnosu na druge gradske klubove s kojima smo u istom statusu, ponašao maćehinski i sredstva koja klub dobiva iz gradskog proračuna su minorna. Uspon u Euroligu je dio naših strateških, pa tako i proračunskih kalkulacija, ali očekujemo da će i Grad prepoznati naš uspjeh i doprinos koji Cedevita daje promociji Zagreba i njegove košarke.

Je li vam, iz današnje perspektive, žao što nije zaživio projekt spajanja s Cibonom?

- Žao mi je što Cibona, kao klub uz koji smo odrasli i kao vrhunski sportski brend, prolazi tešku situaciju u kojoj se našla zbog lošeg upravljanja. Pregovori o našem ulasku u klub nisu uspjeli jer ni u krizi kroz koju klub prolazi još nije došlo do razumijevanja srži problema. To je danas iza nas, a mi smo usmjereni na razvoj KK Cedevita. Želimo da Cibona svlada svoje probleme i voljeli bismo da opstanu kvalitetni klubovi, ne samo u Zagrebu, nego i Splitu, Zadru, Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:11