SOLIDNA PREDSTAVA

HRVATSKA - GRČKA 68-66 Košarkaši opet spašavali već dobivenu utakmicu, Šarić i Hezonja odlični!

Jasmin Repeša je ovoga puta ostavio izvan momčadi Luku Žoriću, Krunu Simona i Roka Stipčevića, a Marija Delaša nije uvodio u igru.
 Vlado Kos / Cropix

Iako je Hrvatska imala spakiranu utakmicu i protiv Grka, kao što je to bilo prvog dana tunrira kontra Francuza i drugog u srazu sa Srbijom, ovoga puta smo dopustili Grcima povratak s 64:55 na pet minuta do kraja, ali smo ipak ostali čvrsti do kraja. I iz Pauu odnosimo pobjedu nad Grcima od 68:66.

Jasmin Repeša je ovoga puta ostavio izvan momčadi Luku Žoriću, Krunu Simona i Roka Stipčevića, a Marija Delaša nije uvodio u igru.

U odnosu na prve dvije utakmice Hravtska je ovu puno bolje otvorila. Krenuo je Bojan Bogdanović s pet vezanih poena, Damjan Rudež je stavio tricu i imali smo 8:0 nakon dvije minute. Rudež je ušao u seriju povezao je i tri trice, pa je Hrvatska imala 13:3 i 17:8. Međutim, Repeša je u trećoj utakmici u tri dana odlučio raditi češće izmjene, a te su roatcije, kao i ulazak mladog NBA igrača iz Bucksa, Yoannisa Antetokounmpoua, djeteta afričkih emigranata u Grčkoj, veliki potencijal, približila je Grke.

Hrvatsku, međutim, opet odvaja serija Marija Hezonje, koji je u nedjelju odigrao i svoje najbolje minute do sada za reprezentaciju. Hezonja je zaslužio čak 22 minute - samo su Bogdanović, Šarić i Markota odigrali više od njega - a za razliku od utakmice protiv Srbije kad nije dobro reagirao kontra Simonovića u obrani, sada je i manje griješio. Doduše, s obzirom da Hezonja ima vrlo mali broj utakmice i s obzirom na svoje godine, on čak i ne griješi toliko koliko bi bilo za očekivati od tako mladog igrača. Nedvojbeno, Hezonja je veliki dobitak ovih priprema.

Na odmor smo otišli s plus pet (36:31), a onda odigrali i najslabijih deset minuta. Nagomilani umor, ali i raspucani Vasileaidis štetili su Hrvatskoj, a kad je Yoannis Bouroussis pogodio tricu u 25. minuti, Grčka je i prvi puta povela povela (39:41).

Tada Jasmin Repeša uvodi na poziciju petice Damira Markotu, koji je na poziciji čistog centra odigrao, u paru ss darijem Šarićem na četvorci i svoje najbolje minute ovoga ljeta. Poziciji može obraniti peticu, nema s njima problema na produru, a može se uvijek u napadu otvoriti na šut, kao što može i kreirati s petice, pa je Repeša tu dobio, ako ustraje na Markoti kao opciji na petici, još jednu soluciju. Doduše, bilo je sada i više minuta jer je Luka Žorić bio izvan momačdi, a Ante Tomić se često umarao.

U tom periodu se razigrao i Dario Šarić, a ključnu smo prednost ostvarili nakon minijature Roka Ukić. Stavio je tricu za povratak u vodstvu u 32. minuti (52:50), onda se na to nalijepio Mario Hezonja sa svojom trećom tricom, a nakon što je Ukić pogodio i dva bacanja, sjajno je asistirao Šariću za 59:50 za posljednjih šest i pol minuta.

Međutim, Hrvatska si mora zakomplicirati život, Nikos Zisis je ušao u sreiju, doveo Grke na dvije minute do sirene do samo 64:62, a kad je Boroussis stavio na ulasku u poslejdnju minuta za egal (64:64), bilo je ajsno da nas opet čekaju problemi. No, Ante Tomić je pogodio s crte, a Dario Šarič je sjajno rotirao u obrani, natjerao Kaimakogloua na težak zicerm nakon čega je promašio i Bouroussis te je Bogdanović pretrpio faul i mirno stavio dva bacanja za 68:64. Sloukas je vratio bacanjima na 68:66, a nakon minute odmora Lafayette je izgubio loptu. Opet smo branili plus dva, Kostas Vasileiadis je šutirao tricu iz korenra, ali ona nije pronšala cilj i Hrvatska je slavila...

Hrvatska - Grčka 68-66

(20:17, 16:14, 11:19, 21:16)

PAU - Palais des Sports. Gledatelja 3.000. Suci: Taurino (Italija), M. Vojinović I Maričić (Srbija).

HRVATSKA: Tomić 4p, 4s, Andrić, Bogdanović 10, Šarić 14p, 7s, Rudež 9, Ukić 7p, 5a, Markota 10, Delaš, Lafayette 4p, 4s, Bilan, Hezonja 10p, 6s, Babić 4ol.

GRČKA: Bouroussis 9p, 7s, Zisis 9, Vasileiadis 9, Glyniadakis, Papanikolaou 11, Sloukas 4, Kaimakoglou 9p, 5a, Janković 2, Vougioukas 2, Mantzaris 3, Athinaiou, Antetokounmpo 8p, 7s.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:18