OSTAO JE ISTI

Kukoč: Pomoći ću, ali ne mogu na Svjetsko

Ne bi bilo korektno otići tamo nakon desetak treninga s reprezentacijom
Split, 030809.U Splitu na Gripama odigrala se revijalna utakmica izmedju splitskih i ljubljanskih kosarkaskih veterana. Na slici: Toni Kukoc.Foto: Jadran Babic / CROPIX
 Jadran Babic / CROPIX

Vikend na Floridi, u Boca Rattonu. Nije prvi, ni posljednji put.

- Sad kad je zahladilo, nema izbora. Moram negdje igrati. Idem u prosjeku svaka tri tjedna.

Toni Kukoč je za Sportske novosti , naravno, govorio o golfu. Dugo ta ljubav traje, pa kad ne može u Chicagu, onda se seli u toplije krajeve.

- Golf je sve bolji, hendikep mi je tu negdje, 3 ili 4, ali to ne znači da ću u Brazil na Olimpijske igre. Naravno da neću, ali napredujem.

Kukoč koji se nikad neće promijeniti. Posljednjih dana nam se vratio u košarku. Barem donekle. Mogući povratak u reprezentaciju. Savjetnik, što je barem proteklih dana bila omiljena riječ u HKS.

- Ne znam koliko je to u nas dobilo prostora.

Koliko treba kad se Kukoč vraća, ako se vraća.

- Čuo sam se s Jokom (izbornik Vranković), rekao da bih mogao doći na desetak treninga kad sam doma. I pomoći ako i koliko treba. S tim ne bih imao problema.

Ono drugo i najvažnije - znalo se i bez pitanja - neće ići. Kukoč uz reprezentaciju na SP u Turskoj.

- Ma neee. Ne bi bilo korektno otići tamo nakon desetak treninga s reprezentacijom. Za tako nešto trebalo bi biti na pripremama od prvog do posljednjeg dana. Pomoć svakako, ali jasno je da ne mogu biti angažiran od prvog dana.

Vremena ima, zasad je najvažnije da - nije protiv. Bez obzira na to koliko. Jasno je da može pomoći. Iako, navodno, sinu Marinu savjeti nisu potrebni. Marin igra, tata gleda, nisam pitao je l’ svaku utakmicu...

- Marin je dobro. Iako nije neko pretjerano ludilo.

Nije lako igrati kao tata. Letvica je možda previsoka.

- A tko mu smeta, ja sigurno ne. Ne smetam i ne branim.

Između golfa i košarke, uvijek će izabrati golf, “NBA liga je tek na početku, gledao sam nešto, jednu dobru utakmicu, ali se ne mogu sjetiti koju”. Nije jedini. A igra, koliko mu nedostaje igra? Košarkaš poput Tonija Kukoča ne događa se svaki dan. Ni jednom u deset godina. Moraš se takvim roditi. Još dok je igrao, znao je reći, “da nema ozljeda i terapija, sve bi bilo lako”. Na žalost, bilo je.

- Ne mogu reći da mi košarka nedostaje. Zapravo, uopće mi nedostaje. Ne mogu se maknut’, kako će mi nedostajati ako ne mogu trčat’.

Povremeno baci hakl s veteranima, ali samo povremeno.

- Šut još imam, kad se sakrijem u kut, mogu pogoditi, ali ostalo... Nakon svake utakmice treba mi 7 dana za oporavak, kuk me ubija.

Još jedan od razloga zašto je golf bolji u ovim godinama. Tamo ne mora ni hodati...

- Koje hodanje, vozim se u autiću, tko bi hodao. Da prohodam rundu na golfu, na nosilima bih otišao s posljednje rupe. Tako je to s mojim kukom.

Ipak smo se, za kraj, upravo je okončao rundu, bili su na 18. rupi, dotakli NBA lige. I slike koju nudi danas.

- Ništa se dramatično nije promijenilo. Standardna tri na Istoku, Boston, Cleveland i Orlando.

I nešto više na Zapadu.

- Recimo pet. Lakersi, San Antonio, Phoenix, bude li zadržao i izdržao, ne znam koliko mogu Utah i Dallas, očekivao sam više od Portlanda.

Tu smo stali. Ionako je rano, sezona je tek počela. O Vrankoviću sve najbolje, kad bi bilo drukčije rekao bi ne u startu. Sve ostalo treba čekati... (Neven Bertičević)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:01