SVE JE KRENULO PO ZLU

NESRETNA SUDBINA 'NOVOG OLAJUWONA' Trebao je biti zvijezda, a možda nikad neće zaigrati

Joela Embiida 3. pickom drafta 2014. godine odabrala je Philadelphia, ali još nije zaigrao ni minute u NBA ligi zbog ozljeda.
 Printscreen: Youtube

Navijači Portlanda nikada neće zaboraviti ime Sama Bowiea. Zbog njega su Blazersi, ionako ukleti odabirom programiranih superstarova čije karijere su uništile ozljede, na draftu 1984. godine propustili izabrati Michaela Jordana.

Pogađate, isto se dogodilo i s Bowiejem, koji zbog ozljeda koljena i stopala nikada nije pružio ono što se od njega očekivalo, kamoli opravdao 2. pick najboljeg drafta u NBA povijesti (prvi pick bio je Hakeem Olajuwon koji je sigurno među top pet centara u povijesti lige).

Po svemu sudeći, slična sudbina očekuje i Joela Embiida, talentiranog centra iz Kameruna, kojeg je nakon samo jedne sezone na sveučilištu Kansas 3. pickom na prošlogodišnjem draftu odabrala Philadelphia. Sixersi, koji su tog ljeta 12. pickom uzeli i našeg Darija Šarića, zaigrali su rulet s odabirom Embiida i čini se da je njihova kuglica sjela na gubitničko polje.

Naime, Kamerunac je prije drafta slomio navikularnu kost u desnom stopalu te su NBA klubovi znali da protekle sezone neće zaigrati ni minute, već će utakmice gledati iz prvog reda kraj parketa. Već se u tom trenutku potez Sixersa činio rizičnim, ali prilika da potpišu igrača za kojeg se govorilo da će postati, ironično, novi Olajuwon, bila je previše primamljiva za vječnog lovca na talente, GM-a Sama Hinkiea.

Do nesretne ozljede sve je mirišalo na veliku karijeru, a paralele s "The Dreamom" same su se vukle. Kao i Olajuwon, 213 cm visoki Embiid kasno se počeo baviti košarkom (tek s petanest godina) i vrlo brzo pokazao rijetko viđeni potencijal. Preselio je u Ameriku gdje je počeo graditi ime u srednjškolskoj košarci prije nego je otišao na sveučilište. U dresu Kansasa je odigrao vrlo dobru sezonu te oduševio svojim napadačkim arsenalom pod košem, igrom u obrani i atletičnošću. Nakon prve sezone prijavio se na draft, a većina novinara očekivala je bude izabran kao prvi pick. No, umjesto toga dogodila se ozljeda.

Embiid je obavio operaciju, prošao kroz dugo razdoblje oporavka i vrijeme kratio snubljenjem LeBrona Jamesa u Philadelphiu (ovaj se, jasno vratio u Cleveland bez da se udostojao odgovoriti klincu koji je navalio na preveliki zalogaj). Taman kad je trebao krenuti s ozbiljnim pripremama za novu sezonu u subotu navečer stigla je vijest kako je obnovio ozljedu zbog koje ga čeka nova operacija i nova sezona pokraj parketa.

Stoga se postavlja pitanje hoće li veliki talent ikada zaigrati u NBA ligi? Ova ozljeda uništila je karijeru Yao Minga te na tri godine iz igre izbacila Litvanca Ilgauskasa. Mala utjeha za Sixerse i Embiida je u tome da se Ilgauskas ipak uspio vratiti te odigrati deset godina vrlo pristojne, ponekad odlične košarke prije nego što je rekao zbogom NBA ligi.

No, teško da će klub iz Philadelphije naći strpljenja za talentiranog centra, budući da su na draftu našli savršenu zamjenu u Jahillu Okaforu, centru koji je ove godine osvojio NCAA naslov sa sveučilištom Duke. Realni razvoj događaja kaže da će Embiid još godinu dana tretirati ozljedu te u međuvremenu dočekati trade u neki novi klub koji će baciti kocku. Može se samo nadati da ga ne čeka sudbina Grega Odena kojeg je 2007. izabrao nesretni Portland kao novu veliku zvijezdu, da bi ga ozljede osudile na ranu mirovinu (koliko je pak njegov život krenuo nizbrdo, svjedoče optužbe za naslije nad bivšom djevojkom).

Kada se stvari tako postave, ni karijera u rangu famoznog Sama Bowieja ne čini se toliko lošom. On će sigurno ostati upamćen kao čovjek koji je izabran ispred Jordana, ali ga pravi fanovi cijene kao čovjeka koji se nije predao. Daleko od toga da je postao veliki centar, ali je neviđenom voljom i upornošću zaliječio teške povrede i odigrao tri vrlo pristojne sezone u dresu Netsa. Možda je baš njegova priča ta koja će inspirirati Embiida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:58