SUOSJEĆA S REPEŠOM

PETAR SKANSI O REPREZENTACIJI Fizički smo slabi, ali i takvi idemo dalje...

‘Nije Repeša kriv što nije imao koga pozvati u reprezentaciju i ima tanku klupu. Problem je što Hrvatska ne stvara igrače’
 AFP

Petar Skansi je danas pomoćnik ministra, a u slobodno vrijeme su-komentator tijekom prijenos a utakmica hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu. Iza njega su i dva izbornička mandata, a bio je i sportski direktor KK Split tijekom silazne putanje kluba s Gripa.

- Moj dojam je da nam reprezentacija nije dobro tjelesno pripremljena te nije u stanju igrati čvrstu obranu cijelu utakmicu.

U svijetu sporta takve rečenice obično su dio optužnice protiv trenera, u ovom slučaju izbornika Jasmina Repeše.

Bazen je prazan

- Nisam bio na treninzima da bih mogao govoriti kako se radilo, ali ne mogu okriviti izbornika. Objektivna teškoća je što su mu se mnogi “polomili” pa nije mogao trenirati kako je želio. Zapravo, suosjećam s Repešom. Deprimirao me rekavši da nije imao koga pozvati nakon što se Tomas ozlijedio “pet do 12”. Umjesto da imamo dvadesetoricu koji su spremni uskočiti, naš bazen je prazan. Bolje će nam biti kada krenemo u strukturne promjene počevši od vrha HKS-a. Igrača neće stvoriti ni sudac niti novinar ili menadžer. Jedino treneri to mogu napraviti, a nema nikoga tko bi im čuvao leđa - naglasio je Skansi.

Malo pozitivnog ozračja

Kada je već izdvojio HKS kao početnu točnu problema, možda bi baš Skansi mogao inicirati promjenu koja bi donijela boljitak košarci. Ipak je dio Vlade RH i zadužen je za sport.

No, vratimo se aktualnom trenutku i EP-u. Pronašao je još jednu primjedbu.

- Pogrešna je slaba napadačka igra u kojoj se individualnim rješenjima traži izlazak iz krize u koje se upada tijekom utakmice. Ekipa je ta koja izvlači pojedinca iz krize, ostalo je pogrešno. No, nije sve tako crno jer ovoj generaciji treba vjerovati. Pobjeda protiv Gruzije unijela je pozitivno ozračje i svi mi koji smo oko reprezentacije trebamo pomoći da se atmosfera zadrži. Uvjeren sam da ćemo proći skupinu, a možemo pobijediti i domaćina Sloveniju. Španjolci su za mene prosječna momčad, čak i što se tiče vanjskih igrača, koja upada u probleme čim krene s izmjenama.

Pojedinačno ga je najviše razočarao Ante Tomić.

Šarić je pokretljivi fajter

- Pričao sam o onome što sam uočio. Zaljubljen sam u tog igrača i od njega imam posebna očekivanja. Tomić je dar Božji i ne smije biti alibi igrač. Ima fenomenalnu tehniku, odlike vanjskog igrača u tijelu centra. Smeta me kada ostane devet metara od koša, a ne vjerujem da mu je to trener sugerirao. Mora se prilagoditi jer, kada je daleko od koša, dosuđuju mu faule u napadu zbog kretanja u bloku.

Pohvalio je Drapera, Šarića i Bogdanovića.

- Šarić je među našim najboljim igračima, “fajter”. Ne primjećuje se da je po godinama još dijete. No, smeta me što je neobrađen igrač s kojim se nije dobro radilo na treninzima. Izvrsno je pokretljiv, ali ima slabe noge. Trebao bi biti moćan kao Čeh Vesely. Nisam prijatelj Drapera, ali odigrao je vrlo pametnu završnicu i bio najzaslužniji za pobjedu. Šteta što je Ukić ozlijeđen, ali po kretnjama ionako nije playmaker nego realizator. Živne čim zaigra u paru s Draperom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:06