SPORAN ANGAŽMAN

PRIMA LI SKANSI HONORAR ZA KOMENTIRANJE EUROBASKETA? Ministarstvo tvrdi 'ne', HRT suprotno

 YouTube

Hrvatska je jedina zemlja sudionica Europskog prvenstva u košarci, što se upravo odigrava u susjednoj Sloveniji, koja se može pohvaliti podatkom da u televizijskom komentaru utakmica redovito, počevši od prve odigrane 4. rujna, sudjeluje i jedan visoki državni dužnosnik, piše Slobodna Dalmacija.

Dakako, riječ je o Petru Skansiju, pomoćniku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, ujedno i bivšem košarkaškom reprezentativcu, treneru i bivšem izborniku.

A pritom nije sasvim jasno prima li Skansi honorar za sukomentiranje i “padaju” li prijenosi iz Slovenije u radno vrijeme doministrovo.

Naravno da nema ništa sporno u činjenici da proslavljeni košarkaš komentira utakmice u izravnom prijenosu (dosad u sedam navrata), no stvari stoje malo drukčije kad govorimo o Skansiju kao državnom dužnosniku!

SKANSI O REPREZENTACIJI Fizički smo slabi, Tomić igra alibi košarku, ali i takvi idemo dalje...

Na pitanje čitatelja, koje je zanimalo odrađuje li Skansi svoj komentatorski angažman u radno vrijeme doministra, iz Ministarstva smo dobili sljedeći odgovor:

“Pomoćnik za sport Petar Skansi za vrijeme trajanja Europskog prvenstva u košarci u dogovoru s ministrom koristi godišnji odmor. Naime, ocijenjeno je kako je komentatorski angažman na javnoj televiziji od javnog interesa, budući da on kao bivši trener i igrač, osvajač više olimpijskih i svjetskih košarkaških medalja, svojim sukomentiranjem nastupa hrvatske reprezentacije dodatno promovira sport.”

Također, u odgovoru iz Ministarstva stoji kako “za svoj angažman na HTV-u gospodin Skansi ne prima nikakvu naknadu”.

E sad, da nismo o angažmanu zapitali i HRT-ov Odjel za odnose s javnošću, ovdje bismo mogli staviti definitivnu točku na ovu priču. No, u HRT-ovu odgovoru stoji kako “gospodin Skansi sukomentira utakmice honorarno, u okviru honorara koji su propisani pravilnicima HRT-a za tu vrstu suradnje”.

Iznos je tajna, ali honorar, dakle, nije upitan.

Iako Zakon o sprečavanju sukoba interesa kaže kako dužnosnici “ne smiju primati drugu plaću ni naknadu za obnašanje druge javne dužnosti”, ipak su predviđeni i izuzeci, u koje se može ubrojiti i aktualni Skansijev angažman. I zato zbunjuje zašto iz Ministarstva tvrde kako honorara nema, baš kao što je pomalo nejasno i kako to da je pomoćnik Skansi, zajedno s ministrom Jovanovićem, sudjelovao u programu obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana u Rijeci 10. rujna, dakle, između sukomentiranja utakmica naših košarkaša protiv Čeha i Finaca, o čemu se možete informirati na stranicama Ministarstva iz kojeg su nam jučer kazali da je pomoćnik ministra – na godišnjem odmoru.

Valjda će HTV-ov sukomentator nakon svega ponuditi neki suvisli odgovor o aktivnostima pomoćnika ministra, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:47