SP KOŠARKA

Turci preplašili Amerikance, ali nisu mogli do pobjede

Košarkaši reprezentacije SAD-a svladali su u nedjelju Tursku s 98-77 u 2. kolu skupine C Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, ali su Turci na poluvremenu vodili sa 45-40.

Bila je to repriza finala prošlog SP-a kojem je 2010. Turska bila domaćin i kad su Amerikanci predvođeni Kevinom Durantom četvrti put u povijesti stigli do naslova svjetskog prvaka.

Durant je trebao biti i u reprezentaciji koja u Španjolskoj brani zlato iz 2010., ali je odustao od nastupa zbog premorenosti. No, i ova 12-orica koju je trener Mike Krzyzewski doveo u Španjolsku jamstvo su da će Amerikanci biti konkurentni za naslov.

Potvrdili su to u prvom dvoboju pobjedivši sa 60 koševa razlike Finsku, a na kraju su uvjerljivo svladali i Tursku, iako su do 23. minute Turci bili na putu prema senzaciji. Nakon trice Gullera poveli su s 51-45, ali je tada uslijedilo buđenje Amerikanaca koje su pokrenuli nadmoćni centri Antonio Davis i Kenneth Faried.

Čim su uhvatili nekoliko skokova u napadu, presjekli par dodavanja i u kontranapadima dolazili do lakih koševa, Amerikanci su dostigli a onda i pretekli Turke koje u drugom poluvremenu više nije služio ni vanjski šut kao što je to bio slučaj u prvih 20 minuta.

Centar Denver Nuggetsa Kenneth Faried je s 22 koša i 8 skokova bio najučinkovitiji igrač američke reprezentacije. Antonio Davis, centar New Orleansa, ubacio je 19 poena i imao 6 skokova. James Harden je postigao 14 koševa uz 7 asistencija, a Kyrie Erving je upisao 13 poena i 5 asistencija.

Kod reprezentacije Turske najefikasniji je bio Cenk Akyol s 12 koševa. Preldžić, Savas i Guller ubacili su po 9 poena svaki.

Momčadi iz skupine C u ponedjeljak imaju dan odmora, a u utorak, kada je na programu 3. kolo, Amerikance čeka ogled s Novim Zelandom, dok će se Turcima suprotstaviti Ukrajina.

U posljednjoj utakmici nedjeljnog programa, domaćin Španjolska je s uvjerljivih 91-54 svladala Egipat. Strijelce Španjolske predvodio je Serge Ibaka s 18 koševa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:38