DAN POSLIJE ŠOKA

VIDEO: Možemo li od košarke uopće tražiti više?

Da su se Gordonu i Tomasu napadačkim učinkom priključili Andrić ili Bogdanović, Cibona bi lako pobijedila, tvrdi Aco Petrović
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Iza Ciboninih košarkaša u ponedjeljak je uglavnom bila neprospavana noć. Vrtjeli su u glavi film nevjerojatnog raspleta finala NLB lige i još se pitali kako im se to moglo dogoditi?

- Nikada nisam sudjelovao u nečem sličnom - kaže Aco Petrović, čije je komentatorsko mjesto bilo pod onim košem na koji je Dušan Kecman uputio posljednji šut.

HULIGANI UNIŠTILI AUTOMOBIL I NAPADALI PARTIZANOVCE!

Za Cibonino vodstvo taj je koš dvojben iz više razloga. Kad je postignut koš, to nije sporno, u terenu su bili oni koji nisu smjeli biti tamo, ali su suci svejedno pustili igru. U Ciboninu taboru sumnjaju i da je Kecman mogao regularno uputiti loptu prema košu u preostalih šest desetinki.

- U takvoj je završnici više pogleda i više istina. Možemo se zapitati i kakva bi bila reakcija da je Kecman promašio, a suci dodijelili tehničku Ciboni? Možemo konstatirati i da su svi Cibonini igrači bili pod svojim košem, osim Tomasa, koji je bio četiri metra od Kecmana i nije ga mogao spriječiti kod šuta. Isto tako možemo konstatirati da Cibona nigdje na svijetu ne bi izgubila tu utakmicu da je zapisnički stol više bio koncentriran na fakte, a ne na gledanje utakmice. A Kecman je ispustio loptu na vrijeme - istaknuo je Petrović.

Takav se rasplet nije morao dogoditi da je Cibona iskoristila svoju priliku za pobjedu na isteku 40. minute ili da je Partizan realizirao skakačku nadmoć u produžetku. Posljednja sekunda produžetka bacila je u sjenu sve druge analize. Bilo je u Ciboninoj igri puno toga dobroga.

- Cibona je fenomenalnom obranom ‘5 na 5’ držala Partizan na minimalnom broju poena. Sjajno su kontrolirali skok 32, 33 minute. Kasniji omjer napadačkih skokova je nerealan u korist Partizana, jer su tada već ispali iz igre Andrić i Bagarić, pa su Marić i Roberts imali puno prostora pod košem. Cibona je imala napadački premalo raspoloženih igrača. Da su se Gordonu i Tomasu priključili Andrić ili Bogdanović, Cibona bi lako došla do pobjede. Uostalom, vidjeli smo u produžetku da su dva pogođena šuta, trice Tomasa i Bogdanovića, trebala donijeti pobjedu.

Aco jedinu značajniju zamjerku ima na posljednji Cibonin napad u “regularnom” dijelu, kod rezultata 60-60, u kojem je Tomasu izbijena lopta na ulazu dvije sekunde prije kraja.

- Tu je akciju trebao završavati Gordon, a ne Tomas. Naime, Gordona je u tom trenutku čuvao Mitrović, najmlađi igrač na terenu, a suci su bili spremni suditi svaki kontakt. Zato je lopta trebala biti u Gordonovim rukama.

Najlakše bi bilo i ovu utakmicu utrpati u priču o hrvatskom košarkaškom prokletstvu.

- Ne treba mistificirati. U košarci se takve stvari događaju. Nisu tu u igri nikakve mračne sile - kaže Aco uz zaključak:

- Bila je to fenomenalno interesantna utakmica u kojoj je Partizan imao luđačku sreću. Od košarke se više ne može tražiti.

Kad podvučemo crtu, bio je to u svakom segmentu vikend za pamćenje, s čim će se složiti i Cibonin sportski direktor Mihovil Nakić.

- Arena je bila puna, odaziv gledatelja bio je i iznad očekivanja. Ako se s druge strane neke stvari poslože, ovo može biti vrlo pozitivan putokaz za budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:15