TRI REKORDA U VEČERI

VIDEO: 'POBJEŠNJELI' CURRY I GRANICA MOGUĆEG Steph zapalio Twitter i učinio legendu smiješnom

 Reuters

Malo je neobično da o Curryju ponovno pišemo dan nakon što smo u povećem tekstu razložili zašto je riječ o neponovljivom igraču koji zaslužuje biti jednoglasno izabran za MVP-a lige. No, to je bilo prije večeri u kojoj je Steph jedan rekord srušio (broj trica u sezoni - 288), jedan produžio (broj utakmica u nizu na kojoj je pogodio barem jednu tricu - 129) i jedan izjednačio (broj trica po utakmici - 12), a da su pritom njegovi Warriorsi postali prva momčad u povijesti lige koja je doigravanje osigurala već 27. veljače, uz omjer pobjeda i poraza 53-5.

Kao što već znate, Warriorsi su u gostima pobijedili Thunder 121-118, a pobjedničku tricu ubacio je Curry 0.6 sekundi prije isteka produžetka. I to s više od deset metara, preko prekasno ispružene ruke beka Oklahome Andre Robersona koji je ključnu grešku napravio time što je stajao "samo" na osam metara od koša.

Navijači Oklahome zanijemili su od šoka, Curry potrčao do klupe u pobjednički skok sa suigračima, a Twitter je planuo od komentara drugih NBA igrača.

"Stephen Curry mora prestati! Nije normalan! Nitko u povijesti košarke nije bio kao on" - razbacao se epitetima i uskličnicima LeBron James. "On nije čovjek" - stručno je ocijenio DeMar DeRozan. "Curry je najbolji šuter ikada" - istaknuo je očito Rudy Gay. "O. moj. Bože" - uskliknuo je Aaron Gordon koji je svojim zakucavanjima na All Staru natjerao mnoge na istu rečenicu. Najiskrenija rečenica došla je pak od latvijske rookie senzacije Kristapsa Porzingisa koji je pristojno upitao "je li ovo stvaran život"?

Nakon takve utakmice, teško je odgovoriti. Kao što je to izvrsno primijetio novinar Bleacher Reporta Alec Nathan, ogled Warriorsa i Thundera bio je košarkaška verzija "Pobješnjelog Maxa: Divlja cesta". Ako ste kojim slučajem pogledali postapokaliptični spektakl Georgea Millera, znat će koliko je usporedba dobra. Od samog početka film vas sumanutom akcijom prikuje za stolicu, puls vam skoči na nezdravu razinu s koje se spusti samo tijekom malog kontempliramo-u-pustinji dijela filma, a vi se cijelo vrijeme pitate kako je ovo moguće, koji bolesno genijalni um se dosjetio ovakvih stvari i zašto na vratima ispred kina nije stajalo upozorenje za srčane bolesnike.

E, tako nešto su pružili Warriorsi i Thunder u subotu navečer, plus prečeste reklame i nešto drugačiji casting - Curry je bio Pobješnjeli Max i Imperator Furiosa u jednom, Draymond Green je svojim histeričnim ispadima, ali i ključnim doprinosom bio saliveni Nux, dok su Durant, Westbrook i Ibaka bili opake V-osmice Immoratana Joea. Ok, pretjerujemo preko svake granice, ali razina uzbuđenja koju generiraju Curry i Warriorsi zaista odgovora punokrvnom akcijskom spektaklu.

Osim lude utakmice, rušenja rekorda i Twittera, Curryjev pothvat ima još jednu zgodnu pozadinu. Naime, prije nego što je u četvrtak ubacio 51 poen Orlandu i u subotu 46 Oklahomi, od čega je 66 poena otpalo na 12 trica, legendarni Oscar Robertson čudio se današnjim trenerima i igračima koji ne znaju braniti Curryja:

- Ako imate igrača koji dobro puca izvana, zar ne želite malo rastegnuti svoju obranu? Današnji treneri ne znaju ništa o obrani i o tome što igrači rade na terenu. On (Curry) dobro gađa zbog današnje košarke. Danas ako možete zakucati ili pogoditi tricu, kao da ste najveća stvar u povijesti od rezanja kruha...Kad sam ja igrao, ako ste pogodili izvana, odmah bi bio na vama.

Big O nije tek bilo koji igrač - to je čovjek s najviše triple-double učinka u povijesti (181), koji je jednu cijelu sezonu (61/62) odigrao na 30+10+10 učinku. No, to je također igrač koji je igrao u vrijeme kada nije postojala trica, kada igrači ni blizu nisu bili atletični kao danas, a igra je bila znatno sporija. A kako je njegov savjet funkcionirao protiv Oklahome?

Od 12 pogođenih trica (iz 16 pokušaja) Curry je pogodio četiri trice za koje možemo reći da su ga igrači donekle pustili, od čega se dvije odnose na uspavanog Westbrooka koji je zaboravio koga čuva, a jedna je bila izgrađena blokom. Od ostalih, jedna je bila preko ruke Duranta, jedna preko Waitersa, a jedna opet preko Westbrooka. Dva put je zabio preko 215 cm visokog centra Adamsa i dvaput izdriblao jadnog Singlera koji je se kupio na liniji trice i nakon što je lopta proparala mrežicu. A za kraj je, već smo rekli, sačuvao tricu s deset metara. Dovoljno za izjednačavanje rekorda koji drže Marshall i Bryant.

Kao što je komentirala mala vojska fanova koja je oprala Robertsona bez obzira na legendarni status - mora da se osjeća kao budala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:07