NBA ZVIJEZDA U ZAGREBU

'ŽELIM BITI NAJBOLJI, ŽELIM BITI VEĆI OD JORDANA' Derrick Rose priznao u razgovoru za Jutarnji

 Ranko Šuvar/CROPIX

U utorak je Zagrebom zavladalo ludilo NBA-a. Derrick Rose, programirani Jordanov nasljednik, u organizaciji Adidasa proveo je 20-ak sati u glavnom gradu Hrvatske.

Susreo se s oduševljenim fanovima te postao kum obnovljenog igrališta na Tuškancu. Buduća legenda na mjestu na koje nudi niz legendarnih priča zagrebačke košarke. Od haklova igrača koji su igrali samo za svoj užitak i ponos, do slavnih dana Lokomotive i Nikole “Svetog” Plećaša...

Dijete s ulice

- Kao klinac sam i po deset sati dnevno provodio na igralištu u parku Murray i znam koliko su takva mjesta važna. Na njemu sam stekao brzinu, naučio trikove koji mi i danas pomažu u NBA-u - povukao je odličan playmaker paralelu između dva parka, Tuškanca i Murraya.

Na različitim krajevima svijeta, ali jezik je univerzalni. Košarkaški.

- Nisam stigao vidjeti Zagreb, ali sam iznenađen prijemom. Hvala vam na srdačnosti i dobrodošlici - zahvalio se Rose, dodavši da se iznenadio kada je na televiziji vidio reklamu za dolazak u Hrvatsku rap zvijezde Snoop Dogga.

- Rekli su mi i da su Jay-Z, Beyoncé i Tony Parker bili ovdje. Možda i ja dođem jednom na odmor, tko zna.

Dan je otvorio u Muzeju Dražena Petrovića. Biserki, majci pokojne košarkaške legende, poklonio je potpisani dres, ona mu je uzvratila Draženovom “trojkom” iz vremena New Jersey Netsa...

- Previše sam mlad da bih se sjećao , ali na Youtubeu sam vidio puno isječaka. Pričali su mi puno o njemu pa sam ih pogledao. Bio je sjajan, veliki šuter...

No, kao košarkaš Bullsa rođen i odrastao u Chicagu, Rose puno više zna o Toniju Kukoču. Prije nekoliko godina pričao je kako je upijao poteze tadašnje generacije, pa tako i Kukoča. “Bio je poseban”, a danas je počašćen što može primiti Tonijeve savjete...

Toni je često s nama

- Na računajući Pippena koji radi za klub, Toni najčešće posjećuje naše treninge. Navrati nekoliko puta tjedno, nakon što se izgušta igrajući golf i trenira sina. Kukočeve savjete rado primam, suigrači i ja smo počašćeni što možemo popričati s njim.

Izdvojio je preporuku koja mu se u ovom trenu čini najvažnija...

- Kao košarkaš koji je često bio ozlijeđen, savjetovao me da pričekam s povratkom dok se potpuno ne oporavim i poslušao sam ga. Rekao mi je da sam mlad i da će NBA postajati i sa mnom i bez mene. Jesam li u njegovim očima vidio trenersku iskru? Neeeee... Mislim da uživa u životu koji ima, igranju golfa i učenju sina košarci. Pretpostavljam da ne želi biti trener.

Od Europljana protiv kojih je igrao najboljim je proglasio Nijemca Dirka Nowitzkog.

- Teško ga je čuvati jer je visok i ima dobar dribling. U svakoj utakmici nam stvara probleme. Moj suigrač Noah (Francuz)? Ne, on nije vaš. Europljani znaju šutirati, a on je tek počeo učiti šut - nasmijao se Rose.

Tema “Hrvatska” završena je provjerom vijesti iz jeseni 2011. godine. Pričalo se da bi za vrijeme lockouta u NBA-u mogao pojačati KK Zagreb.

Nisam bio spreman

- Do mene nije došla ta informacija, ali ja sam bio koncentriran na trening šuta i čuvanje tijela. NBA je preveliki biznis i znao sam da lockout neće dugo potrajati.

Derrick Rose govori tiho i mirno. Nije od onih megazvijezda koje galamom naglašavaju ono što su ostvarili. Pušta da ga odredi ono što je pokazao na parketu. Vjerojatno i zbog takvog stava njegove su tenisice i dresovi među najprodavanijima iako je posljednju utakmicu odigrao u travnju 2012. godine. Prošlu sezonu propustio je zbog ozljede prednjih križnih ligamenata. Tijekom play-offa spustio se do klupe, ali nije igrao. Ne obazire se na prozivanja “bika” Steva Kerra i istomišljenika koji su tražili da pruži ruku suigračima.

- Mogao sam igrati, ali nisam htio jer nisam bio sto posto zdrav. A što se tiče drugih... Svoj sam čovjek i ne brine me što drugi, bila to i moja mama, govore o mojoj karijeri. Preda mnom je blistava budućnost i nisam htio ugroziti karijeru. Vjerojatno sam najmarljiviji košarkaš u NBA-u, samopouzdanje mi je sve veće i vraćam se jači nego ikad.

Rose je s nepune 23 godine postao najmlađi MVP u povijesti lige. Kao što mi vrtimo priču o Hrvatima koje pozna, tako se Amerikanci ne mogu odreći uspodbi s velikim Michaelom. Novi lider Chicago Bullsa protiv Jordanovog nasljeđa.

Imamo ekipu za naslov

Derrick Rose jednostavno ne može pobjeći od Michaela Jordana.

- Hej, nemojte Jordana i mene stavljati u istu rečenicu, još nemam niti jedan prsten. Ali je istina, želim biti veći od Jordana, osvojiti više naslova prvaka. Nema smisla baviti se nečim ako ne želiš biti najbolji u tome. I vi kao novinar, zašto se bavite time ako ne želite biti najbolji. Stalno slušam priče o starim momčadima, a Jordanova ostavština me gura naprijed. Želim u dvoranu donijeti još više zastava, želim u grad Chicago donijeti novo uzbuđenje. Bit će teško, ali je izvedivo. Bullsi imaju trenera i igrače koji već sljedeće sezone mogu napasti Miami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:58