ŽALI SE NA ODLUKU |UEFE

Ademi odbio priznati krivicu u zamjenu za manju kaznu?

 TomislavKristo/ CROPIX

Arijan Ademi, suspendirani nogometaš Dinama zbog pozitivnih nalaza dopinške kontrole, nije se predao niti pomirio s četverogodišnjom zabranom igranja nogometa. Nakon što mu je Disciplinska komisija odrapila rigoroznu kaznu i zamrznula mu profesionalnu karijeru na četiri godine, potpuno ga odstranivši od nogometa, ne dopustivši mu da igra nogomet ni u četvrtoj ligi (NK Kustošija) ni u malonogometnim momčadima, kondiciju održava igrajući tenis i padel u centru Roberta Prosinečkog na zagrebačkom Velesajmu.

Arijan Ademi se žalio na presudu Disciplinske komisije Uefe, tvrdeći da je bio kontaminiran, da mu je stanozolol podmetnut, vjerojatno na pripremama makedonske reprezentacije, ali, ni nakon ispitivanja, Uefini disciplinci nisu povjerovali Ademiju i drakonski ga kaznili. Za neke druge slučajeve su imali više razumijevanja. Po Zagrebu su kružile priče da je Ademiju nuđena nagodba, da će mu prepoloviti kaznu ako prizna krivicu, međutim, Ademi je to odbio, tvrdi da nije kriv!

Ne zna se krivac

Kako bi istjerao pravdu i krivce za svoju nesreću izveo na brisani prostor, prije desetak dana Ademi se u Londonu susreo s poznatim advokatom Paulom J. Greeneom iz Portlanda, stručnjakom za takve slučajeve, koji je zastupao atletičara Asafu Powella, plivača Michaela Phelpsa, a, osim Ademija, pokušava od četverogodišnjih sankcija spasiti i hrvatsku atletičarku Lisu Nemec. Paul J. Greene će u žalbenom postupku pokušati dokazati da njegov klijent nije koristio doping, dokaze treba dostaviti do prvih dana svibnja, kada će Disciplinski sud Uefe razmatrati žalbu i preispitati vlastitu presudu. Ne bude li presuda u korist Ademija, Dinamov nogometaš će tražiti arbitražu CAS-a, vrhovnog sportskog suda, koji ovih dana razmatra slučaj Michela Platinija i koji je svojedobno odbio žalbu Josipa Šimunića, potvrdivši mu suspenziju od deset utakmica. Do presude Disciplinske komisije Uefe, Ademija su u sporu zastupali švicarski odvjetnici, ali ne baš uspješno, pokazalo se da je odabir advokata bio pogrešan. Nisam siguran da su uopće doprli do Viktora Kamilovskog, doktora u skopskoj bolnici Sv. Naum Ohridski i liječnika makedonske reprezentacije, iako je on glavno sumnjivo lice. Viktor Kamilovski gotovo sigurno zna tajnu i ne sumnjam da će Paul J. Greene ispitati njegovu ulogu u cijelom slučaju. Arijan Ademi se kune da ništa nije uzeo iz “kućne apoteke”, da mu ni Dinamovi doktori ništa nisu podmetnuli, ali sumnja da su ga “kontaminirali” liječnici makedonske reprezentacije, jer su inzistirali da, unatoč ozljedi, igra utakmicu, nakon čega je on “pobjegao” kući.

Ogorčeni Wenger

Arijan Ademi nikada ništa nije priznao, osuđen je samo na temelju laboratorijskog nalaza. To je moguće, iako je površno, amaterski i nehumano prema sportašu u najboljim godinama. Možda je presudi kumovala i izjava trenera Arsenala Arsenea Wengera, koji je, ogorčen zbog poraza u Zagrebu, rekao da je nemoguće igrati protiv “fanatičnih i dopingiranih igrača”. Žalbeni postupak će biti gotov oko 1. svibnja, ako će se ići na CAS i to će biti gotovo do rujna, Ademi će već izgubiti godinu dana najboljeg razdoblja u karijeri, da ne govorimo o psihološkom stanju sportaša, kojega su dopinški kontrolori, zbog njegove izdržljivosti, ciljali čak šest puta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:46