HVALILI ŠJOR IVANA

Ajax: Malo je trenera koji su nam bili bolji od Ivića

Naš ugledni nogometni stručnjak dobio je priznanje za dvije sezone provedene na klupi slavnog kluba iz Nizozemske
Amsterdam, 221009.Uefa Europa League. Grupa A, 3 kolo.Dinamo - Ajax.Na slici: Mario Mandzukic i Gregory van der Wiel. Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Uvertira u utakmicu Dinama i Ajaxa zbila se nekoliko sati prije početnog zvižduka. U zagrebačkoj Esplanadi Tomislav Ivić dobio je priznanje za dvije godine trenerskog rada u klubu iz Amsterdama.

‘Oni u Hajduku svako su malo u potrazi za trenerom, a imaju takvog stručnjaka u Splitu’ komentirao je konobar u hotelu u kojem je vitalni Ivić pozdravljao okupljeno društvo iz Amsterdama. Fizički ga nisu prepoznali, ipak je prošlo gotovo 35 godina od kada je vodio ‘kopljanike’, ali sam spomen njegova prezimena izazvao je reakciju koja se može opisati vrlo jednostavno i samo jednom riječju; strahopoštovanje.

- Ovo je jedan od najboljih trenera u našoj povijesti, a bilo ih je puno - u jednom trenutku nam je šapnuo Jeroen Slop, član uprave Ajaxa zadužen za financije. Ukazana čast Ivića je izuzetno dojmila.

- Ugodno me iznenadilo što me pamte nakon toliko godina. Time su pokazali dozu ljudskosti koja je svojstvena za velike sredine i velike klubove. Oni imaju jednostavnu formulu. Sve su u stanju učiniti da se svi povezani s Ajaxom osjećaju kao dio jedne velike obitelji - otkrio je Ivić koji se često prisjeti dvije sezone provedene na klupi u Amsterdamu.

- Bio je to moj prvi posao van granica Jugoslavije. Preuzeo sam klub koji tri sezone nije osvojio trofej i osovio ih na noge. Pamtim da smo u prvoj sezoni bili jedini klub koji je postigao 100 golova.

Osim iznimne efikasnosti, rezultat njegova boravka je popunjavanje klupske riznice trofejima za naslov prvaka i osvojeni Kup. Dakako, i airmacija cijelog niza nogometaša. Među njima ističu se imena Franka Arnesena koji danas obnaša funkciju direktor Chelseaja, odnosno Sřrena Lerbya, čuvenog reprezentativca Danske.

- Nakon što sam ih prepoznao i gurnuo u vatru u Ajaxu napravili su velike karijere. Moj peh je bio što su me uvijek zvali u klubove čiji su igrači trebali se tek afirmirati. Kada sam ih posložio, plodove bi najčešće ubrao netko drugi - završio je Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:20