KAKO DOBITI AJAX?

Pap ne smije biti loš, a Morales noćna mora!

Ako se zna zašto je Dinamo izgubio u Amsterdamu, može li pobijediti u Zagrebu? Podsjetimo na pet minusa koji su presudili 'modrima' u Areni
Amsterdam, 221009.Uefa Europa League. Grupa A, 3 kolo.Dinamo - Ajax.Na slici: Mario Mandzukic i Gregory van der Wiel. Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Ako se zna zašto je Dinamo izgubio u Amsterdamu, može li pobijediti u Zagrebu?

Takav scenarij bio bi suviše jednostavan. Ipak podsjetimo na pet minusa koji su presudili da 22. listopada Arena bude neosvojiva tvrđava hrvatskom predstavniku, makar se on nakraju čak i ponosio zbog minimalnih 1-2.

1. Tjelesna inferiornost

Ajaxovi nogometaši bili su brži, čvršći, agresivniji. Neshvatljivo je da su osvojili sve lopte koje su mogli osvojiti praktički, čak i teoretski! Doimalo se da dinamovce tlači nekakav uteg, neprestano su kasnili, za korak kraći, za centimetar niži. Na nesreću - ne zbog indolentnosti, već zbog tjelesne inferiornosti. Zar su oni koji su ih selekcionirali i kupovali stvarno zaboravili da je u modernom nogometu važnije moći nego znati!? Ima li lijeka toj boljki ili su limiti preveliki...

2. Nemoćni protiv Suareza

Za urugvajskog internacionalca Luisa Suareza nedavno je Manchester United ponudio 35 milijuna funti. Znači da je dečko strašan. Usprkos tome nije normalno što je dotični sam svladao Zagrepčane. Prvo je izborio pa realizirao jedanaesterac, potom sve pripremio strijelcu Rommedahlu. Štoviše, cijelo je vrijeme radio što je htio. Kako, zašto, tko mu je dopustio, zar ga nisu uspjeli zaustaviti ni prekršajem! Bude li večeras situacija slična, jadna li nam majka.

3. Promašaj s Mandžukićem

Martin Jol, trener Kopljanika, javno je zahvalio Krunoslavu Jurčiću na nehotičnoj taktičkoj pomoći. Umjesto u špici, najbolji gostujući napadač Mario Mandžukić radio je tamo lijevo, povučeno. Toliko defenzivno da je već u 3. minuti stigao skriviti najstrožu kaznu. Tipični Mandžo u korelaciji sa sucem - ili mu se potkrade kakva nepotrebna, čudna gesta, kao u Salzburgu, ili neoprezno starta u svom kaznenom prostoru. Sve naopako. Večeras ne igra - na sreću ili na nesreću?

4. Igrač manje Papadopoulos

Ta tema je toliko eksploatirana da je najradije ne bismo rabili. No nema nam druge. Dimitrios Papadopoulos te je večeri na tome mjesto po tko zna koji put demonstrirao potpunu neupotrebljivost. Nije pokazao ni učinio baš ništa. Igrač manje. Prisutni građanin. Zapravo i gore od toga - da ga nije bilo, da se igralo s desetoricom, barem njemu nitko ne bi dodavao pa bi se pokoja lopta sačuvala. Utoliko je neshvatljivije da samozatajni Grk još kotira. Figurira.

5. Noćna mora Morales

Taj dečko je neke utakmice odigrao blistavo. Onda se ugasio. Zbog čega? Dominirao je na lijevom veznom pa zbog stanovitih shema u Temišvaru premješten desno. Pa tu ostao i za amsterdamsku reviju. Koju je začinio totalnom odsutnošću. Je li posrijedi kriza, zamor materijala, nije valjda preko noći zaboravio ono što je znao! Noćna mora mora prestati inače će Pedro biti Pedro i kad neće biti kriv. Na njemu je da se koncentrira, na treneru da mu povjeri pravu ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:35