GROBNIČKI DIJAMANT

Anas Sharbini: Nisam došao folirati se i uzimati novac

 Joško Ponoš / Cropix

SPLIT - Znaš što, jedva čekam nastavak sezone i prve utakmice. Stvarno sam se poželio nogometa - kaže Anas Sharbini dok razgovaramo između dva treninga na pod suncem okupanom stadionu u Poljudu.

Možda i zbog ugodnog vremena, mlađi Sharbini dobro je raspoložen, doima se opuštenim, govori bez zadrške, iskreno. Očito da mu je pauza koristila da posloži impresije proživljene u ovih pet mjeseci, otkako je stanovnik Splita i član Hajduka.

Tijekom odmora riješio se frustracija zbog svega što je proživio na početku svoje epizode u Hajduku. A bilo je više turobnih, razočaravajućih događaja nego radosti.

Baš zato priznaje da proljetni dio sezone očekuje s puno motiva, željan je nogometa, ali i odlučan da se pokaže u puno boljem svjetlu nego što je to bilo jesenas.

- Osjećam da sam ostao dužan Hajduku i našim navijačima. Svjestan sam da su me puno platili i da moram opravdati očekivanja. Prošle jeseni nisam bio pravi. Brat i ja došli smo u Hajduk u situaciji koja nije bila najbolja za klub, nakon promjene uprave i trenera i loših rezultata. I počelo je loše porazom baš na Kantrdi, a šokovi su se nastavili i nakon toga. Očekivao sam pritisak i znao sam što se od mene traži. Nisam više ni toliko mlad da bih mogao tražiti opravdanja, ali stvari se jednostavno nisu razvijale onako kako sam želio. Momčad se nije mogla stabilizirati, u cijeloj toj situaciji i ja sam oscilirao.

• Stigli ste kao veliko pojačanje, a ubrzo ste na Poljudu doživljavali gromoglasne zvižduke s tribina?

- Moram prvo reći da sam u Splitu lijepo dočekan i da sam stvarno uživao kada smo dobili Lokomotivu sa 1-0 u mojoj prvoj utakmici na Poljudu. Pa i poslije toga u Varaždinu, protiv Zagreba... No stvari su se okrenule nakon poraza od Šibenika. Promašio sam neke čiste šanse, a kada se izgubi, uvijek moraš biti spreman na kritike. Doživljavao sam to i prije, znali su mi zviždati i u Rijeci.

• Kako ste doživjeli taj odnos s navijačima?

- Nije me to obeshrabrilo jer znam da sam želio najbolje i da se uvijek trudim dati sve od sebe. I navijači moraju znati da nisam došao u Hajduk da bih se folirao i uzimao novac. U Hajduku želim napraviti više nego što sam postigao u Rijeci. Želim biti važan igrač, da odlučujem utakmice i da konačno osvojim prvenstvo. Inače, nisam imao negativnih iskustava s navijačima. Kad me sretnu u gradu, ljudi mi prilaze, osjećam da me podržavaju. Znam da im je teško kad Hajduku ne ide, ali vjerujte da je nama igračima najteže. Prije dolaska u Split mnogi su me upozoravali govoreći: kad Hajduku ne ide, onda je grozno, ali kad se pobjeđuje, drže te kao boga. Vjerujem da ću osvojiti navijače Hajduka dobrim partijama na proljeće.

• Je li vam onda bilo lakše igrati u Rijeci nego u Hajduku?

- Lakše mi je u Hajduku. Iako je ovdje veći pritisak i veća su očekivanja, draže mi je igrati kad znaš da svaku utakmicu moraš ići na pobjedu. U Rijeci, posebno na gostovanjima, često smo se morali orijentirati na defanzivu. S druge strane, u Rijeci sam imao privilegij da je igra bila podređena meni, imao sam veće ovlasti, više slobode. A to je bilo razumljivo jer trebali su me prodati da bi preživjeli.

• Koja vam pozicija u momčadi najviše odgovara?

- Nisam napadač, iako sam u Hajduku morao i to igrati. Najviše mogu dati kao polušpica, u ulozi asistenta i strijelca iz drugog plana. Razgovarao sam o tome i s trenerom Rejom koji se slaže i čije povjerenje želim opravdati.

• Što se može očekivati od Hajduka na proljeće?

- Znam što je cilj, a to je druga pozicija u prvenstvu i osvajanje Kupa Hrvatske. Vjerujte da smo to sposobni ostvariti jer imamo odličnu momčad, puno kvalitetnih, jakih igrača. Dinamo je odmakao, ali razlika u kvaliteti nije tolika. U zadnje vrijeme Hajduk je slavio u derbijima.

• Uz Marija Mandžukića bili ste najpotentniji nogometaš HNL-a, u krugu reprezentativaca, ali obojica niste napravili taj očekivani iskorak u karijeri.

- Često o tome razmišljam kako smo Mandžo i ja još prošlog ljeta bili u velikom naletu, onda je nastupila faza stagnacije. Vjerujem da je to samo privremeno. Mandžukiću želim da ostvari transfer u inozemstvu, da bude zadovoljan jer pravi je igrač. A meni se ne žuri, zadovoljan sam u Splitu i sve moje ambicije vezane su uz Hajduk.

Tomislav ivić: Nedvojbeno je velik potencijal, ali da bi se iskazao u najboljem smislu, mora biti nositelj igre. Njegovo se mjesto u Hajduku zasad nije standardiziralo. Ne bih se složio s kritičarima koji tvrde da su Splićani pogriješili njegovom kupovinom.

Otto Barić:Sharbini je dobar igrač, ja sam ga, uostalom, nazvao prvim Modrićevim nasljednikom. Iako trenutno nije na Lukinoj razini, po svojim karakteri-stikama i stilu igre veoma mu je sličan. Tip je igrača koji stvara prilike i donosi pogotke.

Zdravko Mamić: Radi se o golemom potencijalu i autentičnom nogometnom biseru koji, nažalost, nikada nije imao prave uvjete za razvoj. Zanimao nas je kao igrač, ali sve što se događalo oko njega podsjećalo me je na cirkus!

Dogovori oko smanjenja plaće

I Anasa je čekao razgovor sa Šurjakom i Svagušom oko smanjenja plaća. Njegova godišnja gaža od 400.000 eura predstavlja preveliko opterećenje za klupski budžet.

- Dogovorit ćemo se oko ugovora - kratko je komentirao Anas Sharbini.

U Rijeci je nepoželjan, siguran samo na Grobniku

Anas nije doživio neugodnost kakvu je imao Ahmad koji je fizički napadnut u Opatiji uoči “gostovanja” s Hajdukom na Kantrdi. Ali kaže da se ne osjeća ugodno u Rijeci otkako je prešao u Hajduk.

- Ne doživljavam nikakve prijetnje, čak sam i normalno razgovarao sa žestokim navijačima iz vodstva Armade, ali osjećam hladnu atmosferu, prijeke poglede i nelagodu. Zato se držim kuće, u mom selu na Grobniku sve je super. Tamo nemam nikakvih problema. Naravno da razumijem tu situaciju s navijačima, ali ne osjećam da sam izdao Rijeku. Klub nas je prodao da bi dobili novac i da bi preživjeli. Rijeka će uvijek biti moj grad, tamo su mi obitelj, prijatelji...

Anas Sharbini (23 godine)

statistika u HNL-u

2005. - 2009. Rijeka (70 nastupa/28 golova)

2009. - ? Hajduk (11 nastupa/3 gola)

Reprezentacija Hrvatske (1/0)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:23