VOĐA GENERACIJE ‘89.

Badelj: Prije godinu dana igrao sam kao ‘papak’

Generacija ‘89. polako, preuzima primat u svlačionici Dinama. Led je probio nogometaš bez kojeg Kruno Jurčić danas ne može zamisliti momčad
Varazdin, 131009.Na gradskom stadionu u Varazdinu igra se kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo reprezentacija (U21) Hrvatske i Srbije.Na slici: Andrej Kramaric slavi za 2:0Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

ZAGREB - Prije godinu i pol Milan Badelj imao je reputaciju samo dečka koji obećava. Na treninge je stizao vlakom iz Gajnica i tijekom vožnje vjerojatno sanjao o karijeri u Dinamu. Sada je stanovnik Bukovca, u garaži je smješten Mini Cooper, a Kruno Jurčić ne može zamisliti sastav bez dečka koji je etiketiran kao vođa novog maksimirskog vala.

- Ma kakav sam ja vođa - dočekao je našu konstataciju.

- Istina, prvi sam probio led, ali to je splet okolnosti. Ne mogu ja biti autoritet dečkima s kojima sam nogometno odrastao. Uostalom, to i ne želim - odbacuje “status” Badelj pred kojega smo stavili papir da napiše sastav po svome ukusu, a od imena s kojima je plovio kroz omladinske uzraste. Nije nasjeo na tanak led.

- Tražite od mene previše. Kada budem trener, onda ću i sastavljati.

Trenerska ambicija

Tako mlad, a toliko iskusan. Lijepo je da gaji trenerske afinitete, ali još će puno vremena proći do trenutka kada dečko iz Gajnica zagrize trenerski kruh. Trenutno igra najbolji nogomet u karijeri.

- Mislite? Iskreno, prije godinu dana igrao sam kao ‘papak’ prema ovome danas. Slično sam mislio i tada kad sam podvukao crtu i usporedio se sa sezonom prije.

Dakle, doza samokritičnosti je i više nego prisutna.

- Sam sebi sam najbolji kritičar. Svaku utakmicu dva puta odigram. Prvi put na travnjaku, a drugi put u glavi.

Kakav je zaključak?

- Puno je tu prostora za napredak. Uostalom, kao i kod svih mlađih igrača koji su u Maksmiru.

A pod pojmom “mlađi igrači” Badelj je zasigurno mislio na “generacija ‘89.” koja polako, ali sigurno preuzima primat u Maksimiru. Sustavna selekcija Šikića i Adžića imala je za rezultat to da u Dinamu raste iznimno potentna generacija mladića od kojih se u budućnosti očekuje mnogo. Jurčić je tako dobio u naslijeđe Badelja, Lovrena, Tomečaka i Barbarića. Promovirao je Kramarića. Sa svima njima namirio se i Ladić, s nekolicinom i Slaven Bilić. Kada smo već kod izbornika, navodno su mu puna usta našeg sugovornika.

- Možemo o tome kada dođe poziv. Ne prije.

Lovren je imun na pritisak

Fokus je, dakle, na mladima.

- Tu se rodilo nešto posebno. Kada bih vam rekao kakva je atmosfera, ne biste vjerovali. Uostalom, zar se ne vidi na rezultatima. Pale su Norveška, Srbija, Cipar i Slovačka. Možda je došlo vrijeme za prvi, veliki rezultat mlade reprezentacije.

Kada će stići vrijeme za veliki rezultat Dinama? Zašto je ta Europa tolika barijera?

- Nije uopće. To što vi napišete u novinama da je svaka europska utakmica Dinama ‘sad ili nikad’, ne utječe previše na mene. Treba se znati nositi s tim pritiskom.

Badelj je to naučio, ali što je sa suigračima.

- Svatko ima svoj način. Evo, Barbarić pomalo dobiva na samopouzdanju. Lovren je imun na pritisak. I dečki iz Lokomotive brzo će naučiti nositi se s time.

Nije želio reći koga bi htio u svlačionici s Kajzerice, no ne treba biti posebno mudar da se zaključi kako je tu prije svih Domagoj Antolić. Potom Poljak, Pivarić, Bagarić, Kramarić, Havojić... Svi oni su stigli na svijet iste godine, 1989. Danas imaju status Dinamove budućnost.

Milan Badelj

25. 2. 1989.

Dinamo

66 nastupa/14 pogodaka

vrijednost 2 milijuna eura

Tri generacije

Generacija ‘89.

Badelj, Barbarić, Tomečak, Lovren, Maleš, Poljak, Kramarić, Havojić, Bagarić

Generacija ‘90.

Antolić, Herceg, Musa, Peko, Jelić

Generacija ‘91. i ‘92.

Kramarić, Pandža, Vrsaljko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:04