SIMONE ZAZA

BALOTELLI? TKO JE TAJ? Conteov Kramarić potpuno zaludio Italiju, Marija se više nitko i ne sjeća

Simone Zaza igrač je Sassuola, ali na njega pravo polaže i Juventus

Balotelli? Tko je taj? Zvuči poznato... Ali, u utorak navečer završile su sve rasprave je li treba li Antonio Conte u nacionalni tim pozvati problematičnog ‘Super Marija’, Talijani imaju novog heroja, ime mu je Simone Zaza. Napadač Sassoula apsolutni je hit rujna na Apeninima, momak o kojemu se priča, koji privlači pažnju. Protiv Nizozemaca je neki dan u prijateljskom susretu debitirao za A reprezentaciju, izborio kazneni udarac. A onda je zasjao u Oslu. Pogodak za 1:0, nekoliko odličnih dodavanja suigračima i dvije velike prilike. Prvo je pogodio gredu, a potom mu je norveški branič izbacio loptu s crte, nakon što je već već lobao vratara. Rekli bismo, nama bliskim terminom, Conte je pronašao svog Kramarića.

Kovačeva briga više

- Ja trebam gladne igrače, koji su spremni igrati za momčad. Gradim ‘team’ s velikim T, želim kod igrača vidjeti agresivnost i ponos što igraju za reprezentaciju. Zaza i Immobile su takvi tipovi, i ne samo oni, ima ih još u ovoj momčadi. Vidim da su sretni, da im je na pameti samo momčadski uspjeh, a kad je tako, onda smo svi zajedno sretni - rekao je nakon pobjede (2:0) u Norveškoj, talijanski izbornik Antonio Conte.

Niko Kovač imat će još jednu brige više uoči sraza s Talijanima, 23-godišnjaka, koji je, široj javnosti bio veliko iznenađenje na popisu izbornika i pitali su se može li on biti čovjek koji će vratiti Talijane na pobjednički put. Za Immobilea su već bili sigurni, ali Zaza? No, nakon Norveške više nema dvojbi, Simone Zaza i u nastavku kvalifikacija bit će udarna Conteova igla.

- Kad netko vjeruje u tebe i ima hrabrosti, onda se to obično i vrati. Zahvalan sam izborniku, zvali su me nakon utakmice i mnogi suigrači i treneri iz Sassoula, svi mi čestitaju. Zadnjih sam dana bio sretan kao malo dijete, uzbuđen, ostvario sam svoj san, ovo je za mene veliki iskorak u karijeri - rekao je Zaza nakon utakmice.

Pitali su ga i za gol i ta dva promašaja, on je sve mirno objasnio.

- Gol je bio pomalo sretan, odbila se lopta od noge norveškog braniča i za golmana postala neuhvatljiva. A promašaji? Tako je ponekad, zabiješ iz teže situacije, promašiš lakšu, sigurno ću još vježbati da popravim realizaciju. Kod onog loba, nisam vidio suparničkog igrača, samo se stvorio na crti. Ali, dobro, nije ni ovako loše - pričao je Zaza, koji, osim što dobro igra i ‘opasno’ izgleda.

Snažan, brz, obrijan na ćelavo kao nekad Vialli, nosi bradu. Doduše, donedavno se ‘furao’ na Balotellija, nosio je ‘irokezu’. Možda ju je zato i promijenio.

- Svaki dan se svađam s majkom oko svog izgleda, rekla da moram promijeniti frizuru. Napravio sam kompromis, skinuo sam ‘krijestu’, ali sad puštam bradu...

Inače, s Conteom su mu se putevi već križali, nije ovo prvi put. Kad je Conte 2009. došao u Atalantu, Zaza je bio osamnaestogodišnjak, koji je već za momčad iz Bergama debitirao u Seriji A. Međutim, nakon nekoliko mjeseci po Conteovu dolasku otišao je u Sampdoriju. Očito, današnji izbornik nije mogao čekati da se mladić razigra, a ni u Sampdoriji se Zaza nije naigrao. Prvo posudba u Juve Stabiju, u Seriji B, pa potom i u trećeligaški Viareggio. Potom je sezonu 2012./13. opet bio u Seriji B, u Ascoliju, bio je šesti strijelac lige s 18 pogodaka. A Ascoli je ispao u niži rang. Dakle, ništa posebno. I onda, lani...

Neki čudni ‘deal’...

Poznato je da Juventus i Sassuolo imaju neobičan partnerski odnos, ‘iskazali’ su se i na Zazinom primjeru. Conte je u njemu očito, dok mu još na pameti nije bilo da će postati izbornik, nešto vidio. Tada kao trener Juventusa. Njegov je klub, za milijun eura od Sampdorije otkupio dio prava na Zazu, drugi dio kupio je Sassuolo za 2,5 milijuna. Igrao je lani prvu čitavu sezonu u Seriji A, u 33 utakmice bio je strijelac devet puta. Ljetos je Sassoulo otkupio od Juvea ostatak prava za - 7,5 milijuna eura. Na startu prvenstva zabio je u remiju s Cagliarijem, zabio je u Kupu i dobio Conteov poziv. I postao nova talijanska zvijezda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:16