RASTANAK OD MOSKVE

'BIO JE U KRIVO VRIJEME NA KRIVOM MJESTU' Rusi se oprostili od Slavena Bilića

Boravkom u Moskvi Slaven Bilić pokopao je mit koji ga je učinio herojem Rusije
Maribor, 030712.Slovenija, Pohorje, hotel Habakuk.Slaven Bilic novi trener FK Lokomotiv Moskva odrzao popodnevni trening sa svojim igracima i novim pojacanjem Vedranom Corlukom na Mariborskom Pohorju.Na slici: Slaven Bilic trener FK Lokomotiv Moskva.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Slaven Bilić neće napisati knjigu o svojih sedam tisuća dana u Rusiji, ali boravak u toj zemlji neće mu ostati u dobrom sjećanju.

Nakon gotovo tri tjedna natezanja i nagađanja završen je mučni rašomon oko Bilićevog statusa u moskovskom Lokomotivu. Ispraćen je iz Moskve poprilično otužno, s puno kritika, a neki, poput bivšeg kapetana momčadi Denisa Glušakova, neukusno su likovali nad protivnikom koji se koprcao na konopcima (Sport Express napominje da je takav istup u datim okolnostima, blago rečeno, nedostojan).

Rizik se nije isplatio

Bilić je na svoju žalost boravkom u Moskvi pokopao mit koji ga je svojedobno učinio herojem Rusije. Stigao je na Crveni trg na lovorikama velike pobjede protiv Engleske u Londonu 3-2, kojom je kao izbornik Hrvatske omogućio Rusima da se kroz ušicu igle plasiraju na Euro 2008. godine. Danas Bilića ni to više ne spašava od cipelarenja koje, unatoč lošem rezultatu, nije zaslužio.

Moskovski Sport Express tako izdvaja pet glavnih razloga Bilićevog pada i zašto su mu ruski “željezničari” spustili rampu.

Prema tom listu, već u startu Bilić se susreo s podozrenjem - nikada nije radio u klubu. “Lokomotiv je riskirao i rizik se nije isplatio”, poentira Filip Papenkov.

No, napominje da Bilić nije imao ni sreće, pa navodi podatak da je njegov napadač, Senegalac N‘Doye, uputio najviše udaraca prema protivničkom golu u ruskom prvenstvu, u prosjeku tri udarca po utakmici. “Momčad Bilića igrala je ‘na nož’, nije lješkarila u obrani, ali je bila neefikasna”, piše autor smatrajući da je najveći krivac za to psihološka priprema momčadi za koju najviše odgovara - trener.

Drugi razlog Bilićeva neuspjeha Papenkov vidi u “nedodirljivosti Ćorluke i vratara - Hrvata”. List navodi kako Ćorluka nekada danima nije trenirao, a imao je “zajamčeno mjesto u početnom sastavu”. - Kako se morao osjećati mladi Burlak koji je izgarao na svakom treningu, a nije bio ni blizu momčadi!

No, i Sport Express najviše Biliću zamjera dovođenje vratara Krešića koji je odmah postao kamenom smutnje, a piše Sport Express da “mladi Lobancev nije ništa lošiji od njega”.

Crna mačka ili naredba

Treći Bilićev grijeh je veteran Loskov, legenda kluba iz vremena kada je Lokomotiv 2002. i 2004. godine bio prvak Rusije. Bilić mu nije omogućio da postigne rekord nastupa ruskoj Premijer ligi. “Kakva je to crna mačka pretrčala između Bilića i Loskova”, pita se autor teksta. Doduše, ne isključuju mogućnost da je nepostavljanje Loskova sugerirano Biliću “s vrha”.

Četvrta zamjerka je nekorištenje mladih igrača, koji su u “omladinskom prvenstvu” zauzeli četvrto mjesto. Ruski stručnjaci kažu kako Lokomotiv ima najperspektivniju mladu momčad u Rusiji. “Bilić nije vjerovao u Lokomotivinu mladost.” Prigovaraju mu ignoriranje vratra Lobanceva, Beljajeva, pa to da je Podberjoskinu i Liscovu dao tek po jednu minutu, a Hartijadiju i Mulinu ni toliko.

No, napominju da je 17-godišnji Aleksej Mirančuk sam riješio utakmicu u Permu. I na kraju zaključuju da Bilić nije imao “odriješene ruke” te da je “moguće trpio pritiske iz Uprave”, i zaključuju: “Jednostavno, bio je to splet nesretnih okolnosti. Krivicu s Bilićevih leđa nitko ne skida, ali očito je da je on bio na krivom mjestu u krivo vrijeme”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:13