ČESTE POGREŠKE SUDACA

Blatter: Izgleda da nam je tehnologija suđena

Nedosuđeno dvometarsko zaleđe Kloseu nakon dodavanja Olića koje je rezultiralo pogotkom za pobjedu Bayerna nad Fiorentinom u Ligi prvaka kap je koja je prelila čašu
Bayern Munich's striker Miroslav Klose celebrates scoring during the 1st leg UEFA Champions League football round of 16 match FC Bayern Munich (Germany) vs Fiorentina (Italy) in the southern German city of Munich on February 17, 2010. Bayern Munich won the match 2-1. AFP PHOTO DDP / SASCHA SCHUERMANN
 AFP

ZAGREB - Predsjednik Fife Sepp Blatter kao prvi čovjek svjetskog nogometa nije mogao ostati gluh na sprdanje s pobjedonosnim pogotkom Bayerna Fiorentini iz zaleđa “vidljivog s Mjeseca” i zatvarati oči pred činjenicom da su utakmice najveće razine natjecanja toliko premrežene kamerama i mikrofonima da svi sve bolje vide i čuju od samih aktera na terenu.

- Izgleda da bi tehnologija mnogo pomogla i raspravljat ćemo o tome. Moramo pomoći sucima i zaštititi ih - najavio je 73-godišnji Švicarac, koji ima podršku Pierluigija Colline, uzora mnogim današnjim sucima, danas savjetnika talijanskih sudaca i člana Uefine sudačke komisije, i te kako svjesnog da suci nisu bezgrešni, ali da su “najdraže žrtve”:

- Ovako dalje ne može! Suci dolaze na igrališta sa spoznajom da će se secirati svaka njihova pogreška. Trebali bi koristiti videotehnologiju. Ovako je sudac jedini koji mora prosuditi situaciju na osnovi onog što je vidio ‘uživo’, dok se svi ostali mogu uvjeriti u ispravnost ili neispravnost neke sporne odluke pomoću savršene tehnologije - rekao je Collina u intervjuu La Gazzetti dello Sport još 29. prosinca.

Ne čekajući ispriku norveškog suca Toma Henninga Ovreba, koji je na sebe preuzeo krivnju zbog pogreške svoga drugog pomoćnika, izjavivši “mea culpa”, Blatter je za 6. rujna najavio sastanak koji bi mogao pokrenuti revoluciju u regularnost “najljepše igre”:

- Nisam gledao utakmicu, ali sam sutradan otvorio novine i sve mi je bilo jasno - rekao je Blatter, koji se dosad izričito protivio tehnološkim pomagalima sucima, posljednji put nakon Henryjeve “božje ruke” Ircima.

Kloseov pogodak će po svemu sudeći biti kap koja je prelila čašu u razmišljanju da je sazrelo vrijeme da se nakon mnogih sportova i u nogometu stane na kraj znanstveno, medicinski dokazanoj činjenici o nesavršenosti ljudskog oka, zbog čega se suce često iz udobnih fotelja i svemirski opremljenih TV studija površno i paušalno optužuje za “oružane pljačke”. Teško je očekivati da se već na SP-u u JAR zaposle dodatni suci, koji će, za početak, pregledavati snimke pogodaka i čija će odluka biti zadnja, ali je vjerojatno da će se to prvo dogoditi u Ligi prvaka, koja je ionako planet za sebe kad je nogomet u pitanju, i to možda već najesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:54