EUROPSKI SAN TRAJE

Bljesak Tomečaka i Slepog produljio Dinamovu nadu

Ansambl Krune Jurčića minimalnom pobjedom u Bruxellesu vratio se ‘iz mrtvih’ i ponovno je u igri za odlazak u famozno europsko proljeće
 Ronald Goršić / Cropix

BRUXELLES - U najavi utakmice izrazili smo čuđenje visokim stupnjem samopouzdanja u momčadi Krune Jurčića s kojim smo doputovali u Bruxelles. Kako li će tek biti na povratku u četvrtak!? Dinamo iz prijestolnice Europske Unije nosi tri boda koja život znače. Tri boda koja ih ostavljaju u igri za europsko proljeće i tri boda kojima su se narugali Uefi koja nije naklona “divljacima s Balkana”. Htjeli su ih kazniti s tri boda, pa kad su vidjeli da su izgledi za prolazak svedeni na teoriju, onda su ih “velikodušno” vratili.

Međutim, Dinamo je ponovno unutra. I to ponajprije zahvaljujući discipliniranoj i pametnoj igri te “njuhu” Krune Jurčića. Ostavio je trener Dinama Papadopoulosa na klupi, a u igru uveo Slepičku koji mu je na ukazanom povjerenju vratio na najbolji mogući način. Loptom u mreži Anderlechta.

Ako je i bilo istine u tezi da ime Miroslava Slepičke visoko kotira na listi odlazaka iz Maksimira, onda Zdravko Mamić nakon sjajne večeri u Bruxellesu mora uzeti flomaster i prekrižiti tu opciju jer Čeh je najbolji napadač Dinama.

Do trijumfa “modri” nisu stigli lako. Igrali su na mahove. Solidan početak zamijenio je turbulentno razdoblje i pad u igri nakon pola sata. Međutim, tada je na scenu stupio najbolji pojedinac utakmice Tomislav Butina, skinuo dva “zicera” i ostavio suigrače i sebe u europskoj avanturi. Očito mu leži travnjak na stadionu Vanden Stock. Ondje je slavio naslov prvaka Belgije kada je nokautirao protivnika s Bruggeom.

Kada vrataru dodamo već spomenutog Slepičku te sjajnog Tomečaka, dobije se formula kojom je Jurčić srušio Ariela Jacobsa. Znate li koliko je Anderlecht izgubio utakmica na svome travnjaku od početka godine? Samo dvije. Jednom ih je pobijedio Lyon, a drugi put sinoć je to učinio Dinamo. Razlog više i dodatni uteg na vagi trijumfa u Bruxellesu.

Računica za prolazak je sasvim jasna. Ajax na svome travnjaku u posljednjem kolu mora pobijediti Anderlecht, a to isto Dinamo mora učiniti u Maksimiru u srazu s Temišvarom. Remi u Amsterdamu vodi obje momčadi iz Beneluxa u europsko proljeće. Iako je javna tajna da se Uefa maćehinski ponaša prema onima koji žive istočnije od Alpa, ostaje nada kako je to ipak samo plod naše mašte i da utakmica u Amsterdamu neće biti “prijateljska”. Iako, nismo sigurni.

Anderlecht - Dinamo 0-1 (0-0)

Sudac: Douglas McDonald 7 ; pomoćnici: Conquer, Chambers (svi Škotska). Strijelac: 0-1 Slepička (as. Tomečak). Žuti kartoni: Deschacht, Mazuch, Van Damme, (Anderlecht); Badelj, Sammir, Ibanez, Mandžukić (Dinamo). Igrač utakmice: Tomislav Butina

Stadion: Constant Vanden Stock. Gledatelja: 17000

Anderlecht: Proto 5, Gillet 6, Mazuch 5, Juhasz 5, Deschacht 6 (od 85. Kouyate -), Legear 6 (od 68. Suarez -), Biglia 5 Sare 5 (od 72. De Sutte -), Van Damme 6, Lukaku 6, Boussoufa 6.

Dinamo: Butina 8, Etto 7, Lovren 6, Kovač 7, Ibanez 6, Badelj 6, Vrdoljak 7, Tomečak 8 (od 90. Chago -), Mandžukić 6,Sammir 6 (od 82. Barbarić -), Slepička 8 (od 67 Papadopoulos -).

Europa liga, 5. kolo skupine A:

Anderlecht - Dinamo 0-1 (Slepička 58)

Timişoara Ajax 1-2 (Goga 2 / Suarez 8, Pantelić 46)

Ljestvica:

1. Ajax 5 3 2 0 7-3 11

2. Anderlecht 5 2 2 1 6-3 8

3. Dinamo 5 2 0 3 5-6 6

4. Timişoara 5 0 2 3 2-8 2





Kako su igrali

Tomislav Butina

U prvome dijelu “skinuo” dva zicera, u drugome još jedan. Svoj posao obavio bez zamjerke. Uz Slepičku i Tomečaka, najbolji pojedinac utakmice.

Etto

Pokazivao veliku želju u prvome djelu, u drugom puno konkretniji. Spasio siguran pogodak.

Dejan Lovren

Pomalo nervozan. Od samog početka u privatnom ratu s Lukakom, ali u tandemu s Kovačem “uštopao” napadača Anderlechta.

Robert Kovač

Odlično se nosio s fizički moćnim napadačem domaćina. Zapovjednik obrane odigrao je utakmicu na zavidnoj razini. Šteta što nije prije došao u Dinamo.

Luis Ibanez

Još uvijek nosi “dječje bolesti” i zna se zaigrati, ali pokazuje napredak. Možda pokoja lopta previše ubačena u bunar.

Milan Badelj

Više smo očekivali od nositelja igre “modrih”. U defenzivi još i solidan, prema naprijed ispod razine na koju nas je navikao.

Ivica Vrdoljak

Puno pretrčao i svoj posao obavio za prolaznu ocjenu. Od njega se ionako ne očekuje puno u ofenzivi.

Ivan Tomečak

Nekoliko zapaženih poteza podsjetilo nas je na finiš prošle sezone, a asistencija Slepički stigla je kao šlag na tortu u odličnoj predstavi.

Mario Mandžukić

Forma je i dalje u silaznoj putanji. Mandžo je daleko od igrača koji je svojom moćnom igrom stvarao nered u protivničkim obranama.

Jorge Sammir

Nepotrebno dobio žuti karton u prvome djelu, koji ga je sputavao u igri. Pokušavao stvoriti višak igrača, ali lopta ga nije slušala previše.

Miroslav Slepička

Dobio priliku u odnosu na Papadopoulosa i znalački je iskoristio. Odlično ispratio Tomečaka i postigao pogodak za veliku pobjedu Dinama.

Još su igrali:

Dimitrios Papadopoulos

Tomislav Barbarić

Mathias Chago

Ajax iz Temišvara nosi tri boda i plasman u nastavak natjecanja

U drugoj utakmici skupine, Ajax je u gostima svladao Timişoaru s 2-1, pa su ''kopljanici'' s 11 bodova na prvom mjestu ljestvice sigurni za plasman u šesnaestinu finala. Anderlech je drugi s 8 bodova, a Dinamo je na trećem mjestu sa 6 bodova. Rumunjski predstavnik je ostao na 2 boda i nema izgleda za daljnje natjecanje.

Računica uoči zadnjeg kola je jasna. Dinamu je potrebna pobjeda u Zagrebu protiv Timişoare, te pobjeda Ajaxa u Amsterdamu protiv Anderlechta. To je jedini scenarij koji ''plave'' vodi među 32 najbolje momčadi u ovom natjecanju.

Ajax je u Temišvaru svladao Timişoaru 2-1, iako su domaćini poveli već u drugoj minuti golom Goge. No, Suarez je u 8. izjednačio na 1-1, a u 46. je Pantelić postigao pogodak za vodstvo Ajaxa.

''Kopljanici'' su mogli pobjediti i puno uvjerljivije, ali Suarez nije iskoristio čak dva penala!

Domaćini su kraj utakmice dočekali s dvojicom igrača manje. U 50. minuti bio je isključen Bonfim, a u 62. minuti i vratar Pantilimon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 11:30