PIŠE T. ŽIDAK

Čačić mi je rekao: 'Nikad me nitko nije držao za jaja, niti hoće!'. A onda se pokolebao...

 Damir Krajač / Cropix

Sletio je iz Londona u ponedjeljak nešto prije ponoći. Na poznatoj adresi u Bukovačkoj ulici čekao ga je vrući kozlić, tek skinut s ražnja i znatiželja dvojice novinara, koji su htjeli čuti dijagnozu je li "engleski pacijent!" ozbiljno bolestan? Iako se čekanje otegnulo duboko u noć, izbornik se nije pojavio na dogovorenoj lokaciji. Kada smo se zadnji put čuli, bio je odlučan u namjeri da izbaci Dejana Lovrena iz nacionalne momčadi. Uostalom, to mu je sugerirala sva sportska javnost, jer, Lovrenov intervju je nokautirao izbornikov autoritet. No, nakon toga je Ante Čačić zašutio, ugasio telefone i poslije "iskrenog" razgovora u Liverpoolu, čini mi se da je postao nesiguran. Ili, kako bi rekao Franjo iz filma "Tko pjeva zlo ne misli" - nekaj je o tome pisalo u novinama, ali dost' nejasno!

Dejan Lovren je izborniku poslao poruku, tempirao je svoju izjavu u SN-u kao dobrodošlicu na dan Čačićevog dolaska u Liverpool. Zvonili su o tome i engleski mediji, u lokalnom Echu bila je to vijest za prvu stranicu: "Make me a Euro 2016 starter or I'am not going!" Taj Lovrenov ultimatum sablaznio je nogometnu javnost, svi su postavljali pitanje; zašto baš sada, čija je to poruka, tko stoji u pozadini te poruke i zašto se izbornik nakon iskrenog razgovora pokolebao. Ako se pokolebao.

"Nikad me nitko nije držao za jaja, niti će me držati", rekao mi je one famozne noći na Bukovačkoj i poznavajući njegovu tvrdoglavost, vjerovao sam mu. Ali, u međuvremenu je izgubio na dosljednosti, jer, ultimatum izborniku nogometne reprezentacije je drskost bez presedana. Ako se povuče, Čačić je kompromitirao ne samo vlastiti autoritet, već bi tako potvrdio da nije autonoman u donošenju bitnih odluka. Ako ostane čvrst, smijenit će ga nakon prvog krivog koraka...

Kako na “slučaj Lovren” gledaju bivši hrvatski reprezentativci?, pitaju se Sportske novosti. Drže li da bi Čačić trebao prekrižiti stopera Liverpoola za Euro, smatraju li da nije smio postavljati uvjete izborniku, ili pak misle da se pozorno mora sagledati i Lovrenovo razmišljanje? Idealan sugovornik za ovu temu svakako je današnji pomoćnik Zorana Mamića, bivši Vatreni Igor Cvitanović, kojeg je Ćiro Blažević udaljio iz reprezentacije uoči SP-a 1998. u Francuskoj. Cvita nije vidio Francusku, treba li je vidjeti Lovren?

- Da, mogu o tome govoriti jer sam bio igrač, reprezentativac, a danas sam trener. Kad si igrač, prolaziš neke stvari na jedan način, a kad si trener, te iste stvari prolaziš na drukčiji način. Iz perspektive igrača razumijem nezadovoljstvo ili ljutnju Lovrena. Ali ne mogu opravdati njegovu reakciju. Jer uvijek je trener, a sad izbornik taj koji odlučuje. Čačić je taj koji donosi odluku tko će ući u igru i tko će se koliko zagrijavati, te na koji će način participirati u utakmici - kaže Cvitanović.

Povodom velikog interesa oko slučaja Lovren, odnosno vatrenog ultimatuma izborniku, koji ga je posjetio u nedjelju, HNS je u utorak izdao priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić ovoga je vikenda boravio u Engleskoj gdje se, između ostaloga, susreo s reprezentativcem Dejanom Lovrenom.

Čačić je ranije isplanirani put u Englesku iskoristio i za razgovor s reprezentativcem Dejanom Lovrenom.

"Razgovarali smo iskreno i otvoreno o njegovom statusu u reprezentaciji, utakmici u Mađarskoj, pa i o intervjuu u kojem je izrazio svoje nezadovoljstvo i postavio određene ultimatume."

Izbornik Čačić je od početka mandata već obilazio reprezentativce i detalje tih razgovora ne dijeli s javnošću:

"Smatram da je gentlemanski da ti pojedinačni razgovori ostanu između sudionika i da se to ne iznosi u medije i pred javnost. Iako je razumljiv interes medija za ovu situaciju, detalji o kojima smo razgovarali trebaju ostati između nas."

Ipak, Čačić naglašava ono najvažnije:

"Rekao sam već pri inauguraciji na izborničku poziciju da je hrvatska reprezentacija ispred svakog pojedinca. Od tog stava neću odstupiti ni za koga. U hrvatskoj svlačionici nema mjesta ultimatumima, mora postojati respekt prema hrvatskom dresu, suigračima i izborniku. Time sam sve rekao."

Izbornik naglašava kako Lovren ovu situaciju može i pozitivno iskoristiti:

"Pred Dejanom su najbolje nogometne godine. Igra dobro u Liverpoolu i želim mu da tako i nastavi. Nadam se da će zrelo prihvatiti ovu odluku i uvidjeti da se i najveći nogometaši prvenstveno stavljaju u službu kolektiva, a tek onda razmišljaju o sebi. Jedino je takav pristup prihvatljiv za hrvatskog reprezentativca i s takvim bi razmišljanjem za njega bilo mjesta među Vatrenima u budućnosti."

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Najbolji strijelac u povijesti Dinama drži kako je s izbornikova stajališta Lovren sigurno narušio disciplinu.

- Moj je zaključak cijele priče da Čačić Lovrena ne bi trebao prekrižiti za Euro! Moj je stav da se Lovren treba ispričati Čačiću, a onda se kroz razgovor sve može izgladiti. Ne treba sad biti radikalan. Bio sam igrač, svi mi radimo neke greške zbog kojih kasnije žalimo, svi smo od krvi i mesa. Ne, nikad ne bih prekrižio Lovrena. Iza njega dosad nisu postojali nikakvi repovi u ponašanju, neophodan je reprezentaciji, igra jako dobro i kvalitetno u Liverpoolu, ovo je po meni bila neprimjerena reakcija, ali ne bih je uzeo za veliko zlo, tolerirao bih je - zaključio je Cvitanović.

Još jedan zanimljiv sugovornik na tu temu jest svakako Nenad Bjelica, koji je također bio reprezentativac, a danas je trener.

- U svakom slučaju treba poslušati obje strane. Čitao sam izjave Čačića i Lovrena, pa mogu govoriti samo na temelju pročitanog. Ona prva izbornikova izjava prikazala je Lovrena u ružnom svjetlu, ispao je neki “bad guy”. Sad kad sam pročitao verziju reprezentativca koji kaže da mu je bilo obećano da će igrati 45 minuta, a nije dobio šansu, nekako ga razumijem. Znate, trener gubi kredibilitet kod igrača kad im nešto obeća, a to se ne ispuni - kaže Bjelica.

Isto poput Cvitanovića drži da ga Čačić ne bi trebao prekrižiti za Euro.

- Nemamo baš previše takvih vrhunskih igrača da bi se izbornik odrekao Lovrena. Dobro sam pročitao Lovrenov intervju. Razumijem njegovo nezadovoljstvo. Možda je preradikalno reagirao, ali ne treba ga sad zbog toga razapeti na križ. Naravno, razumijem i izbornika, za vrijeme utakmice vjerojatno je imao razlog što nije uveo Lovrena. No mogao je onda nakon utakmice s njim porazgovarati i kazati mu zašto ga nije uveo, iako je kazao da hoće. To bi po meni bio dobar potez.

Onda je kazao jedan primjer iz svoje trenerske karijere.

- Igrao sam za ulazak u prvu ligu s Wolfsbergerom. Imao sam jednog igrača za kojeg sam znao da mi neće koristiti u prvoj ligi, ali mi je tada trebao. Došao mi je igrač i kazao: “Treneru, meni ugovor istječe na ljeto, što će biti sa mnom?”. Rekao sam mu ovako: “Ako ne uđemo u prvu ligu, nećeš dobiti ugovor, a ako uđemo, dobit ćeš novi ugovor”. Ušli smo u prvu ligu, ja sam ispunio obećanje, taj momak je dobio ugovor, ali sam doveo igrača koji je bolji od njega, pa je on bio rezerva. No svoje sam obećanje ispunio... Ne treba igračima previše objašnjavati zašto igraju a zašto ne igraju jer onda ulaziš u rotor iz kojeg se teško nađe izlaz. Ali ponekad treba ocijeniti situaciju, pa im objasniti, možeš samo dobiti. Naročito igraču poput Lovrena, koji iza sebe ima veliku karijeru i koji zaslužuje respekt. Makar, ja bih objasnio i “malom” Haliloviću. Zaključno, Lovren nije lijepo reagirao, reakcija mu nije bila dobra, ali imao je razloga za nezadovoljstvo - kazao je Bjelica.

Boško Balaban, bivši centarfor Vatrenih kaže:

- Čačić je iskusan trener i trebao bi pronaći pravu relaciju s reprezentativcima, imati pravu komunikaciju. Isto tako, ne opravdavam reakciju Lovrena. Treba loptu spustiti na zemlju, svi ovi igrači bitni su za reprezentaciju, pogotovo igrač kakav je Dejan Lovren. Pa nemamo toliki broj stopera da bismo se samo tako mogli odreći takvog igrača. On nam je potreban u Francuskoj, ne bi ga se trebalo otpisati. To ne bi bilo dobro za reprezentaciju, za atmosferu, a ni za izbornika. Razgovor sve rješava, radikalni potezi nikada nikome nisu donijeli sreću.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Otto Barić je imao sličan slučaj, njemu je iz hotela pobjegao Igor Bišćan. Bivši hrvatski izbornik kaže da Bišćanu nikad nije ništa obećao, a na Bišćanovoj eliminaciji iz reprezentacije najviše je inzistirao predsjednik Vlatko Marković.

- Način na koji je Lovren reagirao nije profesionalan. Hrvatska reprezentacija ga treba, ali nakon ovakvog ponašanja na njega se ne može računati...

Međutim:

- Čačić je prenaglio kada je Lovrenu poslao poruku preko novina. Ako je nanjušio Lovrenovo nezadovoljstvo, trebao je pričekati, razgovarati s njim u četiri oka. Sad je kasno i u ovakvoj situaciji Lovrena ne bih vodio u Francusku. Ni njega, ni bilo koga tko pokazuje da je bogomdan. Na kraju krajeva, mi na toj poziciji imamo izuzetnog igrača, koji igra u Leverkusenu, Tin Jedvaj je vrlo interesantan igrač, a ni Schildenfeld nije loš. Lovren, ali i svaki drugi igrač, mogu biti u škvadri samo ako su spremni ući u zadnjoj sekundi utakmice, ako se to od njih zahtijeva - zaključio je najstariji hrvatski trener, koji je takvih slučajeva imao u hrvatskoj, ali i austrijskoj reprezentaciji i znao je obraniti izbornički autoritet.

Na sličan način kako je pokušao eliminirati Lovrena, tako se Ante Čačić "obračunao" i s Ivicom Olićem, kojega je također zagrijavao u Rusiji i nije mu dao ni minute. Je li ovo poruka i Alenu Haliloviću, kojega je poslao na znojenje u Budimpešti, bez namjere da mu da jednu jedinu minutu. Pokušava li Čačić na taj način isprovocirati sve koje želi izbrisati s popisa. S Olićem i Lovrenom je definitivno uspio...

Kada ovako zaiskri, riječi je teško kontrolirati, misli su konfuzne, natopljene srdžbom, pa se tako Lovrenu omakne i rečenica da bi "Jürgen Klopp bio najsretniji da on ne ide na Europsko prvenstvo".

Klopp si svašta dopušta, pa ako je već tako radikalan, neka pokuša savjetovati engleskom izborniku da iz nacionalne momčadi izostavi Daniela Sturridgea, ili da pošalje poruku Marcu Wilmotsu, izborniku belgijske reprezentacije da s popisa izbriše Christiana Bentekea. Zašto se Klopp miješa u stvari koje ga se ne tiču i "truje" Lovrena...

Čačića je u Liverpoolu dočekao i Lovrenov "I will not apologise". A izbornik je ili došao po ispriku, ili se možda došao ispričati za medijsku poruku, koju je poslao Lovrenu. Ne znam tko bi se kome zapravo treba ispričati i koliko te isprike uopće vrijede. Atmosfera je definitivno zagađena, izbornikov autoritet kompromitiran, Lovrenov istup je potvrda da iznad izbornika postoji glavni sudac. Što će biti na kraju dana? Možda je najbliže istini mudrac Ćiro Blažević:

Kako na “slučaj Lovren” gledaju bivši hrvatski reprezentativci?, pitaju se Sportske novosti. Drže li da bi Čačić trebao prekrižiti stopera Liverpoola za Euro, smatraju li da nije smio postavljati uvjete izborniku, ili pak misle da se pozorno mora sagledati i Lovrenovo razmišljanje? Idealan sugovornik za ovu temu svakako je današnji pomoćnik Zorana Mamića, bivši Vatreni Igor Cvitanović, kojeg je Ćiro Blažević udaljio iz reprezentacije uoči SP-a 1998. u Francuskoj. Cvita nije vidio Francusku, treba li je vidjeti Lovren?

- Da, mogu o tome govoriti jer sam bio igrač, reprezentativac, a danas sam trener. Kad si igrač, prolaziš neke stvari na jedan način, a kad si trener, te iste stvari prolaziš na drukčiji način. Iz perspektive igrača razumijem nezadovoljstvo ili ljutnju Lovrena. Ali ne mogu opravdati njegovu reakciju. Jer uvijek je trener, a sad izbornik taj koji odlučuje. Čačić je taj koji donosi odluku tko će ući u igru i tko će se koliko zagrijavati, te na koji će način participirati u utakmici - kaže Cvitanović.

Povodom velikog interesa oko slučaja Lovren, odnosno vatrenog ultimatuma izborniku, koji ga je posjetio u nedjelju, HNS je u utorak izdao priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić ovoga je vikenda boravio u Engleskoj gdje se, između ostaloga, susreo s reprezentativcem Dejanom Lovrenom.

Čačić je ranije isplanirani put u Englesku iskoristio i za razgovor s reprezentativcem Dejanom Lovrenom.

"Razgovarali smo iskreno i otvoreno o njegovom statusu u reprezentaciji, utakmici u Mađarskoj, pa i o intervjuu u kojem je izrazio svoje nezadovoljstvo i postavio određene ultimatume."

Izbornik Čačić je od početka mandata već obilazio reprezentativce i detalje tih razgovora ne dijeli s javnošću:

"Smatram da je gentlemanski da ti pojedinačni razgovori ostanu između sudionika i da se to ne iznosi u medije i pred javnost. Iako je razumljiv interes medija za ovu situaciju, detalji o kojima smo razgovarali trebaju ostati između nas."

Ipak, Čačić naglašava ono najvažnije:

"Rekao sam već pri inauguraciji na izborničku poziciju da je hrvatska reprezentacija ispred svakog pojedinca. Od tog stava neću odstupiti ni za koga. U hrvatskoj svlačionici nema mjesta ultimatumima, mora postojati respekt prema hrvatskom dresu, suigračima i izborniku. Time sam sve rekao."

Izbornik naglašava kako Lovren ovu situaciju može i pozitivno iskoristiti:

"Pred Dejanom su najbolje nogometne godine. Igra dobro u Liverpoolu i želim mu da tako i nastavi. Nadam se da će zrelo prihvatiti ovu odluku i uvidjeti da se i najveći nogometaši prvenstveno stavljaju u službu kolektiva, a tek onda razmišljaju o sebi. Jedino je takav pristup prihvatljiv za hrvatskog reprezentativca i s takvim bi razmišljanjem za njega bilo mjesta među Vatrenima u budućnosti."

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Najbolji strijelac u povijesti Dinama drži kako je s izbornikova stajališta Lovren sigurno narušio disciplinu.

- Moj je zaključak cijele priče da Čačić Lovrena ne bi trebao prekrižiti za Euro! Moj je stav da se Lovren treba ispričati Čačiću, a onda se kroz razgovor sve može izgladiti. Ne treba sad biti radikalan. Bio sam igrač, svi mi radimo neke greške zbog kojih kasnije žalimo, svi smo od krvi i mesa. Ne, nikad ne bih prekrižio Lovrena. Iza njega dosad nisu postojali nikakvi repovi u ponašanju, neophodan je reprezentaciji, igra jako dobro i kvalitetno u Liverpoolu, ovo je po meni bila neprimjerena reakcija, ali ne bih je uzeo za veliko zlo, tolerirao bih je - zaključio je Cvitanović.

Još jedan zanimljiv sugovornik na tu temu jest svakako Nenad Bjelica, koji je također bio reprezentativac, a danas je trener.

- U svakom slučaju treba poslušati obje strane. Čitao sam izjave Čačića i Lovrena, pa mogu govoriti samo na temelju pročitanog. Ona prva izbornikova izjava prikazala je Lovrena u ružnom svjetlu, ispao je neki “bad guy”. Sad kad sam pročitao verziju reprezentativca koji kaže da mu je bilo obećano da će igrati 45 minuta, a nije dobio šansu, nekako ga razumijem. Znate, trener gubi kredibilitet kod igrača kad im nešto obeća, a to se ne ispuni - kaže Bjelica.

Isto poput Cvitanovića drži da ga Čačić ne bi trebao prekrižiti za Euro.

- Nemamo baš previše takvih vrhunskih igrača da bi se izbornik odrekao Lovrena. Dobro sam pročitao Lovrenov intervju. Razumijem njegovo nezadovoljstvo. Možda je preradikalno reagirao, ali ne treba ga sad zbog toga razapeti na križ. Naravno, razumijem i izbornika, za vrijeme utakmice vjerojatno je imao razlog što nije uveo Lovrena. No mogao je onda nakon utakmice s njim porazgovarati i kazati mu zašto ga nije uveo, iako je kazao da hoće. To bi po meni bio dobar potez.

Onda je kazao jedan primjer iz svoje trenerske karijere.

- Igrao sam za ulazak u prvu ligu s Wolfsbergerom. Imao sam jednog igrača za kojeg sam znao da mi neće koristiti u prvoj ligi, ali mi je tada trebao. Došao mi je igrač i kazao: “Treneru, meni ugovor istječe na ljeto, što će biti sa mnom?”. Rekao sam mu ovako: “Ako ne uđemo u prvu ligu, nećeš dobiti ugovor, a ako uđemo, dobit ćeš novi ugovor”. Ušli smo u prvu ligu, ja sam ispunio obećanje, taj momak je dobio ugovor, ali sam doveo igrača koji je bolji od njega, pa je on bio rezerva. No svoje sam obećanje ispunio... Ne treba igračima previše objašnjavati zašto igraju a zašto ne igraju jer onda ulaziš u rotor iz kojeg se teško nađe izlaz. Ali ponekad treba ocijeniti situaciju, pa im objasniti, možeš samo dobiti. Naročito igraču poput Lovrena, koji iza sebe ima veliku karijeru i koji zaslužuje respekt. Makar, ja bih objasnio i “malom” Haliloviću. Zaključno, Lovren nije lijepo reagirao, reakcija mu nije bila dobra, ali imao je razloga za nezadovoljstvo - kazao je Bjelica.

Boško Balaban, bivši centarfor Vatrenih kaže:

- Čačić je iskusan trener i trebao bi pronaći pravu relaciju s reprezentativcima, imati pravu komunikaciju. Isto tako, ne opravdavam reakciju Lovrena. Treba loptu spustiti na zemlju, svi ovi igrači bitni su za reprezentaciju, pogotovo igrač kakav je Dejan Lovren. Pa nemamo toliki broj stopera da bismo se samo tako mogli odreći takvog igrača. On nam je potreban u Francuskoj, ne bi ga se trebalo otpisati. To ne bi bilo dobro za reprezentaciju, za atmosferu, a ni za izbornika. Razgovor sve rješava, radikalni potezi nikada nikome nisu donijeli sreću.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

- Najpametnije bi bilo da Čačić pojede g...o. Ako može! Ja sam pogriješio, izbacivši Igora Cvitanovića s popisa za Svjetsko prvenstvo zbog sitne neposlušnosti, a možda bih s njim bio svjetski prvak, možda bi Cvitanović zabio dva gola Francuzima. Samo će se rezultat pamtiti, samo rezultat može Čačića održati na životu i zato mu savjetujem - budi razuman!

A Dejan Lovren? On je ogledni primjerak našeg doba. On je bogat i slavan, on je iz slogana modernog vremena "uzmi što hoćeš, radi što hoćeš". Ali, postoji i biblijska - ali nećeš dok hoćeš!

Umjesto Čačića dočekao sam priopćenje:

"Pred Dejanom su najbolje nogometne godine. Igra dobro u Liverpoolu i želim mu da tako i nastavi. Nadam se da će zrelo prihvatiti ovu odluku i uvidjeti da se i najveći nogometaši stavljaju u službu kolektiva, a tek onda razmišljaju o sebi. Jedino je takav pristup prihvatljiv za hrvatskog reprezentativca i s takvim bi razmišljanjem za njega bilo mjesta među 'vatrenima' u budućnosti..."

Ključna rečenica u priopćenju glasi: "U hrvatskoj svlačionici nema mjesta ultimatumima", što je znak da je Dejan Lovren (privremeno) u frižideru...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:55