NOVI MANCHESTER

CRUYFF TVRDI 'Van Gaalove metode su militarističke, ali posložit će Unitedove zvijezde'

 AFP

U prošlosti nismo baš imali najbolju kemiju, priznao je Johan Cruyff novinaru Guardiana Donaldu McRaeu s kojim je u Amsterdamu porazgovarao o Louisu van Gaalu i njegovoj perspektivi u Man. Unitedu.

Cruyff je prije tri godine, tada kao član klupskog nadzornog odbora, sudskim putem stopirao Van Gaalov dolazak u Ajax jer se nije uklapao u njegov “program dugoročnog razvoja”. Zbog osobnih animoziteta možda nije najobjektivnija osoba za razgovor o 63-godišnjem stručnjaku, no sa zadovoljstvom je prihvatio izazov i procijenio kakve su Van Gaalove akcije na Old Traffordu.

- Teško je prognozirati kako će izgledati United jer su kupili i stvorili praktički cijelu novu momčad. Sada te dijelove treba spojiti u jednu cjelinu. Tu se više ne radi samo o kvaliteti igrača nego onome koji taj miks treba pretvoriti u uspješan kolektiv - počinje legendarni Nizozemac.

Za razliku od nekih kritičara koji tvrde da su “crveni vragovi” u kratkom roku doveli previše novih igrača, Cruyff smatra da ključni problem nije kvantiteta, već njihova reputacija.

ManU neće biti prvak

- Stvar je ista kao i u Barceloni, koja ima Messija, Suáreza i Neymara. Pitanje je mogu li oni igrati zajedno. Individualno, svi su oni fantastični igrači. No, tek trebaju pokazati jesu li se spremni staviti u službu momčadi.

Bivši igrač i trener Ajaxa i Barcelone upozorava da bi u svlačionici Uniteda moglo doći do inflacije ega.

- Svi su oni poznati, zarađuju velik novac na teren i izvan njega. Kako stvoriti koheziju među takvim zvijezdama? Glavni zadatak za Manchester United bit će natjerati ih da igraju dobro i da nemaju igrača koji će nakon utakmice reći: ‘Igrao sam dobro i zabio dva gola’. Jer, što ti vrijedi zabiti dva gola ako si tri primio. Van Gaal ih mora pretvoriti u momčad, stvoriti kemiju. A to se ne može dogoditi u roku od dva tjedna - kaže Cruyff.

Je li moguće da će mu za to trebati cijela sezona, glasilo je sljedeće pitanje.

- Ma kakvi. To je predugo razdoblje. Ali to opet ne znači da će odmah biti prvaci.

Cruyff primjećuje da u njegovoj i Van Gaalovoj nogometnoj filozofiji nema podudarnosti.

- Obojica smo Nizozemci, ali tu prestaju sličnosti. Ja sam uvijek naginjao brzoj igri s većom kontrolom lopte. Možda je on potkovaniji od mene u taktičkom smislu, no kontrola lopte za mene je bila broj jedan. Ako nema toga, što radim? Pritišćem kako bih je vratio.

Guardiolin primjer

Trostruki osvajač Zlatne lopte (1971., 1973., 1974.) svojedobno je Van Gaalove metode zvao militarističkima jer “ne dozvoljava igračima da sami razmišljaju”. Misli li još uvijek tako?

- Da. Za mene je uvijek bilo važno da igrači stvore vlastiti stav o igri. Dobar primjer vam je Guardiola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 05:54