LEGENDA DINAMA

Cvitanović: Inter je pronašao formulu za Barcu

 Reuters

ZAGREB - Rezultat govori sve. Jose Mourinho je jednostavno znao što želi od ove utakmice, a potom je i dokazao kako je odabrao idealan put da ispuni tu želju. Od svojih nogometaša tražio je presing na svakog igrača Barcelone, igru s puno kontakata i na samom rubu incidenta.

To je Interu i uspijevalo većim dijelom utakmice. Pali su negdje pred kraj i tu je Barça stvorila nekoliko opasnih situacija.

Od prve minute Inter se odlučio na pritisak prema zadnjoj liniji Barcelone kako bi u začetku spriječio da Guardiolini izabranici razviju svoju glavnu odliku, pas igru.

Za takav odabir taktike trebaš imati vrhunske znalce i fizički moćne igrače, a Mourinho ih u Interu sasvim sigurno posjeduje. Koliko su se oni trošili takvim stilom, te koliko su napora uložili u taj presing najbolje će dočarati podatak kako su Pandev i Milito izašli iz igre zbog grčeva. Isto tako, u Milanu su ispravno procijenili kako je krenuti na Barcelonu otvorenog garda jednako samoubojstvu.

Treba napomenuti kako je nevjerojatno koliko se u igri gostiju osjetio nedostatak Andresa Inieste, prema mom osobnom mišljenju najboljeg veznog igrača na svijetu. Njegovi prodori i zabijanja u kazneni prostor je ono što je trebalo Barceloni u situaciji kada je obrana Intera sjajno zakočila Messija.

Nakon utakmice još jednom sam na talijanskom kanalu gledao snimku i izvjesno je kako se Milito našao u zaleđu kod pogotka, kao što je sasvim jasno da je Mourinho iz kurtoazije rekao kako su šanse 50-50. Ako će svi njegovi igrači biti spremni, i u uzvratu će zasigurno zaigrati istim stilom.

Međutim, to bi moglo biti malo manje uspješno. Razlog je širina travnjaka Nou Campa koja nudi prostor da igrači Barcelone u situacijama “1 na 1” lakše mogu stvarati višak igrača.

Osobno pak smatram kako su šanse 60-40 u korist Intera, ali ne mogu biti objektivan jer sam navijač Barcelone. Ne volim talijanski nogomet jer igraju prljavo. U svakom prekidu udaraju protivničke igrače i da se striktno primjenjuju pravila nogometne igre, ne bi bilo utakmice bez isključenja. Ne znam zašto im se baš toliko gleda kroz prste.

Cvitanovićeve ocjene

INTER: J. Cesar 7, Maicon 6,5 (od 73. Chivu 6), Lucio 6,5, Samuel 6,5, Zanetti 7, T. Motta 6,5, Cambiasso 6, Pandev 6 (od 56 Stanković 6), Sneijder 7, Milito 7,5 (od 75. Balotteli 5,5), Eto’o 6

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:23