THE SPECIAL ONE

Bahati prevoditelj koji je upijao znanje od najboljih

Možete ga voljeti ili ne, ali Joséu Mourinhu mora se priznati da sve što dotakne pretvara u zlato. Hoće li i Interu ispuniti dugogodišnju želju i osvojiti Ligu prvaka?
 AFP

ZAGREB - Za neke će zauvijek ostati “prevoditelj koji je samo priučeni trener”. Ipak, sve je manja četa pobornika teze kojom je Alex Ferguson često pokušavao diskreditirati Portugalca. José Mourinho jedan je od onih koje se ili obožava ili mrzi i koji uživaju u bilo kakvim emocijama koje gajite prema njima. “ The Special One” rođen je za svjetla reflektora i sve će učiniti da se “majstor rasvjete” ne odluči za nekoga drugog. S obzirom na način na koji je došao do elitnog trenerskog razreda, jasno je da je José bio spreman na sve da bi postao jedan od velikih momaka. Ako pritom na neistomišljenike treba ići džonom - nema problema!

Prvo veliko ime koje je na tom putu osjetilo Mourinhove krampone na svojim kostima je Jesualdo Ferreira. S današnjim trenerom Porta “Mou” se sukobio u vrijeme preuzimanja Benficine klupe 2000. godine. Bahati je 37-godišnjak renomiranijeg, 16 godina starijeg kolegu, koji mu je trebao postati mentor, nazvao “magarcem koji ni nakon 30 godina rada nije barem uspio postati konj”. Podcjenjivački, rugalački stil ostao je njegov zaštitni znak u javnim nastupima. U godinama stolovanja na Stamford Bridgeu Mourinho je vodio česte verbalne ratove sam protiv svih. Konkurente je nazivao senilnim starcima (Ferguson), kukavicama ( Wenger) i neznalicama ( Benitez), a razloge poraza često nalazio u najomraženijim mu akterima nogometnih utakmica - sucima.

Međutim, verbalni ratovi bili su ciljani i planirani kao i sve u njegovoj karijeri. Mourinho je znao da karizmom “troublemakera” uvijek može računati na medijsku pažnju, ali da mu ona sama neće donijeti željeno trenersko priznanje. Zato je od ulaska u posao učio od najboljih. Ključna osoba u njegovu razvoju svakako je Sir Bobby Robson. Pokojnu englesku nogometnu ikonu Mourinho je impresionirao još za vrijeme suradnje u lisabonskom Sportingu od 1992. do 1994. José je starom mačku trebao pomoći da prebrodi jezičnu barijeru, ali mu je s vremenom postao desna ruka i u vođenju momčadi. Robson je prepoznao njegovu taktičku genijalnost i povukao ga za sobom i u Porto.

- Od Robsona sam naučio da se s uspjesima ne smije poletjeti, ali i da u lošim vremenima ne smiješ misliti da si smeće - sumirao je njihov odnos Mourinho.

Dolaskom u Barcelonu Mourinho je procvao. U katalonskoj prijestolnici s obitelji je pronašao idealan dom. Kada je Sir Bobby odlazio s klupe, pozvao je Joséa da mu se pridruži u novim izazovima. Šegrt je gospodaru tada prvi puta rekao “ne, hvala”. Nastavio je u raditi i učiti uz Louisa van Gaala. Njihovi trenerski umovi savršeno su se nadopunjavali: Nizozemac je izdanak škole totalnog nogometa, a Portugalcu je obrana bila uža specijalnost. U dvije su sezone s Barçom osvojili dva naslova prvaka Španjolske.

- Odmah sam znao da će biti jedan od najvećih. Njegova moć zapažanja detalja bila je fascinantna, a želja za uspjehom neusporediva s bilo čime što sam ikada vidio - izjavio je nedavno Van Gaal o Mourinhu.

Potvrda Nizozemčevih riječi stigla je brže nego što je itko mogao predvidjeti. Portov pobjednički slalom kroz Kup Uefe (2003.) i Ligu prvaka (2004.) bio je doktorski rad kojim je ego narcisoidnog stručnjaka eksplodirao. Naravno, proporcionalno je rasla i cijena koju je uspio platiti jedino Roman Abramovič. Rusu za pet milijuna eura godišnje nije ostvario životnu želju i osvojio Ligu prvaka, ali je poslužio skupu momčad u cjelinu koja je postala nova sila europskog nogoloptanja.

Danas Mourinho radi na razbijanju europskog prokletstva Intera. “ Nerazzuri” čekaju naslov pobjednika Lige prvaka 38 godina, a “Posebni” se ne trudi biti skroman.

- Do mog dolaska Inter je bio mala momčad u europskim natjecanjima. Imali su strah od igranja u Ligi prvaka. Danas imamo priliku izbaciti najbolju svjetsku momčad i postati veliki u Ligi prvaka - cvjetao je Mourinho dan nakon taktičkog šamara Guardioli koji još odzvanja San Sirom.

Može li mu 3-1 biti dovoljno da na “svom” Nou Campu preživi srdžbu Messija, Xávija i Ibrahimovića? Nogometno prijestolje čeka, a José se silno želi domoći finala u Madridu i pokazati se u dvorištu vjerojatnih budućih poslodavaca iz Reala.

Kronologija Mourinhove trenerske karijere

1992. postaje prevoditelj sir Bobbyju Robsonu u Sportingu iz Lisabona

1996. dolazi s Robsonom u Barcelonu te mu postaje pomoćni trener

rujan 2000. postaje trener Benfice, prvog kluba koji je samostalno vodio

siječanj 2002. preuzima Porto s kojim u dvije sezone osvaja Kup Uefe i Ligu prvaka

lipanj 2004. odlazi u Chelsea s kojim je dva puta osvojio Premier ligu, ali ne i Ligu prvaka

2. lipnja 2008. dolazi na klupu Intera s kojim je nastavio dominaciju u talijanskom prvenstvu

22. svibnja 2010. je datum kada bi mogao donijeti Interu naslov u LP koji čeka 38 godina

Klupski trenerski uspjesi Joséa Mourinha

Porto:

2 naslova prvaka Portugala (2003. i 2004.)

naslov pobjednika Portugalskog kupa (2003.)

naslov pobjednika Portugalskog superkupa (2003.)

naslov pobjednika Kupa Uefe (2003.)

naslov pobjednika Lige prvaka (2004.)

Chelsea

2 naslova prvaka Engleske (2005. i 2006.)

naslov pobjednika FA Cupa (2007.)

2 naslova pobjednika Liga kupa (2005. i 2007.)

naslov pobjednika FA Community Shielda (2005.)

Inter

naslov prvaka Italije (2009.)

naslov pobjednika Talijanskog superkupa (2008.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 01:35