BORBA ZA BUNDESLIGU

Dan odluke za Niku Kovača: 'Napast ćemo ih, ne mislimo na jedanaesterce'

Niko Kovač
 Simon Hofmann / Getty

Više nema popravka, cijela sezona stat će u današnjih 90 ili možda čak 120 minuta. Eintracht u Nürnberg stiže nakon što je u prvoj utakmici kvalifikacija za ostanak u 1. Bundesligi odigrao najmoćniju ofenzivnu utakmicu pod Nikom Kovačem, međutim, nije bilo dovoljno, završilo je 1:1.

Trenutak nespretnosti Marca Russa donio je momčadi iz Bavarske veliki pogodak u gostima i saznanje da danas jedino što ne smiju jest - primiti gol. U tom slučaju po osmi puta vratili bi se u Bundesligu.

Niko Kovač i kao igrač bio je vođa, nikada se nije predavao, a dio svog mentaliteta ugradio je u frankfurtsku momčad, kojoj je na čelu od početka ožujka. Tada je momčad bila na dnu, barem što se samopouzdanja tiče, malo po malo uspio je bivši hrvatski izbornik podići moral i sada unatoč lošem rezultatu i unatoč nesretnom porazu u posljednjem kolu Bundeslige nitko u Eintrachtu ne pomišlja na nepovoljan razvoj situacije.

- Bili smo šokirani nakon 1:1 u prvoj utakmici, svjesni da smo po igri zaslužili puno više. Protokom vremena shvatili smo kako ovo i nije loš rezultat, moramo zabiti i kada to uspijemo blizu smo barem produžetka - započeo je Kovač.

Što prije zabiti

- Znam da su i oni svjesni neugode ovog ishoda. Odmah na početku ćemo vidjeti hoće li oni nešto mijenjati u svojoj igri, hoće li krenuti prema naprijed. Naš cilj je jasan, želimo uzeti posjed kao i prvom dvoboju, što prije zabiti i prebaciti pritisak na njihovu stranu.

A upravo je pritisak ono što koči njegove igrače, stoga na treninzima sada više radi na psihi, nego na taktici.

- Ovo je samo utakmica, istina vrlo važna, ali na treningu želim imati nasmijane igrače, opuštene. Neka se igraju, gađaju gredu i slično... Ne moraju misliti cijelo vrijeme na utakmicu, ionako će se u trenutku kada krenemo prema Nürnbergu automatski svi okrenuti prema terenu.

Neće biti puno niti promjena u sastavu, osim Russa i Kittela svi su spremni i orni za posljednji čin ove sezone. Među njima je i Alex Meier, koji je odradio solidnih 70 minuta u prvom dvoboju.

- Bilo je čisto u redu, hoće li i koliko će ovog puta igrati, tek ćemo odlučiti - dodaje Kovač na temu najboljeg igrača.

Sigurno je da će Meier dobiti svoje minute, možda će krenuti s klupe, pa u slučaju nepovoljnog razvoja situacije ući, ali veća je vjerojatnost da će 33-godišnjak zauzeti svoje mjesto u početnoj postavi. Jedan od mogućih scenarija je i odluka s bijele točke.

- Svi smo gledali finale Kupa (Bayern dobio Borussiju Dortmund na penale). Mislim da se takav pritisak ne može simulirati na treningu. Ipak je to situacija kada je pritisak najveći, ide se na sve ili ništa, a uz to i umor čini svoje, kao i gledatelji. Na treningu je posve oprečna situacija, a uostalom mi želimo izbjeći ovakav rasplet, jer jedanaesterci su ipak lutrija - zaključio je Niko Kovač, kojem je današnja utakmica možda i posljednja na klupi Eintrachta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

NÜRNBERG - EINTRACHT

Očekivani sastavi:

Nürnberg: Schäfer; Brečko, Margreitter, Bulthuis, Sepsi; Kerk, Petrak, Behrens, Leibold; Füllkrug, Burgstaller

Eintracht: Hradecky; Chandler, Abraham, Zambrano, Oczipka; Hasebe, Huszti, Algner, Meler, Gaćinović; Seferović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:37