TURSKI POPIS ZA EURO

Demirel i Toprak rekli su Terimu - ne! Evo zašto su dvije turske zvijezde odbile izbornika

Omer Toprak i Luka Modrić
 Jamie McDonald/Getty Images / Getty Images

Fatih Terim dva je dana slavio i obilježavao 16-godišnjicu osvajanja Kupa UEFA s Galatasarayem, u Istanbul su došli Hagi, Popescu, Okan... legende iz 2000. kad su po vodstvom aktualnog turskog izbornika osvojili prvi europski trofej za tu državu pobjedom nad Asenalom Davora Šukera koji nije zabio s bijele točke. Kasnije su u Superkupu sredili i Real 2:1. Potom je izašao pred novinare i objavio listu igrača na koje računa za Euro. Nije skrivao nezadovoljstvo što će se finale Kupa između Galatasaraya i Fenerbahče, koji daju čak 11 reprezentativaca, upriličiti tek 26. svibnja, dok nacionalno prvenstvo završava danas. Čudan raspored remeti mu pripreme.

Već u nedjelju gostuju u Engleskoj i to bez trojice: Arde Turana koji ima obveze u Barceloni, Nurija Sahina finalista Njemačkog kupa s Borussijom Dortmund i Buraka Yilmaza, čiji će dolazak iz Kine biti koji dan kasnije. Popis je s čak 31 imenom, ne nudi veća iznenađenja osim što na njemu nema standardnog stopera Bayera iz Leverkusena Ömera Topraka. No, razlog je sukob s Gökanom Töreom zbog kojeg ne želi igrati za nacionalnu vrstu. Isto je bio kazao i Hakan Calhanoglu, ali se on vratio pod državni stijeg.

Sedmorica su igrača iz inozemstva, jednako ih ima i Fenerbahče, manje prvak Bešiktaš (5) i Galatasaray (4).

Jasno je da Turci nemaju puno zvučnih imena, iako dečki s liste posjeduju dosta iskustva i rutine. Tu je i lijevi branič Caner Erkin koji zbog suspenzije ne igra za Fenerbahče pa ima individualne treninge, dok golmana Volkana Demirela nije uspio nagovoriti da se vrati u državni sastav. Kad se gleda po linijama, neuvjerljivo im djeluje napad, gdje je vratio Mevluta Erdinca iz Guingampa.

Nakon Engleske igraju još dvije utakmice baš tempirane za Hrvatsku, angažirali su naše susjede Crnu Goru i Sloveniju da glume Vatrene. Koliko mogu jer razlike su očite. Dijelom po načinu igre, pogotovo po profilu igrača. Jer kako je slovenska legenda Branko Oblak kazao:

“Da nam je samo jedan od vaših playmakera”.

To Slovenci nemaju i zato neće biti pravi primjer što Turke čeka u Parizu. Ipak, ta generalna proba 5. lipnja u Ljubljani nešto će reći o načinu na koji funkcioniraju kao momčad. S Crnom Gorom se sastaju 29. svibnja u Antalyji, gdje će odraditi glavne pripreme.

Terim je jučer bio gost na televiziji, osim što je nahvalio Bešiktaš, novog prvaka, govorio je i o Euru, ponovno iskazao optimizam da mogu napraviti veliki rezultat.

Jasno da im je Arda prvo ime, no iza njega je sezona s malo minuta, pitanje je kako će se to odraziti na Euru.

Turski klubovi nisu uspješni u Europi kao negda, a nacionalna vrsta im je bazirana na igračima iz domaće lige, što za njih nije dobar pokazatelj. Kad bi igrala samo imena Hrvatska bi sigurno matirala Tursku. No, Terim je fanatik koji zna posao i najjača snaga ove reprezentacije.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lucescu uzima mjesto Terimu?

Inače, turski mediji puni su bombi, od toga ga Arjen Robben pregovara s Bešiktašom do izjave predsjednika Galatasaraya da za trenera žele dovesti Mirceu Lucescua i s njim dogovaraju uvjete pod kojima ostavio Šahtar i preuzeo njihovu ekipu. Klupski nogomet je jak i bitan, tri istanbulska kluba uvijek "pale" navijače, a dolazak Lucescua u Galatasaray bi lišio i dvojbu hoće li se tamo vratiti Terim. Što bi povećalo šanse da vodi državni sastav i u sljedećim kvalifikacijama, opet protiv Hrvatske.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Turski popis za Euro

VRATARI

Volkan Babacan (Basaksehir), Onur Kivrak (Trabzonspor), Harun Tekin (Bursaspor), Ali Sasal (Eskisehirspor);

BRANIČI

Gökhan Gönül (Fenerbahče), Sener Özbayrakli (Fenerbahče), Caner Erkin (Fenerbahče), Ismail Köybašı (Bešiktaš), Serdar Aziz (Bursaspor), Semih Kaya (Galatasaray), Caglar Söyüncü (Altinordu), Ahmet Čalik (Genclerbirligi), Hakan Balta (Galatasaray), Mehmet Topal (Fenerbahče).

VEZNJACI

Selcuk Inan (Galatasaray), Hakan Calhanoğlu (Bayer Leverkusen), Nuri Sahin (Dortmund), Mahmut Tekdemir (Basaksehir), Ozan Tufan (Fenerbahče), Olcay Sahan(Bešiktaš), Alper Potuk (Fenerbahče), Volkan Sen (Fenerbahče), Arda Turan (Barcelona), Oguzhan Özyakup (Bešiktaš), Yasin Öztekin (Galatasaray), Emre Mor (FC Nordsjælland), Gökhan Töre (Bešiktaš), Yunus Malli (Mainz)

NAPADAČI

Cenk Tosun (Bešiktaš), Burak Yilmaz (Beijing Guoan), Mevlüt Erdinc (Guingamp).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:05