'STRUČNI' SKAUTI

Dobri su za Liverpool, ali ne za Hajduk i Dinamo?!

Skautska služba Dinama može se ‘pohvaliti’ promašajima poput Džeke, Šimunića, Koromana i Štilića, ukupne vrijednosti više od 40 milijuna eura
Wolfburg's Edin Dzeko celebrates a goal against Schalke 04 during their German Bundesliga soccer match in Gelsenkirchen September 18, 2009. REUTERS/Ina Fassbender (GERMANY SPORT SOCCER) ONLINE CLIENTS MAY USE UP TO SIX IMAGES DURING EACH MATCH WITHOUT THE AUTHORITY OF THE DFL. NO MOBILE USE DURING THE MATCH AND FOR A FURTHER TWO HOURS AFTERWARDS IS PERMITTED WITHOUT THE AUTHORITY OF THE DFL. FOR MORE INFORMATION CONTACT DFL DIRECTLY
 Reuters

ZAGREB - Džeko danas vrijedi 18 milijuna eura, Dinamo ga je mogao dobiti za 50 tisuća. Štilić neće ići ispod pet milijuna, ‘modri’ su ga mogli imati za deset puta manje. Najbolji veznjak SP-a do 20 godina nuđen je Maksimiru za bagatelu. Sada će Liverpool obogatiti njegova vlasnika, a ‘modrima’ je bio prejeftin...

Nabrojani nogometaši tek su posljednji primjeri u cijeloj plejadi igrača koji su pod svodovima stadiona u Maksimirskoj 128 ocijenjeni kao neperspektivan kadar, a da bi ti isti kasnije zaludili nogometni svijet u dresu nekog drugog poslodavca. Dakako, i napunili mu džepove.

Najsvježiji slučaj je onaj Edina Džeke koji je ovih dana izjavio da se ne bi niti sekunde dvoumio o dolasku u Dinamo. Međutim, skauti ‘modrih’ iako su ga gledali u Želji, nisu podvukli njegovo prezime u bilježnicama, i tako osiromašili Dinamo za višemilijunsku odštetu, ali i za klasnog napadača koji bi ih koštao tek 50 tisuća eura.

Pola milijuna eura iznosila je odšteta za Semira Štilića, tada 21-godišnjeg napadača Željezničara koji je preko medija davao signale kako bi rado u Zagreb s rečenicama u stilu: ‘Dinamo? I pješke ako treba’. Međutim, Mamić nije htio zavući ruku u džep i Štilić je završio u Lech Poznanu, a njegove vrhunske partije privukle su kasnije zanimanje bogatog Zapada.

Nisu Džeko i Štilić jedini primjeri. Ako se zagrebe ispod površine isplivat će još neka vrhunska imena kojima nisu htjeli otvoriti vrata Maksimira. Primjerice, Josip Šimunić za kojeg očevici tvrde da je plakao kada su mu rekli da ne zadovoljava kriterije ‘modrih’. U međuvremenu je ‘neželjeno dijete Maksimira’ postao reprezentativac i jedan od najboljih obrambenih igrača Bundeslige. Vrijednost?

Devet milijuna eura. Upravo toliko se procjenjuje da bi Liverpool mogao ‘iskeširati’ Sampdoriji za Vladimira Komana koji je nedavno u ulozi kapetana odveo Mađarsku do bronce na SP-u do 20 godina. Njega je pak u Dinamo 2004. doveo Mladen Frančić. Međutim, današnji hit igrač nije zadovoljio ukus struke. Baš kao svojedobno Siniša Mihajlović...

U kontekst Hajdukovih promašaja može se gledati Vedada Ibiševića, golgetera Hoffenheima i BiH reprezentacije, za kojeg su u Hajduku znali još 2004. godine kada je igrao na sveučilištu u St. Louisu. Splićani su ga pokušali dovesti, ali je brži bio francuski PSG.

- Prije nego sam otišao iz Bosne, igrao sam za mlađe selekcije, te sam ostao u kontaktu s nekim ljudima. Primijetio me Vahid Halilhodžić, koji je u to vrijeme bio trener PSG-a. Pozvao me na probu i nakon dva tjedna sam potpisao ugovor - izjavio je u jednom intervjuu Ibišević.

Ibišević je znao za interes Hajduka.

- Bio sam u kontaktima s Hajdukom i dosta sam ozbiljno razmišljao o dolasku u Split. No, u međuvremenu se javio PSG...

Hajduk je tada trebao iskeširati milijun eura, ali se to činio prevelik novac za Ibiševića.

Prošlog ljeta Hajduk je grozničavo tražio centarfora. U poplavi imena i video priloga s Youtube-a u pamćenju su nam ostali neki nogometaši koji su danas na dobroj cijeni. Primjerice Alan Kardec, 20-godišnji Brazilac koji je bio najbolji strijelac nedavnog juniorskog SP-a.

No Kardec je košao 1,5 milijuna eura i to je bilo previše. Ista cijena bila je istaknuta za Charliea Daviesa koji je završio u Sochauxu, ali je imao lošu sreću da se teško ozlijedi u prometnoj nesreći. Hajdukov nesuđeni centarfor Kamerunac Dorge Kouemaha danas u tandemu sa Ivanom Perišićem zabija za Club Brugge.

Od današnjih prvotimaca Hajduk nije “prepoznao” Senijada Ibričića koji je s 18 godina bio na probi među “bijelima”.

No iako se u pravilu izvlače negativni primjeri, ipak su brojniji oni igrači koje je Hajduk otkrio i afirmirao. U 90-tima bilo je više takvih primjera, ali i u današnjem igračkom kadru ima nogometaša kojima je Hajduk trasirao karijeru poput Josipa Skoke. Njega je pronašao bivši sportski direktor Ivan Buljan. Hajduk je lovio Marka Viduku, ali je on bio preskup (milijun maraka mogla je platiti samo tadašnja Croatia), a na koncu je doveo Skoku i Stevea Horvata...

Za koliko su ih mogli dobiti, a koliko vrijede danas

Igrač prije poslije

Edin Džeko 50.000 18,000.000

Josip Šimunić 170.000 9,000.000

Vladimir Koroman 30.000 8,000.000

Semir Štilić 500.000 6,000.000

Vedad Ibišević 1.000.000 7.500.000

Alan Kardec 1.500.000 3.000.000

Dorge Kouemaha 1.500.000 1.500.000

Charlie Davies 1.500.000 2.000.000

Senijad Ibričić 100.000 3.600.000

Ševčenko ponuđen Osijeku

Tko zna kojim smjerom bi krenula karijera Andreja Ševčenka da u Gradskom vrtu nisu bili škrti i izdvojili 200 tisuća ondašnjih maraka za noge jednog od najboljih svjetskih napadača. Za vrijeme vladavine Antuna Novalića, dvije osobe od njegova posebna povjerenja dobili su zadatak da nabave napadača. Iako im je rumunjski menadžer tada ponudio Ševčenka, ‘talentirani dvojac’ radije se odlučio za Dumitrua Mitua. Bio je nijansu jeftiniji. Kasnije je Milan za njegove usluge platio ‘sitnicu’ od 23 milijuna eura. (al)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:57