ZNA SE TKO JE GAZDA

FERGUSON OTKRIO TAJNU 'Trenirao sam samo četiri svjetske klase, a nikad nisam dopustio da igrač ima veću plaću od mene'

Legendarni bivši menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson otkrio je u svojoj novoj knjizi pod naslovom 'Leading' kako je tijekom cijele prebogate karijere trenirao svega četiri svjetske klase.
 AFP

"Ako čitate novine ili slušate televizijske komentatore, čini vam se kako smo preplavljeni s vrhunskim, svjetskim nogometašima. U mojoj knjizi postoje samo dva svjetska igrača današnjice, a to su Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Ne želim omalovažavati ili kritizirati nijednog od jako dobrih nogometaša koji su igrali za mene tijekom moje 26-godišnje karijere u Unitedu, ali samo su četvorica bili istinske svjetske klase, Cantona, Giggs, Ronaldo i Scholes. I od njih četvorice Cristiano je poput ukrasa na vrhu božićnog stabla“, objasnio je Ferguson.

Legendarni je Škot Ronalda potpisao kao tinejdžera za 12.25 milijuna funti iz lisabonskog Sportinga 2003. godine, a šest godina kasnije nevoljko ga je prodao Real Madridu uz odštetu od 80 milijuna funti.

U njegovom izboru nije se našlo mjesta za velike zvijezde poput Waynea Rooneyja, Davida Beckhama ili Rija Ferdinanda.

Otkrio je Ferguson i kako potkraj svojeg mandata na Old Traffordu nije dozvoljavao da neki igrač bude plaćeniji od njega.

"Kada su Glazeri i David Gill dogovorili veliko povećanje plaće za Waynea Rooneyja, željeli su znati što ja mislim o tome. Rekao sam im da mislim kako nije pošteno da Rooney zarađuje dvostruko više od mene. Joel Glazer se složio i pitao me što mislim da bi trebali napraviti? Bilo je jednostavno. Složili smo se da nijedan igrač ne bi trebao zarađivati više od mene. Složili smo se začas“, dodao je Ferguson o momentu koji se dogodio 2010. godine kada je Rooney imao 24 godine i kada je koketirao s mogućim transferom u redove gradskog rivala Manchester Cityja.

Engleski napadač na kraju je ipak ostao na Old Traffordu i potpisao ugovor koji mu je donio zaradu od 180.000 funti tjedno, a u veljači prošle godine potpisao je novo petogodišnje produljenje uz plaću od 300.000 funti tjedno, što ga čini najbolje plaćenim igračem u povijesti kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:09