LIGA PRVAKA

FOTO: M. UNITED - OLYMPIACOS 3-0 Robin Van Persie hat-trickom spasio posao Davidu Moyesu

Za Robina van Persieja Manchester United platio je u ljeto 2012. godine Arsenalu 22,5 milijuna funti, a ako Nizozemac već dosad nije opravdao taj transfer, nakon ove večeri nitko ne može reći da to nije definitivno učinio.

Nizozemac je zabio tri gola Olympiakosu za prolaz “crvenih vragova” u četvrtfinale Lige prvaka i vratio je tako svaki uloženi novčić. I više od toga. Uštedio je Unitedu skupu otpremninu za trenera Davida Moyesa koji je zasad spasio izgubljenu sezonu i produljio si život kao nasljednik Sir Alexa Fergusona na klupi kluba s Old Trafforda.

Van Persie je pokazao da može sve. Bio je poput Supermena. Izborio je penal i pretvorio ga u gol. Pa je zabio iz igre na dodavanje Rooneyja, a onda je iz slobodnaka u stilu Bake Sliškovića preko živog zida prebacio loptu kao rukom u dalji kut Robertovih vrata.

Na kraju je Van Persie završio utakmicu na nosilima. U zadnjim trenucima utakmice očajni Marcado ga je grubo udario, ne znajući valjda više kako stati na kraj tom letećem Nizezemcu koji je postao prvi igrač Uniteda koji je u eliminacijskoj fazi Lige prvaka zabio hat-trick.

Premiju je svakako zaslužio i David de Gea, vratar Manchester Uniteda, čije su zasluge za ovaj rezultat ogromne. Španjolac je skinuo sve lopte koje su išle u okvir vrata, a bilo je dosta tih šansi Olympiakosa, možda i pet, šest čistih prilika, ono što običavamo nazivati zicerima.

Zapravo je to bila prava revolveraška utakmica na Old Traffordu. Obje ekipe krenule su na sve ili ništa od prve minute. Iako je Olympiakos imao prednost od 2-0 iz Atene, momčad koju vodi bivši Rakitićev trener iz Seville, Michel, pokazala je da se ne zna braniti.

Olympiakos koji je po sastavu, ali i stilu igre prava antigrčka momčad došao je na Old Trafford nadigravati se i pravo je čudo pa i sportska nepravda kako do poluvremena nisu zabili gol, a primili su dva.

Najveće zasluge idu De Gei koji se iskazao nekim bravuroznim intervencijama, posebno u 40. minuti kad je u istoj akciji skinuo zicere Fusteru i Dominguezu.

Možda je to bio i ključni trenutak ovog meča. Manchester United vodio je dotad 1-0, golom koji je zabio Van Persie iz penala, a moglo je biti i drugačije da su napadači Olympiakosa bili samo malo precizniji u završnici.

De Gea je zaključao svoja vrata, a Van Persie je u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena vratio stvari na početak.

Stari rutiner Ryan Giggs, kojeg je Moyes stavio na poziciju zadnjeg veznog, lansirao je loptu prema Rooneyju, ovaj je zavrnuo u kazneni prostor, a tamo je Van Persie bio neumoljiv.

Treći gol Van Persie je zabio iz slobodnjaka u pravom trenutku, u ranoj fazi drugog poluvremena. Na pomolu je bilo velik preokret, ali nije se Olympiakos nakon toga raspao.

Michelova momčad nastavila je igrati, napadati, stvarati šanse. Manchester United se zavukao u svoju kućucu, ali De Gea je začarao svoja vrata i tu nije bilo pomoći. Olympiakos nije imao sreće, umjetnički dojam ovdje se ne računa, računaju se samo golovi. Moyes mora zahvaliti nebesima što mu je poslao Van Persieja i De Geu.

Liga prvaka: osmina finala

Rezultati, srijeda, 19. ožujka:

MAN. UNITED - Olympiacos 3-0 (0-2)

BORUSSIA (D) - Zenit 1-2 (4-2)

Igrano ranije:

CHELSEA - Galatasaray 2-0 (1-1)

REAL MADRID - Schalke 04 3-1 (6-1)

BARCELONA - Manchester City 2-1 (2-0)

PARIS SG - Bayer Leverkusen 2-1 (4-0)

ATLETICO - Milan 4-1 (1-0)

BAYERN - Arsenal 1-1 (2-0)

* u zagradi su rezultati prvih utakmica, velikim slovima označene su momčadi koje su prošle, a ždrijeb četvrtfinala i polufinala je u petak, 21. ožujka.

MANCHESTER U. - OLYMPIACOS 3-0 (Van Persie 24 11-m, 45, 51)

KRAJ UTAKMICE

86. minuta - Traje opsada Unitedovog gola, domaćin se grčevito brani

76. minuta - Po tko zna koji puta večeras De Gea spašava United. Španjolac je obranio pokušaj Domingesa

68. minuta - Udarac Salina brani De Gea

63. minuta - Dominges s 16 metara puca preko gola

55. minuta - Perez je tragičar utakmice. Ponovno je nespretni napadač Grka promašio zicer

GOOOL 51. minuta - Van Persie je definitivno spasitelj sezone za United. Nizozemac je hat-trickom vjerojatno osigurao prolaz Englezima. Treći pogodak Van Persie je zabio iz slobodnog udarca

GOOOL 45. minuta - Kada su već svi na terenu očekivali da ih sudac pošalje na odmor, Van Persie je zabio za 2-0. Rooney je ubacio na petarac, a Nizozemac je iz neposredne blizine matirao vratara gostiju

40. minuta - De Gea je dvaput spasio United. Poput rukometnog vratara Španjolec je obranio dvije stopostotne prilike za Olympiacos

35. minuta - Ponovno Roberto spašava goste iz Atene. Van Persie je fantastično pucao glavaom, a vratar Grka još bolje obranio

30. minuta - Dobar udarac Valencije brani Roberto

26. minuta - Grci ekspresno uzvraćaju. Ponovno je vrata Uniteda spasio Ferdinand

GOOOOL 24. MINUTA - Holebas je u 16-tercu srušio Van Persieja s leđa, a sudac je opravdano pokazao na bijelu točku. Nizozemac je bio precizan

18. minuta - Giggs je ubacio, a Rooney glavom pogodio vratnicu

16. minuta - Campbell se oslobodio pratnje i ubacio za Pereza, no napadač Grka promašuje veliku priliku za goste

11. minuta - Sjajan ubačaj Rooneya za Van Persija. Nizozemac je za malo prekratak

7. minuta - Rooneyev udarac iz slobodnog udarca brani Roberto

4. minuta - Prvi prijete Grci. Na sreću za Manchester Ferdinand je rasčistio ispred Fustera

UTAKMICA JE POČELA

Manchester United: De Gea, Da Silva, Jones, Ferdinand, Evra, Welbeck, Giggs, Carrick, Valencia, Rooney, van Persie.

Olympiacos: Roberto, Maniatis, Holebas, Manolas, Marcano, Salino, N’Dinga, Perez, Fuster, Campbell, Dominguez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:04