MODRI U FINALU

Hajduk doživio potop na Maksimiru: Modri do vrha napunili mrežu Kalinića

 foto:Vojko Basic / CROPIX

DINAMO - HAJDUK 4:0 (Brekalo 2', Fernandes 24', 49', Soudani 67')

Dinamo (4-3-3): Ježina – Matel , Sigali , Taravel, Musa – Machado , Antolić (od 70. Ćorić), Šovšić (od 76. Rog) – Fernandes, Henriquez, Brekalo (od 56. Soudani).
Hajduk (4-2-3-1): Kalinić – Velazquez, Šimić, Nižić (od 41. Bily), Milić (od 60. Vojković) – Jefferson, Kalik – Tudor, Vlašić, Maloku (od 46. Pejić) – Sušić.

Uzvrat polufinala Kupa bila je tek formalnost za Dinamo. Lakši trening u kojem je Hajduk preuzeo ulogu lošeg sparing partnera. U Maksimiru su gosti statirali i na koncu je 'narodni klub' put Splita ispraćen s četiri komada i bolnim saznanjem kako je Dinamo 'televizor u boji' za Hajduk. Splićani mogu tu i tamo iznenaditi, ali na duge staze ne postoji šansa da se ugrozi dominacija Dinama. Barem ne na ovaj način u kojem se kupuju nogometni analfabeti a kojima je jedini kriterij to što dolaze bez odštete, dok se obiteljsko blago prodaje u bescjenje.

No, to su problemi s kojima se mora suočiti novo vodstvo Hajduka čiji su se obrazi zasigurno crvenjeli nakon sramotnih 45 minuta Hajduka u Maksimiru. Ježina je slobodno mogao ostati u svlačionici, slika se ne bi bitno promijenila. Lijepo vrijeme donijelo je solidnu posjetu na derbi. Još se tih desetak tisuća navijača nije smjestilo na tribinama, oni ispred televizora nisu stigli otvoriti čips a već je na semaforu svjetlilo 1-0. Bio je to brzi kontranapad koji je počeo Fernandes. Loptu je na polovicu Hajduka prenio Šovšić dok je ulogu egzekutora ambicije Hajduka da u Maksimiru može do čuda preuzeo Josip Brekalo.

Prizemna lopta i pitanje putnika u finale Kupa koje se 10. svibnja igra u Osijeku stavljeno je ad acta. A igrala se tek druga minuta… Zoran Mamić ostao je dosljedan rotacijama. Rijetko koji trener si može dozvoliti luksuz da na klupi u derbiju ostavi reprezentativce poput Soudanija i Schildenfelda, iznimnog talenta Ćorića ili najskupljeg igrača HNL-a Marka Roga. Od prve minute gurnuo je Šovšića koji je očito predodređen za velike utakmice. Naime, u ovoj sezoni već je bio u udarnoj postavi protiv Hajduka i Rijeke... No, prednost Dinama je duga klupa i zamjene koje su bile na visini zadatka. Unatoč vodstvu, Dinamo je nastavio s jednakom dominacijom i prilikama. Obrana Hajduka bila je puna rupa poput one na Slavonskoj aveniji a epilog toga bio je drugi pogodak Dinama u 24. minuti.

Brekalo je osvojio loptu, brzo je proslijedio do Henriqueza koji gura sunarodnjaka u priliku. Slijedio je izlazak pred Kalinića i rutinska realizacija za 2-0. Da nesreća ne dolazi sama potvrdila je ozljeda Nižića koji je izvukao deblji kraj u sudaru s Brekalom te je stoper Hajduka morao napustiti igru. inače, u službenom zapisniku osvanulo je ime Francka Ohandza kojeg nije bilo u konkurenciji još tamo od sredine rujna prošle godine. 'Frank Zolja' je potop svojih suigrača gledao s klupe za rezervne igrače.

Početak nastavka donio je povećanje vodstva. Henriquez je ponovno asistirao Fernandesu koji izlazi pred Kalinića i matira ga lob udarcem. Brekalo je ispraćen ovacijama tribina kada je izašao u 56. minuti a zamijenio ga je Alžirac Soudani. U nastavku se Hajduk malo trgnuo. imali su izraženiju ambiciju da se od Kupa oproste ne pristojan način, ali takav stil ostavljao je koridore koje su domaćini znalački koristili. Do četvrtog gola stigli su u 67. minuti. Damir Šovšić brzo je iznio loptu i prebacio je na krilo do Henriqueza koji je treću asistenciju na utakmici podario Soudaniju. 'Mister derbi' uz pomoć stative zabija za povećanje vodstva. Do kraja je bilo još nekoliko prilika, ali je vratar Kalinić spasio Hajduk od katastrofe u Maksimiru.

PRIJENOS UŽIVO

90+1' - Završena je utakmica na Maksimiru. Dinamo je pobijedio sa 4:0 i sa ukupnih 6:0 prošao u finale Hrvatskog kupa.

88' - Utakmica je ušla u samoj završnici. Svi na terenu već lagano čekaju posljednji sučev zvižduk jer je sve više nego jasno.

83' - Novi zicer za Dinamo. Sada je sam pred Kalinića izašao Henriquez, ali Hajdukov vratar brani.

75' - Sjajna obrana Ježine koji je skinuo udarac Vlašića.

67' - GOOOOL! Dinamo je opet zabio! Strijelac je 'džoker' s klupe Soudani i to samo 11 minuta po ulasku u igru! Treću asistenciju na susretu upisao je Henriquez, a Soudani je zatresao mrežu uz pomoć vratnice.

62' - Pitanje ukupnog pobjednika u ovom dvoboju više nije neizvjesno. Hajduk nema pravih rješenja za 'modre'.

58' - Machado je potegnuo iz slobodnjaka s više od 25 metara udaljenosti, ali udarac je neprecizan.

49' - GOOOOOL! Dinamo vodi 3:0! Zabio je Junior Fernandes sjajnim lobom. Henriquez je majstorski proigrao Fernandesa, koji istrčava sam ispred Kalinića koji je prvo krenuo prema lopti, pa stao.

46' - Započelo je drugo poluvrijeme. U ovim trenucima službeno je potvrđeno da je na tribinama nešto više od 10.000 gledatelja. Broj se naknadno ipak osjetno povećao nego na samom startu.

45+2' - Završeno je prvo poluvrijeme. Dinamo vodi s ukupnih 4:0 u ovim trenucima i Hajduku je potrebno pravo čudo da bi prošao u finale.

41' - Burić je morao posegnutri za izmjenom jer Nižić nije mogao nastaviti utakmicu. Ušao je Bilij.

37' - Nižić je sada iznesen na nosilima s travnjaka nakon sudara s Brekalom.

35' - Pokušao je Taravel iz daljine, ali i njegova lopta je previsoka i odlazi preko gola.

29' - Pokušao je sada Sušić dalekometnim udarcem, ali lopta odlazi pokraj gola.

24' - GOOOOOL! Dinamo vodi 2:0, strijelac je Fernandes! Brekalo je inicirao akciju, Henriquez s centra sjajno u gurnuo loptu Fernandesu, koji zaobilazi Kalinića i trese praznu mrežu.

21' - Hajduk u dosadašnjem tijeku utakmice nije ozbiljno zaprijetio Dinamovim vratima.

18' - Dva žuta kartona u samo nekoliko trenutaka. Musa je opomenut kod Dinama, a Nižić kod Hajduka.

15' - Hajduk je sada imao priliku iz prekida, ali Sušić je loše pucao nakon gužve u kaznenom prostoru.

12' - Kakva prilika za Dinamo. Šovšić je izašao sam pred Kalinića, ali promašuje zicer. Naknadno je ipak dosuđeno zaleđe pa gol ne bi bio priznat ni da je postignut.

5' - Dinamo sada vodi s ukupnih 3:0 i pred Hajdukom je užasno težak zadatak.

2' - GOOOOOL! Dinamo vodi 1:0, zabio je Brekalo! Šovšić je sjajno povukao loptu nekih 30-ak metara, uposlio Brekala koji savladava nemoćnog Kalinića.

1' - Započela je utakmica na Maksimiru. Na tribinama je, procjenjuje se, nekih 5000 do 7000 ljudi.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:30