I MACRON DOBIO DRES

HRVATSKA PREDSJEDNICA DOPUTOVALA U MOSKVU, SASTALA SE S PUTINOM Ruski predsjednik joj čestitao na uspjehu Vatrenih, ona mu uzvratila na ruskom

 
 Profimedia, TASS

>>> NOVO 16:30 - Hrvatska predsjednica uoči početka utakmice susrela se i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Macron je, naravno, također na poklon dobio dres hrvatske nogometne reprezentacije. Ubrzo su se predsjednicima države pridružili Brigitte Macron i Jakov Kitarović.

--------------

14:49 Hrvatsku predsjednicu u službeni je posjet primio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

U priopćenju objavljenom na službenim stranicama Kremlja, na sastanku su s ruske strane bili i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, predsjednikov savjetnik Jurij Ušakov te ministar ekonomskog razvoja Maksim Oreškin.

Grabar-Kitarović je Putinu uručila hrvatski dres s njegovim imenom, koji je on s oduševljenjem prihvatio, a njoj je predao buket cvijeća.

- Draga predsjednice, dragi prijatelji. Dozvolite mi da vam zaželim srdačnu dobrodošlicu u Kremlj!, izjavio je na početku sastanka Putin.

- Prije svega, naravno, želim vam čestitati na uspjehu vaše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, dodao je Putin, na što mu je hrvatska predsjednica odgovorila na ruski: - Hvala!

- Siguran sam da ćemo i danas svjedočiti zanimljivoj, sjajnoj utakmici, rekao je dalje Putin.

- Učinili smo sve ne bismo li osigurali potrebne uvjete za sve igrače, uključujući za vašu reprezentaciju. I, čini mi se, obje su naše momčadi pokazale dobru igru u međusobnom ogledu - igrale su lijepo i dostojanstveno, na zadovoljstvo milijuna fanova, dodao je Putin.

- Gospođo predsjednice, nakon našeg zadnjeg sastanka prošle godine, odnosi naših dviju zemalja razvijaju se vrlo uspješno. Prvi put od 2014. godine, prošle smo godine vidjeli porast naše trgovinske razmjene, a u prvom kvartalu ove godine, dogodilo se isto - stabilan rast. U Hrvatskoj imamo oko 400 milijuna dolara vrijednih izravnih ulaganja, nadam se da će taj iznos rasti, rekao je ruski predsjednik.

- Imamo o čemu razgovarati, drago nam je što vas vidimo, zaključio je Putin.

FOTOGALERIJA: Susret Kolinde Grabar-Kitarović i Vladimira Putina u Kremlju

- Poštovani gospodine predsjedniče, željela bih izraziti iskrenu zahvalnost, ne samo u svoje i u ime delegacije koja je došla sa mnom, nego i u ime hrvatskih nogometnih reprezentativaca i svih hrvatskih navijača koji su ovih dana bili u Ruskoj Federaciji povodom Svjetskog prvenstva i koji su se osjećali kao kod kuće, rekla je na početku hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović.

- Prije nego prijeđemo na bilateralna pitanja, htjela bih reći nekoliko riječi kao strastvena nogometna navijačica. Željela bih vam čestitati na činjenici da je ovo Svjetsko prvenstvo istinski primjer kako se treba organizirati druge slične događaje u svijetu. Ne samo što ste navijačima omogućili slobodno kretanje, nego ste istovremeno spriječili bilo kakve incidente ili izjave koje mogu biti interpretirane kao govor mržnje. Ovo je uistinu pravi primjer za sve u svijetu. Željela bih da se po tome pamti ovo Svjetsko prvenstvo, kazala je hrvatska predsjednica, koja je zatim Putinu osobno zahvalila na činjenici da je ponovno posjetila Rusiju.

- Već sam treći put u Rusiji i želim zahvaliti svojim domaćinima što su organizirali sva moja putovanja. Ovdje se osjećam kao doma i jako sam zadovoljna načinom na koji sam primljena u Nižnjem Novgorodu i Sočiju. Ja i navijači se osjećamo kao kod kuće, dodala je Grabar-Kitarović.

- Sretna sam što naš službeni sastanak započinje jednom ugodnom i neformalnom opaskom - osjećajem da Hrvatska može pobijediti, izjavila je hrvatska predsjednica.

- Predlažem da prijeđemo na ozbiljnije teme. Naš današnji sastanak održava se u vrlo specifičnom trenutku, između zadnjeg summita NATO-a i vašeg predstojećeg susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Također, sastanak se održava u trenutku kada se u bilateralnim odnosima Rusije i Hrvatske događaju neke važne stvari, rekla je Grabar-Kitarović.

Prema priopćenju s Pantovčaka, predsjednica je posebno istaknula rješavanje problema kvalitete zraka u Slavonskom Brodu modernizacijom rafinerije u Bosanskom Brodu kao i mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje koje je donio uspješni poslovni forum u Moskvi prošlog listopada. Osvrnula se i na ulogu ruskih banaka u postizanju nagodbe oko Agrokora i njihove naznačene planove za njegov daljnji razvoj.

Ona i Putin su se, kako navode na Pantovčaku, složili kako bi skori uzvratni posjet ruskog predsjednika dao dodatni zamah dijalogu između dviju država.

-----------------------------------

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u Moskvu gdje će imati službeni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nakon čega će na stadionu Lužnjiki gledati finale svjetskog prvenstva između Hrvatske i Francuske.

Hrvatska predsjednica je po dolasku u Moskvu posjetila hotel u kojem su odsjeli 'Vatreni' čestitavši im na dosadašnjem uspjehu te poželjevši sreću u današnjem finalu.

Kolindu Grabar-Kitarović ispred hotela Swissotel Krasnye Holmy je dočekao izbornik hrvatske vrste Zlatko Dalić koji joj se zahvalio na podršci koju pruža reprezentaciji.

Finale će biti treća utakmica kojoj će prisustvovati Kolinda Grabar-Kitarović na ovom prvenstvu. "Vatrene" je bodrila u Nižnjem Novgorodu na susretu osmine finala protiv Danske te u Sočiju na četvrtfinalu protiv domaćina Rusije.

Na polufinalu u Moskvi nije bila, no tu je utakmicu s tribina stadiona Lužnjiki pratio hrvatski premijer Andrej Plenković koji je ovoga puta ostao u Hrvatskoj.

Iz Vlade su izvijestili kako je dogovoreno da na finale Svjetskog prvenstva u nogometu na kojem će se Hrvatska s Francuskom boriti za zlato, ide predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović dok će premijer Andrej Plenković utakmicu pratiti s navijačima u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović u nedjelju ujutro, prije odlaska u Moskvu poručila je da vjeruje u pobjedu "Vatrenih" i da će cijela Hrvatska danas navijati svim srcem.

"Što god da se danas dogodilo - mi smo ponosni na naše 'Vatrene', ali vjerujem u pobjedu. Vjerujem da će sva Hrvatska navijati svim srcem. Mislim da će biti i potresa u Zagrebu, Splitu, Rijeci i drugim gradovima, kad navijači budu skakali, a posebno se veselimo i povratku", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović istaknula je da će danas u Moskvi imati službeni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom će se, naravno, vidjeti na stadionu, ali vjerojatno i prije početka utakmice iako su, kaže, već dosta razgovarali u Bruxellesu.

"Dakle, idemo s vjerom u pobjedu, ali s nikakvim uvjerenjem da će biti lako. Neće biti lako. I zato, doista moramo svim srcem biti uz naše 'Vatrene'", poručila je hrvatska predsjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:25