NITI VIDIM, NITI ČUJEM

IZ HNS-A PORUČILI 'Svastiku smo uočili u 11. minuti. Da smo vidjeli prije, sigurno bismo reagirali!

 Cropix

Kvalifikacijska utakmica za EURO 2016. između Hrvatske i Bugarske odigrat će se na Poljudu 10. listopada, jedan je od zaključaka Izvršnog odobora HNS-a.

Sjednica izvršnog odbora HNS-a nije donijela ništa revolucionarno. Iako se nagađalo kako će se zbog incidenta sa svastikom Splitu oduzeti domaćinstvo kvalifikacijske utakmice s Bugarskom, IO je zaključio kako se odluka o domaćinstvu neće mijenjati.

- Taj stav je jedini normalan. U cilju uspostave kvalitetnijih i konkretnijih odnosa s Hajdukom, već ranije smo odlučili da će se dvije utakmice u ovim kvalifikacijama te dvije u sljedećim igrati u Splitu. Bez obzira na ovo što se dogodilo, ostajemo pri toj odluci. Kukasti križ ne smije biti razlog da nogometna priča ne ide dalje. Taj teroristički čin nas ne smije zaustaviti – naglasio je Damir Vrbanović u ime HNS-a prije nego se osvrnuo na događaj iz Splita. Rekao je kako nema novih novosti i da je to udar na sport I državu.

- Ne samo to, to je pokušaj da se navijači i nogomet označe s kategorijom koja nema veze sa zdravim razumom; da se simpatizira ideologija koja je stvar ružne prošlosti. Treba nam pomoć institucija koje su plaćene da to rješavaju.

Nadalje, IO je zaprimio zahtjeve Hajduka (sedam konkretnih zahtjeva i prijedloga) i proslijedio ih komisijama u svom sastavu koje će donijeti pravni sud nakon čega će IO ponovno raspravljati o njima.

- To nisu zahtjevi već prijedlozi Hajduka u kojima klub iz Splita vidi prostor za poboljšanje. Uputili smo ih nadležnim tijelima da prije svega vide jel' ima osnova za sve to. Ako ima, onda ne vidim problema da se o njima izjavimo pozitivno.

Najvažnija promjena je da se uvodi ograničenje broja ustupljenih igrača između klubova istog stupnja natjecanja, s time da se iz jednog u drugi klub može ustupiti najviše šest igrača.

Bilo je riječi i o projektu nogometnog kampa na Sveticama koji ide dalje svojim tijekom. HNS će potpisati ugovor s Gradom Zagrebom o ulaganju u sportski centar Svetice, samo će se morati osnovati sestrinska firma koja će preuzeti sve radove na sebe.

Na press konferenciji bio je i Zoran Cvrk koji je osvrnuo na svoj status na Facebooku a na kojem je prozvao nekoliko osoba zbog propusta u organizaciji utakmicu s Italijom.

- Imam pravo na svoje mišljenje, ali javno se ispričavam tim osobama – bio je kratak Cvrk prije nego se osvrnuo na kronologiju događaja utakmice s Italijom.

- Učinili smo sve što je bilo u našoj moći. Kukasti križ je primjetila jedna osoba iz organizacije neposredno prije početka utakmice. Ja sam imao informaciju u 11 minuti nakon čega smo izvjestili policiju i Uefu. Da smo prije vidjeli, budite sigurni kako reakcija ne bi izostajala. Uzeli smo uzorke i duboko sam uvjeren kako ćemo jednog dana imati počinitelja ili barem dobiti točnu informaciju kada je sve počelo – nada se HNS-ov šef za sigurnost koji tvrdi kako se u poluvremenu nije ništa moglo učiniti. Naime, korijen trave je bio uništen, a da su šišali bilo bi vidljivije.

- Sve upućuje da je netko znao da se to ne smije vidjeti prije utakmice. Da jest, to se ne bi igralo. Budite sigurni da delegat iz Danske ne bi dozvolio početak utakmice – prisnažio je Vrbanović.

O eventulanoj kazni koja čeka Hrvatsku, za sada se ništa ne zna.

- Navest ćemo sve okolonosti ali ne mogu spekulirati. Izbacivanje? Kad smo pričali o Norveškoj koja je bila benignija od nekih prije. Mogla bi se nazvati i uzornom da nije bilo tog 'Za dom spremni'. Na žalbenom tijelu sam rekao da ne znam za težu nogometnu kaznu koju smo dobili. Mi smo u kontekstu novih mjera koje je Uefa donijela zbog rasizma. Sankcije su rigorozne i tu je opasnost. Krivnja se presuđuje po objektivnoj odgovornosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:24