IZA KULISA

KAKO JE PROPAO POKUŠAJ RUŠENJA DALIĆA Mamić je na američkoj turneji naredio smjenu izbornika, ali 'košaricu' su mu udijelili čak i najlojalniji ljudi

 
 Hanza Media

Da vam sad kažemo da Zlatko Dalić nije ni trebao voditi hrvatsku reprezentaciju u Rusiji, što biste rekli? Biste li bili iznenađeni? Ljutiti? Razočarani? Vjerojatno nešto između svega toga. A zapravo ne biste trebali. Jer to su relikvije onoga što se natovarilo na ovu reprezentaciju zadnje gotovo desetljeće.

Koliko je, zapravo, sjajan rezultat Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji govori jedan posve neobičan podatak: već dva tjedna nitko nije ni crtice napisao o Hrvatskom nogometnom savezu...

Nije prvi put, dapače, no “vatreni” apaurin opet je najbolje smirio glavobolju, koja se javila nakon 6. lipnja i osječke presude. Hrvatska je s jakom migrenom otputovala na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, no samo dva tjedna potom, svi pričaju o Mundijalu i jurnjavi prema konačnoj slavi. Toliko puta krivo i zbog krivih ljudi upotrebljena, iako je djelomice i sama za to kriva, reprezentacija je još jednom pokazala svoju snagu. Brišući linije razgraničenja, uspjela je - ne do kraja, doduše - ujediniti zaraćene strane, djelujući poput nekog univerzalnog ljepila. A HNS-u je upravo to i trebalo...

Usprotivio se i Svetina

Postoji, međutim, priča o onome što se događa iza kulisa. Priča koju smo saznali baš ovdje, u epicentru svjetskog nogometa, u Moskvi.

Nakon kraha s Finskom (1-1) na Rujevici, u Savezu je zazvonio teški alarm; Ante Čačić morao je otići, a vodstvo Saveza ostalo je na brisanom prostoru: u kratkom vremenu naći “luđaka” koji je spreman za bungee jumping s ovom generacijom. U času kad se sve doimalo propalim, Marijan Kustić je okrenuo samo jedan broj. Broj Zlatka Dalića.

Ostatak se priče zna. Uz jednu važnu distinkciju: Zdravko Mamić nikada nije do kraja prihvatio Dalića. Dalić nije bio njegov izbor, štoviše, u jednom se društvu izlanuo kako će učiniti sve da ga smijeni. Što je, na koncu, i pokrenuo, i to tijekom američke turneje, posebice nakon poraza od Perua.

- Smijenite ga! - poslao je poruku vodstvu Saveza.

A Izvršni odbor ga je - ignorirao. Čovjek koji je od Damira Vrbanovića preuzeo izvršnu vlast, Marijan Kustić, zajedno sa svojim pobočnicima, odgovorio je: “Nema šanse!” Među njima je, inače, bio i Dinamov Tomislav Svetina. Zaključak izvedite sami.

I u tome je času postalo jasno da Mamić, opterećen optužnicama a kasnije i nepravomoćnim presudama, napokon i definitivno gubi dugogodišnju autokraciju nad Savezom.

Skrivanje Vrbanovića

Pozivanje Vlašića, Rebića i Pašalića, pa inzistiranje na Draženu Ladiću kao članu stožera... sve je to bilo potpuno kontra Mamićeve vizije i volje, no upravo se i na tim detaljima pokazalo da je “kralj mrtav”.

Nakon lanjskih izbora, gdje je Šuker dobio novi mandat, ali je u redove Izvršnog odbora ušla potpuno nova klika, bio je to, pokazat će se, ključni trenutak novije povijesti Saveza.

U tom se periodu, čujemo, potpuno promijenio i Davor Šuker. Čovjek koji personificira sve što hrvatski navijač danas ne voli, unutar Kuće nogometa iz temelja je promijenio svoj nastup. Funkcija mu je danas više ceremonijalna, no premda i dalje zna za svaki potez Saveza, on je doista ambasador koji otvara vrata, ali i lik koji je promijenio svoj modus operandi. I upravo zbog toga, doznajemo, odustalo se od prijašnje ideje da ga se skloni na sigurno, na neku funkciju unutar Uefe. Prema našim izvorima, Šuker ostaje predsjednik Saveza do kraja mandata...

Vrbanović? Savez nema pravnog alata da ga “skine” sve dok odluka osječkog suda ne postane, ako će uopće, pravomoćna, u toj priči sve ostaje na njegovoj moralnoj odluci. Iako je i ovdje jasno da sada već bivši izvršni čelnik Saveza sjedi u drugom redu loža, malo ga se ipak skriva...

Premda će, nema dvojbe, mnogi to okarakterizirati kao nastavak autokracije, sve drugo što se događa ispod radara pokazuje upravo suprotno: HNS, kojem je ovaj rezultat došao kao naručen, pa vodstvo već sada razmišlja o novom, poboljšanom mandatu Zlatka Dalića, počeo je potiho ozbiljno raditi na rekonstrukciji dosadašnjeg djelovanja.

Premještaj u Sesvete

- Cijeli Euro 2016. ostat će upamćen po fotografiji Zdravka Mamića kako iz lože nešto govori Anti Čačiću. A to se više ne smije događati. Nogomet mora ići nogometašima. To je, uostalom, silno leglo i igračima, koji napokon nisu pod lupom svega samo ne nogometa. Uz Dalića, koji ih je sjajno zaštitio od nenogometnih neprilika... - priča mi izvor iz Hrvatskog nogometnog saveza dok sjedimo na Crvenom trgu.

U trenutku dok ovo pričamo već je u provedbi distanciranje Sudačke komisije od tijela HNS-a, pa će suci i prije jeseni biti premješteni u Sesvete, gdje će dobiti svoje prostorije i nova tijela. Nema, naravno, dvojbe, a to više nije ni tajna da Ante Kulušić i Igor Pristovnik gube svoje pozicije predsjednika i povjerenika, a da će se do kraja jeseni definitivno uvesti VAR, za što se čeka Uefin blagoslov.

- Kazali smo im; ako želite, imat ćemo i 20 sudaca, samo se stvari napokon moraju pomaknuti s ove nesnosne točke - rečeno mi je u Moskvi.

Zajedno s mijenjanjem travnjaka te uplivom novca u županijske saveze, koji isti moraju prosljeđivati klubovima, zasad, eto, izgleda da se sprema neka nova era Hrvatskog nogometnog saveza. Čiji bi konačni trijumf trebao stići izgradnjom nacionalnog stadiona, što je u također u fokusu. Već nakon kraja SP-a u taj bi se projekt trebalo ući prilično ozbiljno, s time da Velika Gorica ima “pole position”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 17:47