MLADE SNAGE HRVATSKE

Kako je Rusanova spasila hrvatski Božić

Ladićeva momčad u nekoliko mjeseci prevalila put od izgubljene 'generacije X' do 'HNS-ova prioriteta'
Slovacka, Zlate Moravce, 181109.Kvalifikacijska utakmica Hrvatske U-21 nogometne reprezentacije za Europsko prvenstvo.Na fotografiji: Martin Baran i Mato Jajalo.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZLATE MORAVCE - Drago mi je da si došao, ne bez ironije u glasu rekao je Dražen Ladić potpisanom reporteru nakon pobjede protiv mlade slovačke reprezentacije koja je lansirala nove 'vatrene' na vrh kvalifikacijske skupine za EP. Ladiću je drago što će njegova momčad nakon mjeseci života u medijskoj izolaciji dobiti zasluženu porciju publiciteta i podrške javnosti, a 'drago' mu je zato jer skeptici (taj sam) i kritičari danas uskaču u pobjednički vlak premda su do jučer živjeli u uvjerenju kako se ova kompozicija jedino dinamitom može pomaknuti sa sporednog kolosijeka.

Pobjedu u Zlate Moravcama s tribina je pratio uži kabinet nogometne vlade ( Marković, Srebrić, Katalenić), izbornik Bilić i asistent Asanović, dežurni rudar u omladinskom pogonu Novoselac, pa znatiželjni Robert Jarni itd. Poslije utakmice HNS-ov predsjednik Vlatko Marković spustio se u svlačionicu proslaviti pobjedu s igračima, a član IO Dragutin Katalenić podsjećao me je da ne zaboravim napisati kako u nacionalnoj momčadi dugo nije bilo zdravije i složnije škvadre od ove Ladićeve.

Ovakav oštar zaokret u tretmanu mlade repke u političkom žargonu zvao bi se 'lakirovka'. Dražen Ladić, do jučer dežurno zanovijetalo, čudnom igrom sudbine postaje glavna uzdanica Saveza u sljedećih godinu dana. Ne zato što se Vlatko Marković odjednom zaželio društva 20-godišnjih mladića, nego zato što je Slaven Bilić prethodno zabrljao s A-reprezentacijom. U sljedećih godinu dana Marković - čovjek koji sljedeće zime kreće po novi predsjednički mandat - mora ostaviti dojam dužnosnika koji nešto radi. Tako je Ladićeva generacija X preko noći postala apsolutni prioritet Rusanove i način da Rusanova spasi Božić u jednoj depresivnoj nogometnoj godini.

Ladić je pametno kapitalizirao na ovoj situaciji; upregnuo je strukture i ojačao momčad nekolicinom asova iz Bilićeva kadra. Danas je to zaista respektabilno društvo, igrači s puno velikih utakmica u nogama. Predstava iz prvog poluvremena meča sa Slovacima bila je impresivna, dominacija u posjedu lopte zastrašujuća kao kada raspoložena Barcelona uzme u mlin nedoraslog suparnika. U nastavku se, istina, priča razvodnila, ali pobjeda je iščupana.

- S Rakitićem i Kalinićem to više nije ista momčad, razlika je kao nebo i zemlja - slikovito ocjenjuje oduševljeni Jarni. Dijagnoza je točna jer Rakitić se nametnuo kao arhitekt igre i lider, a Kalinić je demonstrirao klasu (i nevjerojatan talent za promašaje). Prije nego što je asistirao Vidi za pobjednički gol, napadač Blackburna je tridesetak metara nosio na leđima četvoricu suparničkih igrača, pritom je beskrajno improvizirao, ali na kraju iskopao pobjedu.

I dok su Rakitić i Kalinić dodirom klase oplemenili ovu momčad, njezina pokretačka snaga ostali su starosjedioci. Milan Badelj stožerni je igrač u veznom redu, a Domagoj Vida je prodoran, opasan, konkretan...

Slaven Bilić je na tribinama imao što vidjeti, ali stadion je napustio uz diskretan predsjednikov naputak - gledaj, ali ne diraj! Jer, kao što znamo, mlada reprezentacija danas je HNS-ov prioritet.

Skupina 7:

Slovačka - Hrvatska 1-2

1. Hrvatska 5 4 0 1 10-6 12

2. Slovačka 5 3 1 1 7-5 10

3. Srbija 5 3 0 2 8-7 9

4. Norveška 5 1 1 3 8-10 4

5. Cipar 6 1 0 5 4-9 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:54