MANJE, ALI SLAĐE

Karačić: Nikad ne bih ostavio Šibenik zbog Dinama

Branko Karačić je, čini se, predodređen za velike stvari u manjim klubovima, s obzirom na to da ga oni veliki uporno zaobilaze
 Ronald Goršić / Cropix

ŠIBENIK - Za dugogodišnje uspješne igračke karijere bio je profinjeni tehničar, golgeter, jednom riječju - igračina! I kao trener, Branko Karačić je nastavio u istom svjetlu. Stolovao je do sada u pet prvoligaša (Zagreb, Osijek, Slaven Belupo, Cibalia i sada Šibenik) te dva drugoligaša (Marsonia, Slavonac).

Svagdje uspješno, počevši od 4. mjesta sa Zagrebom i Osijekom, skalu niže s Koprivničanima, te 7. mjesta koje je zauzeo s Vinkovčanima. Drugoligaška avantura u Slavonskom Brodu i Slavoncu zaključena je osvajanjem prvog mjesta, a ono što trenutno postiže na klupi Šibenika nadmašilo je i očekivanja najvećih optimista.

Šibenčani su došli na dva boda od lidera Dinama, kojemu večeras izlaze na megdan u Maksimiru. Što biste još trebali učiniti pa da skrenete pozornost naših najvećih klubova?

- Teško mi je adekvatno odgovoriti, ali čudno je sve to! Bit će da se treba roditi pod sretnom zvijezdom, ili nešto slično! Uvijek se pitam kako netko dobije priliku tako lako i brzo, a netko se mora cijeli život mukotrpno dokazivati i opet ostane bez svjetla velike pozornice - govori Karačić.

I bez velikog financijskog kolača, zar ne?

- A što se može, valjda tako mora biti! Ali nisam nesretan zbog toga, baš naprotiv! Ne kaže se uzalud, manje, ali slađe! Uvijek se mogu uzdignute glave vratiti u sve dosadašnje destinacije, i to je za mene velika satisfakcija, te potvrda ispravnog i poštenog rada.

Jeste li ikad imali konkretne ponude od Dinama i Hajduka?

- Kako ne, u Hajduku sam već bio jednom nogom, a vrlo brzo otišao čvrsto na obje! Šalu na stranu, bio sam prije tri i pol godine u konkretnim razgovorima na Poljudu, ali na kraju su se odlučili za Ćiru! Nakon toga, više se nisu javljali.

Što kažete na angažman Reje, je li to omalovažavanje naših domaćih stručnjaka?

- To je njihova procjena, vidjet će se koliko je bila dobra! Mislim da je kod nas dosta kvalitetnih trenera, iako po meni Reja nije kriv za loše stanje u Hajduku. Problemi su znatno dublji i nisu od jučer!

Je li bilo kakvih kontakata iz Maksimira?

- Tamo sam svojevremeno postao trener, ali nažalost samo jedan dan! Ispostavilo se naime kako je to bila samo prvoaprilska šala u medijima! Istina, susreo sam se nekoliko puta s Mamićem, onako neobavezno. On je kasnije više puta lijepo govorio o meni, ali ništa više od toga. Obiteljski sam čovjek, ne guram se, valjda mi je to minus! Međutim, ne mislim se mijenjati, to nikako.

A da vam sada dođe poziv od Svaguše ili Mamića, biste li otišli sa Šubićevca?

- To je hipotetičko pitanje, u stilu ‘kad bi bilo, što bi bilo’! Za mene su dogovor i zadana riječ jači od bilo kakvog papira, zapravo svetinja! Na Šubićevcu mogu svi mirno spavati.

Znači, neće više biti šokantnih prebjega kao u slučaju Pudara i Kalinića?

- Nema šanse! Moje zadovoljstvo je ovdje veliko! A bilo je nelagode na početku, išlo se od utakmice do utakmice, tiho i samozatajno! Sada igramo stvarno dobar nogomet, koji sve oduševljava. Spoj je to mladosti, koja je naprosto htjela uspjeti, i nužnog kvalitetnog iskustva. Neka ovo samo potraje što dulje!

Branko Karačić, rođen: 24. rujna 1960.

igračka karijera: Osijek (1981. - 1987.), Hajduk (1987. - 1989.), Cercle Brugge (1989. - 1993.), Gent (1993. - 1994.) i FC Linz (1996. - 1997.)

trenerska karijera: Osijek, Zagreb, Osijek (2003. - 2004.), Slaven Belupo (2004. - 2005.), Cibalia (2005. - 2006.), Slavonac CO (2007. - 2009.) i Šibenik (2009. - ?)

Karačić je bio odličan vezni igrač, krasnoga udarca i specijalist za slobodnjake. kao trener upravo na klupi šibenika doživljava zvjezdane trenutke. S momčadi Perkovca u drugoj ligi drži nezapamćen niz od 25 utakmica bez poraza. Posljednjih godina kad god se govori o novom treneru u Hajduku, redovito se spominje i njegovo ime.

Karačić: Nemamo što izgubiti u Maksimiru

Šanse svoje momčadi u večerašnjem derbiju s Dinamom u Maksimiru trener Šibenčana je opisao na vrlo zanimljiv način:

- Dinamo naprosto mora pobijediti, oni su pod velikim pritiskom! Za razliku od nas, koji to ne moramo! Mi zapravo nemamo što izgubiti u Maksimiru, a možemo puno toga dobiti! I to je naša prednost, koju ćemo pokušati kapitalizirati. Jasno, ako nam se za to ukaže prilika!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:00