ANTE VUKUŠIĆ

'Koncentrirani smo isključivo na Šibenik'

 Vladimir Dugandžić/Cropix

S novom sezonom i novi običaji. Dva dana prije susreta protiv Šibenika kojim će startati 21. izdanje Hrvatske nogometne lige pred sedmu silu izašla su dvojica ‘bijelih’, najbolji prošlosezonski strijelac momčadi s Poljuda Ante Vukušić i jedno od najzvučnijih, a sigurno najintrigantije ovoljetno pojačanje Japanac Masahiko Inoha.

I ubuduće će dva dana prije susreta pred novinare igrači, a dan prije utakmice trener.

Svaka priča oko eventualnog odlaska Vukušića iz Hajduka ovog ljeta o kojem se naveliko kalkuliralo u ovim trenucima je ostavljena po strani.

Pred Hajdukom je niz velikih i bitnih utakmica, od prvenstvenog starta protiv Šibenčana, utakmice stoljeća protiv europskog prvaka Barcelone, do susreta s engleskim Stoke Cityjem u trećem pretkolu Europske lige.

Međutim u glave hajdukovaca trener Krasimir Balakov želi usaditi samo razmišljanje o prvom sljedećem protivniku Šibeniku, kako na pravi način ući u prvenstvenu utrku. Barcelona je gotovo pa zabranjena riječ.

- O Barceloni u svlačionici nitko ne priča. Svi smo maksimalno koncentrirani na Šibenik. Najbitnije je da smo se fizički dobro pripremili za novu sezonu i da budemo od starta maksimalno koncentrirani. Pred nama je naporna sezona i zato je iznimno važno dobro startati. Najbitnije je da protiv Šibenika osvojimo tri boda. I trener nam je rekao da prvo moramo riješiti Šibenik. Puno možemo dobiti pobjedom nad Šibenčanima, a Barcelona je ionako tek u subotu - pojasnio je Vukušić.

Daleko je subota, ali koliko god ‘bijeli’ pričali o Šibeniku Barca je susret o kojem bruje Marmontova i Riva.

- To će sasvim sigurno biti doživljaj za sve nas, za cijelu Dalmaciju. Bit će to pravi dan zabave, veliki spektakl na kojem ćemo se vjerujem svi zajedno lijepo provesti - naglasio je Vukušić.

Od mlade Hajdukove zvijezde bit će ove sezone i velika očekivanja. Ždrijeb trećeg pretkola Europske lige namjerio je ‘bijele’ u stotoj godini postojanja na Stoke.

- Izvukli smo Engleze, najtežeg mogućeg protivnika. Bit će jako teško izboriti plasman u iduću fazu natjecanja, no nećemo se predati. I prošle smo sezone već pokazali u Europi da se možemo nositi s takvim momčadima. Zašto ne bismo ove sezone to ponovili. Bit će teško, ali treba ući samouvjereno i opušteno. Nakon 15 godina napravili smo iskorak u europskim natjecanjima. na Poljudu protiv nas nitko nije favorit - optimističan je Vukušić.

Mnogo je promjena doživjela momčad Hajduka tijekom ljeta. U idućoj sezoni koja starta sutra prvenstvenim srazom s momčadi sa Šubičevca na Poljudu (20 sati) uz novog trenera imat će i potpuno dizajnirani look. Start u sezonu bit će najvažniji, kako u prvenstvu, tako i u kvalifikacijama za Europsku ligu.

- Neki igrači su došli, neki otišli. Svi igrači koji su stigli u Hajduk su zbog svojih igračkih sposobnosti došli u klub. Teren će biti jedino mjerilo. Treba se sve to još malo posložiti. Bit će teško, ali vjerujem kako će prvenstvo biti neizvjesno do samog kraja. Bilo bi odlično da dvije godine zaredom uđemo u Europsku ligu. Vjerujem da možemo ponoviti prvi dio prošle sezone. Ne smijemo dopustiti da klub opet bude trebalo 15 godina da napravi iskorak u Europi.

S novim trenerom Krasimirom Balakovom stigao je i novi način rada.

- Na pripremama pod vodstvom trenera smo mnogo radili na nekim taktičkim dijelovima igre na kojima po meni prije nismo dovoljno dobro radili - rekao je Vukušić.

Za razliku od prošle sezone kada je bio usamljen u vrhu napada Vukušić će po svemu sudeći ove sezone imati češće društvo tijekom utakmica u vidu prije svih Vukovića.

- Volim kada smo dvojica u vrhu napada, drago mi je zbog toga. Konačno ću imati s kim surađivati, bit ćemo opasniji - priznao je Vukušić.

Iako svakodnevno marljivo uči hrvatski, Inoha se pred novinarima pojavio u društvu svog prevoditelja (s japanskog na engleski) i prijatelja Kenta Kasaija. Još je prerano za samostalan iskorak. Priznao je Japanac kako je zadovoljan prvim danima u Splitu.

- Prvi dojmovi o klubu i Splitu su zaista odlični. Suigrači, trener i stručni stožer su me odlično primili. Zasad je sve super i sretan sam što sam tu - rekao je Inoha kojeg očito je jezična barijera još uvijek sputava u želji da se jezgrovitije izrazi pred novinarima.

Inoha ima bogato iskustva nastupanja u J-league za Kashima Antlerse kao i u reprezentaciji Zemlje izlazećeg sunca.

- Teško mi je uspoređivati svoju bivšu momčad i Hajduk, još sam prekratko tu. Kada budem više igrao moći ću i reći više o tome.

Konkretniji sud dao je ipak o načinu rada u Japanu gdje ga je vodio Brazilac Oswaldo de Oliveira i o Balakovljevom stilu vođenja momčadi.

- Nema tu velikih razlika između Japana i Hajduka, oba trenera gaje sličan tip nogometa. Stoga mi se i nije bilo teško prilagoditi na novu sredinu i način rada.

U dvadesetšestoj godini Inoha je stigao prvi put u Europu, no njemu ona nije bauk.

- Mnogo Japanaca igra u Europi i pritom imaju mnogo uspjeha, u Njemačkoj, Italiji... Došao sam u Hajduk da bih ostvario dobre rezultate, napraviti korak više u svojoj karijeri.

Na taj korak nije se Inoha slučajno odlučio.

- Znao sam i prije dolaska u Split dosta o Hajduku, znao sam neke stvari i od Kazuyoshija Miure (op.a. koji je svojedobno igrao u Dinamu). Nisam možda znao mnogo o Hajduku, ali znao sam da je Hrvatska liga jaka.

Željeni korak više bio bi svakako plasman s Hajdukom u Europsku ligu.

- Vjerujem da možemo proći Stoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:10