DRAKONSKA RJEŠENJA

Kriminalce u zatvor, a klubove u drugu ligu!

 Ronald Goršić / Cropix

Akcija čišćenja nogometa od prevaranata, ucjenjivača, korumpiranih sudaca i tko zna koga još, koju je u Hrvatskoj pokrenuo Hajdukov predsjednik Hrvoje Maleš, ispunjavajući zapravo samo svoju građansku dužnost, prijavivši USKOK-u da je od njega zatraženo mito za “pošteno suđenje”, nešto je s čime su se mnoge zemlje već obračunale. I stalno se obračunavaju, na više-manje rigorozan način...

Najsvježiji je primjer Turske, čiji je prvak Fenerbahçe izbačen iz Lige prvaka, predsjednik kluba zatvoren zbog kupovanja utakmica, skupa s još nekoliko desetina dužnosnika, menadžera i igrača, a šestorica sudaca skinuto s liste, suspendirano.

Pali i najbolji suci

Svijetom je najbučnije odjeknuo ‘Calciopoli’, u proljeće 2006. kad je siva eminencija Juventusa Luciano Moggi dugotrajnom tajnom akcijom prisluškivanja telefona ‘pao’ kao glava hobotnice koja je namještala suce, podmićivala igrače i sugerirala im poželjne rezultate pojedinih utakmica. Juventus je izbačen u drugu talijansku ligu ( Serie B), oduzeta su mu i dva posljednja naslova prvaka, a klubovi poput Milana, Fiorentine, Lazija i Reggine, na kojima su završavali hobotničini kraci, kažnjeni su minus bodovima.

Neki su u Hrvatskoj tada komentirali da bi se slične stvari otkrile i kod nas kada bi ‘netko’ prisluškivao mobitele naših klupskih i saveznih dužnosnika i sudaca, te pratio SMS-ove, no do Malešova pionirskog pothvata nitko se nije “odvažio na junačenje”.

Moggi je doživotno suspendiran iz nogometa, iako ga mediji koriste kao “stručnog komentatora”. Mnogi od tada istaknutijih sudaca, i oni najbolji, sa znakom Fife, poput Massima de Santisa i Gianluce Papareste, suspendirani su na nekoliko godina ili mjeseci, promijenjen je vrh sudačke organizacije i dana prigoda novim, mladim sucima, a predsjednik talijanskog saveza (FIGC) Franco Carraro dao je ostavku i kažnjen je novčano, sa 80.000 eura “zbog zapovjedne odgovornosti”.

Ranije, početkom osamdesetih, Milan i Lazio bili su bačeni u Serie B zbog namještanja utakmica za kladioničare na crno, suspendiran je i Paolo Rossi, koji je tek puno godina kasnije dokazao da je bio nevin.

Šapina dobio 2 godine

U Njemačkoj je 2005. buknula ‘afera Hoyzer’, u koju je bio umiješan i Hrvat Ante Šapina, optužen da je “kupio” suca Roberta Hoyzera. Radilo se o namještanjima utakmica druge Bundeslige i regionalne lige, te njemačkog kupa za potrebe online klađenja. Osuđeno je nekoliko sudaca, Hoyzer je na koncu dobio dvije godine i pet mjeseci, a Šapina dvije godine i 11 mjeseci zatvora.

I Ćiro bio u zatvoru

U Francuskoj je najpoznatija ‘afera Tapie’ s početka ‘90-ih, kad je patrona Olympiquea iz Marseillea Bernarda Tapiea bivši direktor toga kluba Jean-Pierre Barnes optužio da je godišnje kupovao pet-šest utakmica, a tijekom istrage je 17 dana u istražnom zatvoru proveo i tadašnji hrvatski izbornik Miroslav Blažević, 1989. trener Nantesa.

Tapie je na koncu osuđen na dvije godine zatvora jer je kupio utakmicu OM-a protiv Valenciennesa, kako mu se igrači ne bi previše umarali uoči finala Lige prvaka. Marseilleu je oduzet francuski naslov i bačen je u drugu ligu, ali mu je naslov prvaka Europe 1993. ostao, a Tapie se u medijima žalio da su mu sve smjestili politički oponenti.

Poljski obračun

Poljaci su se s korupcijom obračunavali paralelno s vođenjem sukandidature za Euro 2012. U srpnju 2006. je poljski ministar sporta, slično poput Željka Jovanovića, kritizirao Poljski nogometni savez zbog letargičnog raščišćavanja močvare, u siječnju 2007. uhićen je član Izvršnog odbora poljskog Saveza Wit Želazko, a ubrzo je Ministarstvo sporta suspendiralo cijeli IO. No, Fifa je zaprijetila suspenzijom Saveza budući da se nije poštivala procedura, pa je IO unatoč oštrom pismu tadašnjeg poljskog predsjednika, pokojnog Jaroslawa Kaczynskog, vraćen na dužnost i tek dvije godine kasnije je, skupa s predsjednikom, smijenjen u tzv. redovnoj proceduri. U ponovljenom slučaju akciju hvatanja korumpiranih zatražio je Poljski olimpijski odbor, pa je 2009. uhićeno više od 200 dužnosnika, sudaca, delegata, kontrolora... Samo je 15 sudaca ostalo na raspolaganju Prvoj ligi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:10