NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Lionel Messi dobio Zlatnu loptu

U izboru je sudjelovalo 96 novinara, među kojima i Zdravko Reić iz Hrvatske, koji su glasovali za po pet nogometaša. Od maksimalnih 480 bodova Messi je zaradio 473
 Reuters

ZAGREB - Lionel Messi napokon je dobio i službenu potvrdu za ono što misli većina stanovnika planeta inficirana neizlječivim virusom nogometa: osvojio je Zlatnu loptu 2009. Kao što se i pretpostavljalo, prevaga je bila pobjeda u rimskom finalu i izravnom dvobiju s CR-om!

Messi je prošle sezone s Barcelonom osvojio “tripletu”: Ligu prvaka, Primeru i Kup kralja. Sa 23 pogotka je bio drugi strijelac španjolskog prvenstva (30 je dao Eto'o), a u Ligi prvaka je zabio 9 puta u 12 ogleda, među ostalim i za 2-0 u finalu protiv Manchester Uniteda.

Napadač Barcelone je prije dvije godine u ovom izboru France Footballa, u kojem se zbrajaju glasovi dopisnika (96) osvojio treće mjesto, iza Kake i Cristiana Ronalda, dok je prošle godine gledao u leđa samo Portugalcu, tada još u dresu Manchester Uniteda. Ove godine došlo je njegovo doba, iako nije blistao u dresu Argentine.

Drugo mjesto je sa 233 boda zauzeo novi Madridist Cristiano Ronaldo, dok je treći bio španjolski veznjak iz Barcelone Xavi (170 bodova). Tek je na 4. mjestu Andres Iniesta:

- Dao sam najviše glasova Iniesti, jer je za razliku od Messija briljirao i u reprezentaciji, a onim pogotkom u sudačkoj nadoknadi na Stamford Bridgeu uveo je Barçu u finale Lige prvaka. Vrednovao sam, dakle, i učinak, iako je i za me najbolji nogometaš današnjice Messi - kazao je Zdravko Reić, legendarni novinar Slobodne Dalmacije, koji je i u mirovini ostao dopisnik France Footballa, već jubilarnu, 20. godinu. Popularni Rejo pridonio je i plasmanu dvojice nogometaša s balkanskim genima: Ibrahimovića i Džeke, a zanimljivo je da je bosansko-hercegovački reprezentativac najbolje plasirani igrač Bundeslige u izboru!

Prva sedmorica u konačnom redoslijedu su iz španjolske lige, s time da je Eto’o od ljeta u Serie A, a Cristiano Ronaldo je Premiership zamijenio Primerom. Perjanice engleske lige, Rooney, Drogba, Gerrard, Torres i Fabregas poredali su se od 8. do 12. mjesta. Ukupno je među 30 igrača za glasovanje njih 13 bilo iz Primere, a 11 iz Premiershipa, pa se Španjolska po tom kriteriju može hvaliti da ima najjaču ligu. No, Engleska, kao i posljednjih godina, čeka revanš u nokaut-fazi Lige prvaka i ponavljanje tri kluba polufinalista.

U prvih 10 šest je Europljana, od kojih po dvojica Španjolaca i Engleza, dok su bodove dobila samo četiri Brazilca, od kojih je jedan “bek” (Maicon), a jedan “golman” ( J. Cesar). Najbolje plasirani vratar u izboru je Španjolac Casillas, a najbolji branič je Srbin Vidić. Najstariji igrač koji je zaslužio glasove (11) i zauzeo visoko 14. mjesto je Velšanin Giggs.

Podsjetimo da se ova nagrada do 1995. odnosila samo na europske igrače, pa tako Maradona i Pele nikad nisu bili u konkurenciji. No, Lionel Messi nije prvi argentinski nogometaš koji je nagrađen Zlatnom loptom, bili su to u prošlom stoljeću Alfredo di Stefano i Omar Sivori, ali za razliku od njih dvojice, koji su prihvatili državljanstva Španjolske, odnosno Italije, Messi je reprezentativac svoje domovine Argentine.

Kako je glasao Zdravko Reić (Hrvatska):

1. Iniesta 5 bodova

2. Messi 4 boda

3. Rooney 3 boda

4. Ibrahimović 2 boda

5. Džeko 1 bod

Redoslijed za Zlatnu loptu:

1. Lionel Messi (Argentina / Barcelona) 473 boda

2. Cristiano Ronaldo (Portugal / Manchester United i Real Madrid) 233

3. Xavi (Španjolska / Barcelona) 170

4. Andres Iniesta (Španjolska / Barcelona) 149

5. Samuel Eto'o (Kamerun, Barcelona i Inter) 75

6. Kaka (Brazil, Milan i Real) 58

7. Zlatan Ibrahimovic (Švedska, Inter i Barcelona) 50

8. Wayne Rooney (Engleska, Manchester United) 35

9. Didier Drogba (Obala Bjelokosti, Chelsea) 33

10. Steven Gerrard (Engleska / Liverpool) 32

11. Fernando Torres (Španjolska / Liverpool) 22

12. Cesc Fabregas (Španjolska / Arsenal) 13

13. Edin Džeko (Bosna i Hercgovina, Wolfsburg) 12

14. Ryan Giggs (Wales / Manchester United) 11

15. Thierry Henry (Francuska / Barcelona) 9

16. Luis Fabiano (Brazil / Sevilla) 9

17. Nemanja Vidić (Srbija / Manchester United) 9

18. Iker Casillas (Španjolska / Real Madrid) 8

19. Diego Forlan (Urugvaj / Atletico Madrid) 7

20. Yoann Gourcuff (Francuska / Bordeaux) 6

21. Andrej Arašvin (Rusija / Arsenal) 6

22. Julio Cesar (Brazil / Inter) 6

23. Frank Lampard (Enlgeska / Chelsea) 5

24. Maiçon (Brazil / Inter) 4

25. Diego (Brazil / Werder i Juventus) 4

26. David Villa (Španjolska / Valencia) 3

27. John Terry (Engleska / Chelsea) 2

28. Franck Ribery (Francuska / Bayern) 2

29. Yaya Toure (Obala Bjelokosti / Barcelona) 1

30. Karim Benzema (Francuska / Lyon i Real Madrid) 0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:53