OSVOJILI NIZOZEMSKU

McClaren nakon 84 godine donio Twenteu naslov!

 AFP

Nogometaši Twentea drugi su put u povijesti postali prvaci Nizozemske. Pobjedom u gostima kod NAC Brede s 2-0 osigurali su naslov s bodom prednosti ispred Ajaxa.

Pune 84 godine čekao je Twente nizozemsku krunu, prvu i jedinu je osvojio 1926. godine, tada pod imenom Sportclub Enschede. Do drugog je naslova u povijesti klub s istoka zemlje odveo bivši engleski izbornik Steve McClaren koji se tako nakon posrtaja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. vratio uspjesima.

Twenteu je u posljednjem kolu trebala pobjeda jer mu je Ajax puhao za vratom sa samo bodom zaostataka. NAC-u su, pak, tri boda trebala da bi ušao u doigravanje za jedino preostalo mjesto u Europa ligi, ali u nedjelju su gosti imali veći motiv, a posao im je olakšan već u 21. minuti kada je Mađar Csaba Feher dobio crveni karton.

Samo dvije minute kasnije Twente je došao do vodstva preko Bryana Ruiza, a pobjedu i naslov za momčad iz Enschedea potvrdio je u 74. minuti Miroslav Stoch.

Ajax je svoj posao u gostima kod NEC Nijmegena obavio savršeno, slavio je sa 4-1, ali to mu u konačnici nije bilo dovoljno. "Kopljanici" su prvenstvo završili na drugom mjestu što im je, za utjehu, donijelo plasman u kvalifikacije Lige prvaka.

Gubitnik posljednjeg kola je lanjski prvak AZ koji je u svome Alkmaaru odigrao samo 1-1 protiv PSV-a zbog čega je pao na petu poziciju i ostao bez sigurnog mjesta u Europa ligi. Preskočio ga je Feyenoord pobjedom 6-2 protiv Heerenveena. AZ će morati igrati dodatne kvalifikacije za Europa ligu, a društvo će mu praviti Heracles, Utrecht i Groningen.

Iz lige je ispao Waalwijk, a u kvalifikacije za ostanak će Sparta i Willem II.

Eredivisie, 34. kolo:

NAC Breda - Twente 0-2

Groningen - Sparta Rotterdam 3-1

Utrecht - Vitesse 2-1

Feyenoord - Heerenveen 4-2

Roda - Willem II 2-0

NEC - Ajax 0-4

Waalwijk - Venlo 1-0

AZ - PSV 1-1

Heracles Almelo - Den Haag 2-0

Redoslijed: 1. Twente 86, 2. Ajax 85, 3. PSV 78, 4. Feyenoord 63, 5. AZ 62, 6. Heracles 56...

McClaren: Zaslužili smo ovaj naslov

Engleski nogometni trener Steve McClaren dobio je dan uoči proslave 49. rođendana najljepši poklon. S nizozemskim Twenteom osvojio je naslov prvaka u Eredivisiji.

- Fantastično! Zaslužili smo ovaj naslov. Ajax nam je u završnici prvenstva puhao za vrat, a mi smo i dalje pobjeđivali. To je nevjerojatno. Prošle sezone smo bili drugi, a u ovoj smo igrali sve bolje i bolje – komentirao je ushićeni McClaren, kojeg su njegovi igrači podigli na svoja ramena nakon posljednjeg sučevog zvižduka.

Nedjelja je ponudila puno emocija i za Twenteovog švicarskog 34-godišnjeg kapetana Blaisea Nkufoa, rođenog u Kongu, koji završava svoju osmogodišnju avanturu u klubu, budući da će od sljedeće sezone igrati za američki Seattle Sounders.

- Teško mi je otići iz Twentea, ovaj klub mi toliko puno znači. Zaslužili smo ovaj naslov, bila je ovo fantastična sezona! Sada je vrijeme za slavlje i opuštanje – poručio je Nkufo.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:34