PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Meteor Kovačić: Svi su ludi za dječakom koji je već sa 13 igrao zrelo kao nekad Maradona

Za Mateom Kovačićem je već kao trinaestogodišnjakom trčalo pola Europe. VfB Stuttgart je ocu Stipi nudio dobro plaćeni posao u Mercedesu, a Mateu ugovor koji će mu omogućiti lagodni razvoj
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Da hrvatski nogomet nisu samo svađe oko predsjedničke fotelje, afere i kriminal, potvrdit će i najnoviji “baby-boom”, najezda wunderkinda, koji se drsko i bez prevelikog pardona prema već izlizanim i dosadnim zvijezdama penju na vrh. Prije godinu dana Hrvatska je upoznala Šimu Vrsaljka, nedavno je pozornost na sebe skrenuo Dino Špehar, sin poznatog osječkog internacionalca, a prošle subote Zagrebu se predstavio i Mateo Kovačić, 16-godišnjak, o kojemu se u Maksimiru govori već tri godine, otkako se njegova obitelj preselila iz Linza u Zagreb. Obitelj Kovačić napustila je ugodni život u Gornjoj Austriji samo zbog sinovljeve ljubavi prema lopti i Dinamu...

‘Tko je ovaj?’

Nema tome ni tri godine kako sam zamolio Božidara Šikića, tadašnjeg šefa Dinamove omladinske škole, da mi organizira intervju s Andrejom Kramarićem, mladim nogometašem koji je puno obećavao. Šikić je pred mene doveo mladog centarfora, ali Kramarić nije došao sam. Uz njega je bio još jedan mladić i ja sam diskretno pitao: “Tko je ovaj?” Bio je to Šime Vrsaljko, za kojega se Šikić kleo da će biti prvoklasni igrač. Skromno, povučeno dijete, u pratnji vječno zabrinutog oca, koji ga je držao pod stalnim nadzorom. Dvije godine nakon tog susreta Šime Vrsaljko je već A reprezentativac i meta velikih klubova...

Pošašavili i Talijani

Za Mateom Kovačićem je već kao trinaestogodišnjakom trčalo pola Europe. VfB Stuttgart je ocu Stipi nudio dobro plaćeni posao u Mercedesu, a Mateu ugovor koji će mu omogućiti lagodni razvoj. Naravno, pojavio se i nezaobilazni Ajax, čiji glavni skaut Pronk zna za svakog nadarenog igrača u bilo kojemu europskom kutku. A kada je Mateo u simultanki potukao Juventusovu akademiju (6-2), i Talijani su pošašavili za dječakom, koji je s trinaest igrao zrelo kao svojedobno Maradona. I Bayernovi lovci na talente nekoliko puta su svraćali u Linz, ali su odlazili praznih ruku. Otac Stipo htio je samo u Zagreb. Sjećam se njegove izjave dok smo pili kavu u njegovom austrijskom domu:

“Živjeti u Zagrebu oduvijek je bio moj san. Popiti kavu na Jelačić placu i pročitati Sportske vrijedi više nego ‘iljadu eura...” San mu se ostvario nakon što je Dinamov trener Davor Blašković preporučio mladog nogometaša Zdravku Mamiću. Matea su diskretno snimili i Dinamovi skauti i Mamić se zapalio - ponudio je obitelji Kovačić da se preseli u Zagreb. Iako su nekoliko godina kasnije shvatili da živjeti u Zagrebu “nije samo san”, otac Stipo i majka Ružica su se priviknuli na novu okolinu. Sagradili su kuću u Sesvetskom Kraljevcu, no otac danas radi u Grazu i tek vikendom dolazi u Zagreb. A Mateo raste. Taj rast nije bio bez problema, s petnaest je već doživio teški lom noge koji ga je od terena odvojio cijelu godinu.

Debi iz snova

Sada je opet u “sedlu”, imao je sreću da je dospio u ruke Vahidu Halilhodžiću, koji je prepoznao njegov talent i bez kompleksa, sa 16 godina, šest mjeseci i 4 dana ga je gurnuo u vatru. Premijera je bila briljantna, a kad su pitali “kako je mali igrao”, odgovor je bio fakinski: “Nije ga baš išlo; samo dvije asistencije i gol...”

Mateo Kovačić ima samo dva uzora, Luku Modrića i Kaku. I svi koji su vidjeli njegov premijerni nastup kažu da jako podsjeća na Modrića. A njegov mentor u mladoj reprezentaciji Martin Novoselac kaže: “Od vremena Roberta Prosinečkog nisam vidio tako nadareno dijete...”

Mogao je nogometno djetinjstvo provesti u kampu milanskog Intera, ali roditelji su rekli - Zagreb nam je prihvatljiviji. Kažu da je Zdravko Mamić bio vrlo korektan, nije tražio da Mateo postane član Agencije, a kada je slomio nogu, Dinamov glavni menadžer se pobrinuo za najbolje doktore i tretman.

Ne tovarimo mu breme

Prije nekoliko tjedana bio sam u Kostreni na utakmici hrvatske reprezentacije U-17. U udarnoj postavi bili su i Dino Špehar i Mateo Kovačić. Iako to nije bio njihov veliki dan, već po nekoliko poteza vidjelo se da će biti veliki igrači. Odskaču, kao što su to potvrdili i kada su debitirali za Osijek, odnosno za Dinamo. Naravno, ne treba im odmah natovariti breme, kakvo je nosio Luka Modrić, ne mogu šesnaestogodišnjaci biti “udarne igle” najvećih hrvatskih klubova. Makar me podsjećaju da je Wayne Rooney, kao član Evertona, s nepunih sedamnaest zabio gol Davidu Seamanu i zadivio Englesku. Kao što je to u subotu učinio i Mateo.

S kakvim je guštom otac Stipo jučer pio kavu i čitao novine na Jelačić placu. Na svim naslovnim stranicama njegov sin, nogometni wunderkind Mateo Kovačić. A prije 19 godina, kada još Mateo nije bio ni rođen, pakirali su se iz Kotor Varoši u nepoznati svijet, ne znajući da će im se snovi obistiniti brže nego što su uopće mogli zamisliti.

Dragovoljac će vječno pamtiti

Mateo Kovačić u subotu je u 21. minuti utakmice s Hr. dragovoljcem debitirao za Dinamo. Sa 16 godina, šest mjeseci i četiri dana postao je najmlađi debitant i strijelac u povijesti HNL-a. Debi je, osim golom, okrunio i dvjema asistencijama. Mnoge podsjeća na Luku.

Najslavniji najmlađi debitanti u povijesti

Pelé (Santos)

15 godina i 319 dana

Prvi put je igrao za Santos 7. rujna 1956. i postigao pogodak u pobjedi 7-1 protiv Corinthiansa. Već je u prvoj sezoni ugrabio mjesto u početnih 11 te postao prvi strijelac brazilske lige. Ubrzo je debitirao i u reprezentaciji zabivši 2-1 u pobjedi protiv Argentine, čime je postao najmlađi strijelac u brazilskoj povijesti.

Diego Maradona (Argentinos Juniors)

15 godina i 355 dana

Dvadesetog dana listopada 1976. godine svijet je upoznao “malog zelenog” koji je tada bio najmlađi debitant u argentinskoj ligi. Omanji Argentinac poslije je postao jedan od najboljih u povijesti. Danas je nezaposleni trener sa žigom bivšeg argentinskog izbornika.

Sergio Agüero (Independiente)

15 godina i 35 dana

Oduzeo je titulu najmlađeg debitanta tastu Maradoni. Zaigrao je za prvu momčad Independientea 5. srpnja 2003. protiv San Lorenza. Već četiri godine igra u Atleticu iz Madrida iz kojega ga se seli u svakom prijelaznom roku.

Cesc Fabregas (Arsenal)

16 godina i 177 dana

Najpoznatiji bjegunac iz Barcelonine La Masije u Londonu je dobio priliku u pubertetskim danima. Debitirao je protiv Rotherham Uniteda u Carling Cupu 23. listopada 2003. godine. I danas nosi dres “topnika”, a rukav mu krasi kapetanska traka.

Wayne Rooney (Everton)

16 godina i 293 dana

U debiju 17. kolovoza 2002. protiv Tottenhama igrao je od prve minute. Prvi gol zabio je pet dana uoči 17. rođendana za pobjedu nad Arsenalom (2-1). Danas proživljava najteže trenutke karijere. U Man. Unitedu od simbola je postao predmet sprdnje. Zabio je samo jedan gol u Premier ligi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:18