NEUGODNA STATISTIKA

'MORAMO IŠČUPATI POBJEDU KAKO GOD ZNAMO' Kapetan Srna upozorava na tradiciju sa Škotskom

 Srđan Vrančić/CROPIX

Darijo Srna prvi je došao na okupljanje u hotel As. S malo dužom kosom i bradom na koju smo kod njega navikli ove godine. Iz Ukrajine se još jednom kući vratio kao veliki pobjednik. Ima li nakon svih tih utakmica “benzina u spremniku”, upitali smo ga.

- Ima, ima, bit će sve u redu. Bilo mi je potrebno ovih 4-5 dana odmora nakon sezone, fizički dobro stojim, ne trebaju mi dodatni treninzi. Pozitivna atmosfera vlada, čak i euforija, prvi smo na tablici skupa s Belgijom, idemo po ono što želimo a to je Brazil.

Moramo podvući crtu pod učinak Šahtara...

- Nažalost, treći put u dvije godine dogodilo nam se da ispadnemo od kluba koji igra finale Lige prvaka. Prvo smo poraženi od Barcelone u četvrtfinalu, sada rundu ranije od Borussije. Nedostaje nam taj jedan iskorak koji treba doći i to je naš cilj. Šahtar želi i planira osvojiti Ligu prvaka. Hoće li to biti za dvije godine, četiri, pet, deset, ne znam, ali to je naša ambicija. Naravno da je jako teško stići u vrh pokraj svih tih velikana, međutim stalno smo korak bliže i moramo vjerovati u to. Bilo bi mi drago da je Borussia osvojila zato što su dobra ekipa, ali mi nije žao zbog Mandžukića, bio sam jako sretan zbog njega, to je dečko koji je napravio veliki iskorak u Europi, dobiva puno hvalospjeva koje je zaslužio radom, zalaganjem, karakterom, promovirao je Hrvatsku na najbolji način. Kapa mu do poda.

Srna je sa 15 dodavanja za pogodak najbolji asistent prvenstva Ukrajine. Daju li za to kakav “suvenirčić” za duže sjećanje.

- Ne, ali najveći trofeji za mene su ionako medalje za prvaka Lige i pobjednika Kupa. Dokaz da smo na dobrom putu je što svaki dan dolaze ponude za naše igrače od 20, 30, 40 milijuna eura. Dogodit će se u sljedećih nekoliko dana vjerojatno transferi, Šahtar će ponovno kupiti dva-tri igrača, pojačavamo se.

Kad je branič prvi asistent znači da ga nema previše u obrani.

- Pa ja sam u duši napadački orijentiran. Samo na papiru sam bek. Moj karakter, moja forca je trčanje i ubacivanje iz drugog plana. Ekipa je uhodana, znaš tko gdje i kada ide, automatski ti je mnogo lakše.

Napunili ste 31 godinu. Stižu li i za vas ponude?

- Ne, mene na zanimaju. Moja budućnost vezana je za Šahtar.

Za Škotsku, koja dolazi oslabljena, čuli smo od igrača – mogli bismo popraviti gol-razliku.

- Oprez, oprez, oprez. To mora stajati u glavama dok ne počne utakmica. Kad krene mi smo apsolutni favoriti na terenu, što ne znači da će biti lako. Nama ne igraju dva-tri jako važna pojedinca, moramo zabiti gol uz pomoć publike, ali treba zadržati i strpljenje. Ovaj put trebalo bi biti više navijača nego s Makedonijom, napravili smo sve da bude tako.

Kaže izbornik da ste, igrači, bili skeptični prema rasporedu s trojicom u obrani, mjesto formacije 4-4-2 na koju ste navikli. Jeste li se pitali hoće li to dobro funkcionirati?

- Ta skepsa nam je dala vjetar u leđa i njome smo pobijedili Wales, preokretom u drugom poluvremenu. Pokazalo se da možemo, mi imamo vrlo inteligentne igrače i u stanju smo igrati bilo koji sustav. Izbornik za to jamči, na nama je da njegov zahtjeve provedemo na terenu.

Znate li da nikad Hrvatska nije svladala Škotsku?

- Ne. Ali nismo ni Makedoniju do ovih kvalifikacija dobili u Skoplju. Za sve postoji prvi put.

U sva tri navrata završilo je neodlučeno?

- Ovaj put neće biti neodlučeno. Istina, u nogometu je sve moguće, ali težit ćemo pobjedi, napasti od prve minute, moramo iščupati te bodove kako god znamo - ratnički je poručio kapetan Vatrenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:44