SLUŽBENA PRESICA

NA POLJUDU PREDSTAVILI NOVOG TRENERA 'Obećajem puno rada, dan i noć za bolji Hajduk'

 Nikola Vilic / CROPIX

Hajdukov predsjednik Uprave Ivan Kos predstavio je novog trenera Marijana Pušnika, novog sportskog direktora Maria Branca te njegova asistenta Sašu Bjelanovića koji je ipak već poznat javnosti, piše Slobodna Dalmacija.

- Ovo je naš operativni tim, to smo svi čekali. Ovo je prva fronta sportskog dijela koja će predstavljati Hajduk u ovoj sezoni. Hvala treneru Buriću koji je odradio lavovski posao, podnio je teret u ovom turbulentnom razdoblju zadnja dva mjeseca. Odlučili smo ići s novim timom, novom , novom snagom - kazao je u uvodu Kos, koji je svoj trojici uručio dresove Hajduka s brojem jedan. Kos je imao dres broj 9 pa su sva četvorica pozirali fotoreporterima tako da su skrojili godinu Hajdukova rođenja, 1911.

Zašto ste smijenili Burića?

- Rekli smo da ćemo tražiti najbolje za Hajduk. Za prosperitet i napredak. Razišli smo se sporazumno i korektno, vjerujem da će on to potvrditi. Ne znači ako smo se razišli da je on loš odabir. Nije sve crno i bijelo.

Navodno ste ga najurili iz kancelarije?

- To nije točno. Ne znam tko je to rekao. Uvjeren sam da će i trener to potvrditi. Imao sam i imat ću s njim korektan odnos.

Je li preveliki rizik mijenjati jedinog čovjeka koji je bio upoznat s kadrom, a premalo je vremena?

- Svjesni smo svega. Očekujemo da ćemo dobiti pozitivnu energiju. Dugoročni je plan razvoj mladih igrača, omladinske škole i infrastrukture, a da bismo došli do toga moramo dobiti rezultat. Volio bih da je što manje utjecaja sreće. Publika očekuje rezultat. Moramo biti realni, ali težit ćemo Europskoj ligi.

Ima li Hajduk novca za pojačanja?

- Ne postoji . Situacija je takva. Moramo izvući maksimum iz ovog što imamo, ali ja sam optimističan.

Je li Naš Hajduk zadovoljan vašim izborom?

- Nisam još dobio službeni stav, ali očekujem da reakcija bude pozitivna. Stvaramo pozitivnu priču, odabrali smo najbolje kadrove. Razveselit će vas rezultat - zaključio je Kos.

Slovenski trener Pušnik novinarima se obratio na hrvatskom jeziku:

- Donio sam cvijet koji mi je dao budući suradnik Mario Tomljanović u znak mira, tako sam i ja došao. Nadam se da će biti puno rata, borbe, energije... Čast mi je i privilegija što sam trener. Ovo je veliki klub, bio je i bit će. Možda trenutno nije u najboljoj situaciji, ali s novim ljudima napravit ćemo rezultat. Mogu obećati jedino stručan rad i puno energije. Čiste ruke i čista obraza dolazim. Radit ću danju i noću za bolji Hajduk.

Koliko poznajete momčad?

- Poznajem je vrlo dobro. Informirao sam se o njoj preko kolege Matjaža (nap. a. Keka, trenera Rijeke), pratim sve na prostoru bivše Jugoslavije. Prinove su potrebne, ali stranac mora biti bolji od domaćeg igrača. Igrat ćemo brzo prema naprijed, to vam obećajem, bit ćete iznenađeni. Ovo je veliki izazov. Ja sam skijaš iz Slovenije, trener košarke i plivanja, ali nogomet mi je posao. Ne bih o novim imenima, kazao sam ih Kosu i Bjelanoviću. Neke analize sam već napravio.

Hoće li biti rezova?

- Nisam došao tu rezati, nego pomoći i raditi. Neki će otići, neki se vjerojatno prodati, a neke ćemo probati dovesti. Volim raditi s mladim i brzim igračima, ali igrač je ili dobar ili loš. Ne želimo samo igrača kao artikal, nego i da donese bodove.

Koje je glavne zadatke predsjednik stavio pred vas?

- Budimo realni, Hajduk treba igrati bolje i osvajati titule, ali nije imperativ hoće li to biti za mjesec ili dva. Tražimo više bodova nego prošle sezone, da se igra Europa i da se, ako može, osvoji Kup. Volio bih i prvenstvo. Realni sam optimist. Ciljevi su najviši, ali to nije na nož. Bilo je fer dogovoreno.

Prati vas glas da volite raditi s mladima, tu je u Hajduku možda i najveći potencijal Nikola Vlašić?

- Dečko je mlad. Već sam zapazio da je preveliki utjecaj menadžera, fizioterapeuta, masera... Tu mislim da bih zabranio privatne trenere. Mora se znati tko je šef, to je Hajduk. Puno će es stvari drastično promijeniti. Struka je super, ali treba sve ljude staviti pod pasku istog interesa, Hajdukovog. Vlašić je vrhunski pripremljen, ali to treba biti pod službom Hajduka. Imamo vrhunski tim.

Što vam je Kek rekao? Različitih ste nogometnih filozofija?

- Dobar je prijatelj, generacija smo. Volio bih da sam uspješniji od njega. On je odveo Sloveniju na Svjetsko prvenstvo, bio je prvak s Mariborom, dobro radi s Rijekom... Bit će vatre, borbe, svega, kad budemo jedan protiv drugog.

Nastavio je Pušnik:

- Znam da sam vam anonimus, ali ne igra ime, nego znanje i energija. Puno sam učio od Ivića i Špace, koji je bio trener u Celju prije mene. Gledao sam njegove treninge. Ivića sam često kupio u Zagrebu i vodio ga u Sloveniju na seminare. Neka izgubimo 4:3, ali ćemo onda vani dobiti 5:1. Tako ćemo igrati.

Sportski direktor Portugalac Branco je pričao na engleski:

- Velika je čast i privilegija doći ovamo. Odrastao sam u Portugalu gledajući Hajduk u Europi 80-ih i 90-ih godina. Znam da je klub zadnjih godina izgubio ponešto svoje veličine, ali nadamo se da zajedno možemo vratiti Hajduk na taj put. Jedan sam od vas, moramo svi zajedno raditi. Kako na terenu do pobjede se dolazi timski, tako i u menadžmentu moramo raditi kao tim. Dajte mi malo vremena da se prilagodim Hajduku, Splitu, Hrvatskoj...

Zašto ste prihvatili poziv s Poljuda?

- Hajduk je veliki klub. Imao sam ponude iz Portugala, ali me zarazila energija predsjednika na prvom sastanku koji smo imali. Otad je Hajduk bio na vrhu liste mojih želja. Mogu donijeti novu perspektivu, ali nisam mađioničar. Neću promijeniti sve. Moram se adaptirati na klub i grad, a ne obratno. Pokušajmo shvatiti što do sada nije valjalo i to popraviti. Ne možemo imati 11 lokalnih igrača i osvajati trofeje. Trebamo balansirati, dovesti iskusnije. A svi odmah traže rezultate.

Bjelanović je, pak, rekao:

- U dogovoru sa sportskim direktorom tražili su osobu koja je bliža Hajduku i koja poznaje jezik. Dao sam se na raspolaganje. Svi smo puni ambicije i želje, to je najvažnije za početak.

Tko je Marijan Pušnik (55), novi trener Hajduka? Rođen je u Slovenj Gradecu, a za hrvatske prilike je malo poznato ime, premda je trenirao najbolje slovenske klubove poput Maribora, Olimpije i Celja. Vodio je još Dravograd, Rudar, Velenje i Korotan. Bio je trener u Iranu u dva kluba, te je vodio austrijskog trećeligaša SAK Klagenfurt te japanskog drugoligaša Avispa iz Fukuoke. Po povratku iz Japana napisao je knjigu o motivaciji iznijevši svoja iskustva iz Zemlje izlazećeg sunca. Njegova statistika kaže da je u trenerskoj karijeri imao 42,2% pobjeda, 23,2% remija i 34,6% poraza. S Olimpijom je prošle jeseni bio na prvom mjestu, ali je smijenjen nakon poraza od Krškoga u gostima u utakmici u kojoj je imao vodstvo i igrača više.

Slovenski novinari koji prate Olimpiju kažu da je to samo bio povod za smjenu, jer mu momčad nije igrala dobro, a nije bio ni u dobrim odnosima sa sportskim direktorom Rankom Stojićem. Kažu da nešto nije štimalo u odnosu između njih dvojice. Naslijedio ga je Rodolfo Vanoli koji je na kraju postao prvak. Vanoli je bio na klupi Kopera prošloga ljeta kada ga je eliminirao Hajduk, pa sad ispada da je Vanoli naslijedio Pušnika, a Pušnik Damira Burića u Hajduku.

Prema informacijama iz Slovenije, radi se o velikom radniku koji puno toga polaže na fizičku spremu, no prati ga glas da u važnim utakmicama ne radi dobre promjene, i stoga nije osvojio nijednu titulu premda je u Celju imao strašnu momčad. I iz Maribora je prije deset godina otišao zbog neslaganja sa sportskim direktorom Zlatkom Zahovičem, a s Ljubičastima je zauzeo treće mjesto u prvenstvu. Ostat će zapamćeno da je u Intertoto kupu eliminirao Villarreal.

Slovenci kažu da je Matjaž Kek bolji od njega, no da je Pušnik puno bolji za komunikaciju. S Olimpijom je igrao u sustavu 4-3-3, dosta agresivno i napadački, a zna napraviti dobru klimu u svlačionici te se dobro slaže s igračima. U mladosti je bio i glumac jedno vrijeme, a imao je i tešku prometnu nesreću iz koje se jedva izvukao živ, nakon čega je prestao s igranjem nogometa. Ono što čega se slovenski kolege pribojavaju jest kako će se u Splitu nositi s pritiskom, smatraju da bi mu to mogao biti problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:58