PROMJENE U OBRANI

NAJVEĆA DVOJBA IZBORNIKA KOVAČA Protiv Italije početi s Lovrenom ili Vidom!

Rodgersove slabosti ne mogu Dejanu Lovrenu biti alibi za igračke propuste
 Damir Krajač/CROPIX

Taman kad mu krene dobro, nastanu problemi. Je li to priča o Dinamu, Lyonu ili Liverpoolu, ili ako hoćete o reprezentaciji, svejedno je. Dejan Lovren definitivno ima neke neraščišćene račune s Fortunom. Ovog ljeta, nakon što je odigrao Mundial u Brazilu, 25-godišnji je stoper ostvario fantastičan transfer u veliki klub. Napokon zdrav i oran za velike stvari Lovren je pun entuzijazma započeo svoju avanturu u Liverpoolu. Tamo su ga, naravno, dočekali kao veliko pojačanje za inače spornu obranu Rodgersove momčadi, a visina transfera (20 milijuna funti) i niz komplimenata koje su mu upućivali veliki igrači Liverpoolove povijesti, kao Callagher, stvorili su ogromna očekivanja. Ne može se reći da Lovren nije i sam potpirio euforiju oko svojeg dolaska. Osim što je pokazao razumljiv ogroman entuzijazam kroz medije jer će odjenuti dres slavnog kluba, Lovren se prilično hrabro upustio u (prerane) procjene kako može postati lider Redsa te kako je spreman za takav status.

Na njegovu, ali i Liverpoolovu žalost, a pogotovo navijača, stvari u ovoj sezoni nisu dobro krenule. Štoviše, upravo zbog velikih očekivanja navijača, koji su unatoč odlasku supervažnog igrača kao što je Luis Suarez vjerovali da puno novaca uloženo u pojačanja može to kompenzirati, sada je krajnje razočaranje. Nakon 11 kola Liverpool, koji je prošle sezone u samom finišu nespretno i nesretno posrnuo u trci za naslov prvaka, nalazi se na 11. mjestu Premier lige! Očajan položaj na tablici ukazuje da su Redsi čak 15 bodova udaljeni od vodećeg Chelseaja. Nadalje, u Ligi prvaka Liverpool ima tri poraza u četiri nastupa i morat će se zbilja potruditi kako bi u posljednje dvije utakmice ostvario ulaz u osminu finala.

U cijeloj toj priči Dejan Lovren, taman da igra najbolje u karijeri, ne može biti hvaljen. Pogotovo zato što obrana Liverpoola ne igra dobro. U 11 kola primili su 15 golova, u četiri dvoboja Lige prvaka šest pogodaka. To znači 1,36 odnosno 1,50 golova po utakmici. S takvim skorom se momčad ne može nadati zapaženim učincima u ovoj sezoni. Naravno, činjenica da Liverpool ima poroznu defenzivu nije stvar samo igrača u posljednjoj liniji. Više te brojke ukazuju da Brendan Rodgers nije ukomponirao nove igrače u svoju filozofiju igre, odnosno da momčad ne funkcionira kompaktno. No, to opet ne opravdava braniče Liverpoola, pa tako ni Lovrena, od propusta, a o čemu se dosta kritički piše i govori u Engleskoj. Rodgers, s druge strane, ima puno povjerenje i u hrvatskog braniča, na čijem je dolasku inzistirao cijelo ljeto i utrošio poprilično novaca. I kao svakom igraču kojem treba vremena za prilagodbu novoj stvarnosti, tako i Lovrenu daje do znanja da si ne stavlja dodatne terete na leđa odnosno samopouzdanje. Kad Liverpoolu krene bolje vjerojatno će i obrani biti lakše funkcionirati...

Što to, međutim, znači za Lovrena reprezentativca, koji je nakon svih ozljeda, muka, pa drugačijih trenerskih izbora, napokon pred Brazil izborio status prvotimca kod Nike Kovača? Ozljeda zbog koje je preskočio dva nastupa u listopadu, protiv Bugarske i Azerbajdžana, otvorila je prostor za Domagoja Vidu. Lovrenov vršnjak je to maksimalno iskoristio.

Vida je bio jedan od najboljih pojedinaca u Sofiji, a sigurnost je potvrdio i u lakšoj utakmici protiv Azera u Osijeku. Kako je Hrvatska u te dvije utakmice iskazala odličnu formu i djelovala vrlo pouzdano, objektivno je da će si Niko Kovač postaviti dvojbu kome dati prednost, Lovrenu koji je bio njegov prvi izbor ili Vidi koji se pokazao vrlo dobrim rješenjem na stoperu. Ono što je sigurno dobro to je da izbornik ima dva rješenja za lijevog stopera, pa čak i tri (kad se oporavi Schildenfeld), a donedavno se smatralo pogubnim što je Šimunić zaključio karijeri u reprezentaciji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:19