OPTIMIZAM IZBORNIKA

NIKO KOVAČ 'Talijani jako dobro znaju tko im dolazi u goste... Sastav? Nemam dvojbi!'

'Moramo biti čvrsti i agresivni i tražiti rupe u njihovoj obrani. A znate i sami da njih nema puno'
 Boris Kovacev / CROPIX

Niko Kovač relativno uspješno je završio posao s B reprezentacijom i odmah se bacima na posao s Modrićem, Rakitićem i društvom... Ipak, izbornik se još jednom osvrnuo na sinoćnja događanja na Upton Parku.

- Zadovoljni smo s onim što smo pokazali, rezultat nije kakav smo priželjkivali. Svaki sportaš želi u najmanju ruku neodlučen ishod. Argentina je igrala u najjačem sastavu, pružila je kvalitetnu utakmicu. Mi smo imali pola treninga, tako se ništa ne može napraviti, ali momci su dokazali koliko je važan pravi pristup s kojim se može parirati svakom suparniku.

Posebno Tin Jedvaj, ali i Kovačić i Vrsaljko pojačali su si kandidaturu za A sastav.

- Svi su igrali odlično. Nogomet je kolektivan sport i samo tako možeš biti uspješan. Jedan zna riješiti utakmicu, ali ekipa mora funkcionirati. Ne bih izdvajao nikoga, sama činjenica što sam stavio takvu ekipu govori koliko im vjerujem i koliko znam da znaju, a oni su to potvrdili.

Hoće li i ubuduće biti utakmica B ekipe?

- Ne znam. Savez traži slobodne termine kojih je sve manje.

Talijani imaju kadrovskih problema.

- Nisam puno toga čitao, gledao niti slušao. Kad dođem u Milano i vidim tko je na popisu igrača, znat ću tko igra. Oni imaju dovoljno nogometaša koji mogu popuniti mjesta. Stvarno posjeduju izrazito dobru reprezentaciju.

Trinaestorica igrača koji su bili u Zagrebu u prvom su planu za San Siro.

- Razmišljali smo tko i zašto će dobiti poštedu. Znate da su to momci koji igraju svaki treći dan, imaju veliko opterećenje u klubovima, ne samo što se tiče igranja nego i putovanja. Talijani nisu iskoristili taj termin za nastup pa je logično da su ovi momci ostali doma, a sigurno je da će oni imati veliku šansu nastupiti u nedjelju.

Kako ćete se postaviti?

- Kao što je Conte zatvorio kamp, tako niti mi ne želimo dijeliti informacije. Cilj je da nastupimo kao u Bugarskoj, protivnik je jak, moramo se braniti, ali ćemo i napadati. Ekipa mora biti agresivna, kompaktna, strpljiva jer Italija je dosta organizirana. Teško će ih biti probiti, trebat ćemo tražiti male rupice. Italija nema velikih rupa, ali male rupice svugdje postoje. Želimo pozitivan rezultat, to je neodlučeno ili pobjeda. Imamo puno samopouzdanja, znamo što nas čeka, ali isto tako sam siguran da i Italija zna tko je Hrvatska, i da je vrlo kvalitetna.

Može li se dogoditi da protiv tako jakog rivala zajedno u napadu budu Mandžukić i Kramarić?

- Imamo svoju taktiku, moramo se dijelom prilagoditi, a vidjet ćete hoćemo li izaći s dvije špice ili jednom, kako biste vi kazali, a ja bih rekao s tri računajući i bočne ofenzivce. Ne bih volio da to Talijani znaju i prilagode nam se.

Zatim se nasmiješio:

- Nemam dvojbi oko sastava.

Bi li mu bilo drago da igra Balotelli?

- Tko god bude u sastavu, svi su kvalitetni. Kao što ja imam svoje slatke brige, tako i Conte raspolaže s više rješenja. Nema uvid u to tko će dobiti prednost. Znam da Pirla neće biti, ali oni su svejedno vrlo jaka ekipa, nemojmo se zavaravati što nisu bili uvjerljivi u nekim prethodnim nastupima. Sve će učiniti da uzmu tri boda.

Odbio je komentirati ima li Hrvatska bolje individualce.

- Od mene nikad nećete čuti da uspoređujem protivnika s naših igračima.

Kaže da je dovoljno vremena da se spremi taktika.

- Danas smo intenzivnije radili, a gledajući kako smo igrali u London praktično bez uvježbavanja, presretan sam što se tiče treninga koje imamo do Milana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:16