LEKSIKON NOGOMETNIH MOĆNIKA

Njih 21 će odlučiti o sudbini hrvatskog nogometa: Jedanaest ih je službeno u HDZ-u, neki od njih bili su u pritvoru, a neke tek čeka suđenje

 CROPIX

Oni su predsjednici županijskih nogometnih saveza, osobe koje odlučuju o hrvatskom nogometu. Oni odlučuju o davanju potpore onima koji smatraju da mogu dobro, vješto i pravedno voditi hrvatski nogomet.

Ima ih ukupno 21 i u ovom trenutku njih 18 je uvjereno da je ta osoba isključivo Davor Šuker. Od 21 predsjednika županijskih saveza njih 11 službeno je u HDZ-u. Većina ostalih, dojam je, simpatizeri su te stranke.

Neki od njih dio svojeg života proveli su u pritvorima, a neke tek čeka suđenje. Među njima ima općinskih načelnika, ravnatelja lučkih uprava i jedan saborski zastupnik. Neki su na tim mjestima dva mjeseca, a neki 20 godina.

Ovo su njihove mini biografije.

Slavko Prišćan, Bjelovarsko - bilogorski županijski nogometni savez

Slavko Prišćan je elektrotehničar, ima srednju stručnu spremu, član je HDZ-a i načelnik općine Rovišće. Bruto mjesečna plaća mu je 17.456 kuna. U kolovozu je dao ostavku na mjesto člana Izvršnog odbora HNS-a jer kao dužnosnik ne može biti u upravljačkom tijelu HNS-a. Prišćan je dao ostavku kako on ne bi ispao krivac da Davor Šuker dobije kaznu i trajnu suspenziju iz nogometa. No na takvo tumačenje Zakona uložio je tužbu Ustavnom sudu. Prije desetak dana u Bjelovaru na sjednici Nogometnog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije poseban gost bio je Davor Šuker. Obećao milijun kuna za izgradnju novog bjelovarskog nogometnog stadiona.

Dubravko Galović, Brodsko - posavski županijski nogometni savez

Za mnoge alfa i omega svega što ima veze s nogometom u Brodsko-posavskoj županiji. Galović je predsjednik Marsonije, član Izvršnog odbora HNS-a i tajnik županijskog HDZ-a. Vlasnik je Radio Slavonije. Na čelu je županijskog saveza u kojem je ovog lipnja pukla afera s namještanjem utakmica. Policija je privela 22 osobe iz nogometnog svijeta. Prije kojih mjesec dana isključen je s utakmice Bedema i Marsonije jer je glavnom sucu poručio: “S kim ja posla imam, s klošarima. Takav nam je HNS, tko nam vodi utakmicu”. Prije pet i pol godina, na utakmici Marsonije i Radnika Sesveta, fizički se obračunao sa sucem. Prekinuo je i jednu utakmicu, kada je napao suca. Zbog svega ga je HNS kaznio sa 10 tisuća.

Blaž Pezo, Dubrovačko - neretvanski županijski nogometni savez

Imenovan je ravnateljem Lučke Uprave Dubrovnik u ožujku ove godine, a u svibnju ove godine uoči lokalnih izbora, donirao je HDZ-u 15 tisuća kuna. Bio je HDZ-ov gradski vijećnik te pročelnik Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine. Jednoglasno izabran za predsjednik županijskog nogometnog saveza.

Igor Žiković, Istarski županijski nogometni savez

Bivši igrač Istre i bivši tehnički direktor tog kluba. Iz Istre odlazi zbog kaosa u tom klubu, neisplati plaća i loše organizacije.

Neven Šprajcer, Karlovački županijski nogometni savez

Neven Šprajcer u studenom je dao ostavku na to mjesto. Šprajcer je bio aktivni sudionik afere “pošteno suđenje”. Afera je izbila 2011. kada je otkriveno kako su pojedinci plaćali sudačkim moćnicima za pošteno suđenje. Šprajcer je, odlukom Vrhovnog suda, osuđen na deset mjeseci uvjetno s rokom kušnje od četiri godine. Dosuđena mu je i četverogodišnja zabrana rada u klubovima i tijelima Nogometnog saveza. U travnju 2014. bio je uhićen i zbog afere oko poslovanja NK Karlovca, gdje je Šprajcer bio tajnik.

Robert Markulin, Koprivničko - križevački županijski nogometni savez

Član je Uprave NK Slaven Belupo. Prije toga je deset godina bio direktor kluba. Bio je dopredsjednik nacionalnog saveza, predsjednik Udruge prvoligaša. Diplomirani je ekonomist, radio je u Podravci, a danas je vlasnik koprivničkog Pink Pantera, trgovine na veliko i malo papirnatom konfekcijom, uredskim priborom. Član je HDZ-a. Za prošle parlamentarne izbore donirao je stranci pet tisuća kuna. Prije desetak dana njegovo ime povezivalo se s ulaskom krim policije u javne tvrtku Piškornica. Markulinova tvrtka Rob-Mark prodavala je Piškornici pijesak, zemlju i ostali materijal, po principu, kupi jeftino - prodaj skupo. Mediji su pisali kako je tužio novinare koji su ga prozvali Mamićevim igračem.

Stjepan Merkaš, Krapinsko-zagorski županijski nogometni savez

Stjepanu Merkašu nadimak je Krojf. Istaknuti je zagorski HDZ-ovac. Na lokalnim izborima ušao je u Županijsku skupštinu, no mandat je stavio u mirovanje. Od 2013. godine zaposlen je kao koordinator u HNS-u. Na to mjesto još 2005. postavio ga je upravo HDZ, iako je Merkaš bio diplomirani učitelj i nije imao nikakvih kvalifikacija za to radno mjesto. Bio je uz Šukera jedini predstavnik Izvršnog odbora HNS-a na utakmici Hrvatska - Meksiko na SP-u u Brazilu.

Marijan Kustić, Ličko - senjski županijski nogometni savez

Marijan Kustić ima srednju stručnu spremu, završio je ugostiteljsko-turističku školu u Zagrebu, sportski je djelatnik i član je HDZ-a. Zastupnik je u Hrvatskom saboru. Mjesečna plaća mu je 15.123 kune. Prema imovinskoj kartici dužnosnika, suvlasnik je tek dvije njive od ukupno 2500 četvornih metara. Nema automobil ni ostale pokretnine. Bio je u Izvršnom odboru HNS-a, no zbog Zakona o sportu povukao se s te funkcije i sad je samo savjetnik. Na prijevremenim lokalnim izborima na Pagu 2016. bio je kandidat za zamjenika gradonačelnika HDZ-a. S bivšom suprugom Marijom Kustić Dabo ima dvoje djece o kojima se on skrbi. Bivša supruga optužila ga je da mu je kampanju sa 50 tisuća eura financirao Zdravko Mamić. U Sabor je ušao 2016. kao zamjena za Božidara Kalmetu. Bio je kandidat predsjednika HNK Rijeke Damira Miškovića za šefa HNS-a, no od kandidature je odustao.

Ante Vučemilović Šimunović, Osječko-baranjski županijski nogometni savez

Osoba od povjerenja, maksimalno odan, sposoban i lukav. Tako najčešće opisuju Antu Vučemilovića Šimunovića, koji već više od 20 godina radi u strukturama HNS-a. Dopredsjednik je HNS-a, a već je dugi niz godina na čelu osječko-baranjskog saveza, jednog od najutjecajnijih županijskih saveza. Vučemilović Šimunović bio je na čelu verifikacijske komisije koja je osigurala pobjedu Vlatku Markovića nad Igorom Štimcem za jedan glas. Navodno je Davor Šuker postavljen na mjesto predsjednika HNS-a zahvaljujući upravo njegovu lobiranju. Bio je na čelu odbora za hitnost kada su Zdravko Mamić i Damir Vrbanović završili u pritvoru. Spominjalo ga se u aferi “pošteno suđenje”, a početkom ove godine i za Mamićeva kandidata koji će zamijeniti Davora Šukera.

Mato Kljajić, Međimurski županijski nogometni savez

Mato Kljaić predsjednik je Međimurskog nogometnog saveza već dva mandata. Na to mjesto stigao je kao predsjednik Zajednice sportova grada Preloga, a na čelu je i Zajednice sportova Međimurja. Ne pripada nijednoj političkoj stranci. Kljajić i skupština podršku su dali Šukeru. Navodno nisu svi međimurski klubovi bili za Šukera. No Kljajić je brzo sazvao sjednicu Izvršnog odbora kako ne bi odlučivali svi skupštinari, nego samo deset članova Izvršnog odbora međimurskog saveza.

Drago Lucić, Požeško-slavonski županijski nogometni savez

Drago Lucić član je izvršnog odbora HNS-a i brat Franje Lucića, sada već bivšeg HDZ-ovca, koji je ovog ljeta pokušao podmititi novinara Dragu Hedla. Drago Lucić upravljao je tvrtkama kada mu je brat izabran za saborskog zastupnika i za razliku od brata i dalje je u HDZ-u. Nadimak mu je “mali ekser”, dok je njegovu bratu nadimak “veliki ekser”. Lucić je na čelu ovog saveza već tri mandata, a bio je i sportski direktor NK Slavije iz Pleternice, dok je njegov brat Franjo predsjednik kluba.

Damir Mišković, Primorsko-goranski županijski nogometni savez

Prije pet i pol godina spasio je Rijeku od propadanja kapitalom Gabrielea Volpija, kontroverznog talijanskog poduzetnika, a prije nekoliko dana najavio je kako će postati vlasnikom kluba. Damir Mišković nedavno je proučio kako nije ni za Šukera ni za Šimića, no odmah je istaknuo kako on nije treći put. Blizak je sa Zdravkom Mamićem s kojim je surađivao oko posudbe i otkupa dijela igrača. Bio je predsjednik udruge prvoligaša, no vrlo brzo tu funkciju je napustio i udruga je ugašena. A posao s naftom, kao i poznanstvo s Volpijem osigurao mu je njegov otac. Omiljeni film mu je “Kum”.

Nenad Horvatić, Varaždinski županijski nogometni savez

Nenad Horvatić je HDZ-ov načelnik Općine Ljubešćica. Imam srednju stručnu spremu i građevinski je tehničar. Na vlasti je već devet godina. Bio je na listi Domoljubne koalicije na izborima 2015. godine. Prema imovinskoj kartici prima plaću od 8765 kuna. Bio je član Izvršnog odbora HNS-a, no zbog Zakona o sportu morao je dati ostavku na tu funkciju.

Davor Ivić, Sisačko-moslavački županijski nogometni savez

Član je izvršnog odbora HNS-a, dok je na čelu svog saveza peti mandat. Direktor je Segeste. Bio je na strani Igora Štimca u borbi protiv Vlatka Markovića. Zbog toga je zaradio suspenziju.

Marko Erceg, Splitsko-dalmatinski županijski nogometni savez

Najmlađi predsjednik jednog od županijskih saveza. Izabran je jednoglasno u kolovozu ove godine. Vodi savez koji je prvi kandidirao Darija Šimića: “Trenutno stanje je neodrživo i štetno za hrvatski nogomet”.

Dva puta se kandidirao za člana NO Hajduka, prvi put je bio 12., a drugi put, 2015., bio je osmi na izborima, prvi ispod crte. U NO Hajduka ušao je u svibnju ove godine: “Nastojat ću dati zadnju kap krvi i znoja za Hajduk.” Diplomirao je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti, a 2011. je doktorirao na Kineziološkom fakultetu u Splitu na temu nogometa. Na istom fakultetu je profesor.

Željko Dulibić, Šibensko-kninski županijski nogometni savez

Više nije na čelu saveza jer je krajem studenoga podnio ostavku nakon što je Izvršni odbor njegova saveza dao podršku Davoru Šukeru zbog potpore od 100 tisuća eura. U Šibeniku su ga zbog toga počeli prozivati i Dulibić je dao ostavku. Riječ je o sobi koja je podržavala kandidaturu Igora Štimca kao protukandidata Vlatku Markoviću. Ravnatelj je lučke uprave u Šibeniku. Član je HDZ-a. Nadimak mu je Crni.

Đuro Bukvić, Virovitičko-podravski županijski nogometni savez

Načelnik je općine Lukač. Prvi put je izabran 2005. godine. Ekonomist je po struci, ima srednju stručnu spremu i član je HDZ-a. Mjesečna plaća mu je 12.586 kuna. Kuća s okućnicom ima 200 četvornih metra i procijenjena je na 450 tisuća kuna. Predsjednik je i udruge općina. Bio je za Vlatka Markovića na izborima 2010. godine, a nagrađen je mjestom dopredsjednika HNS-a. Bio je član Izvršnog odbora HNS-a, no zbog Zakona o sportu, morao je dati ostavku na tu funkciju.

Nenad Črnko, Zagrebačka županija

Predsjednik Nogometnog kluba Gorica i vlasnik dviju tvrtki, koje se bave medijskim biznisom i prodajom računala. Tvrtke imaju godišnji prihod od oko 3,5 milijuna kuna. Velikogorički je vijećnik HDZ-a.

Reno Sinovčić, Zadarski županijski nogometni savez

U prosincu 2014. u aferi Ribar uhićen je zajedno sa šestoricom suradnika zbog sumnje za više koruptivnih djela i milijunskih pronevjera. Navodno je preko njegovih tvrtki u predstečajnoj nagodbi, kako USKOK tvrdi, izvučeno više od 120 milijuna kuna.

Optužnica je potvrđena početkom studenoga ove godine. Bivši je nogometni sudac, s velikim imetkom u Zadru, a Sinovčić je u više navrata isticao kako je veliko bogatstvo zaradio 90-ih ulovom i preprodajom ribe. Imao je medijsku kuću i zaštitarsku tvrtku.

Krajem devedesetih prozivalo ga se za lažiranje utakmica, a posebno loše mišljenje o njemu imaju u Vinkovcima. Mnogi smatraju kako je brutalno oštetio Cibaliju u finalu kupa protiv Osijeka 1999. godine.

Prije deset godina Zdravka Mamića nazvao je patološkim lažljivcem i narkomanom, nakon što ga je Mamić u “Otvorenom” prozvao kriminalcem. Do tada su bili suradnici. Savez koji vodi dao je potporu Dariju Šimiću.

Damir Vrbanović, Zagrebački nogometni savez

Diplomirao je sportsko pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu da bi od 1992. godine radio u Hrvatskom nogometnom savezu. Od 1996. do 2012. godine obnašao je funkcije glavnog i izvršnog direktora u zagrebačkom Dinamu, a u HNS-u postao je i tajnik disciplinskih i žalbenih tijela. Godine 2003. izabran je za predsjednika Udruge prvoligaša, a dvije godine poslije postao je i dopredsjednik HNS-a. Drugog dana srpnja 2015. godine uhićen je na zagrebačkom aerodromu u velikoj akciji USKOK-a. Uz Vrbanovića, glavni osumnjičenici bili su i Zdravko i Zoran Mamić, optuženi su da su na transferima igrača oštetili Dinamo za 117 milijuna kuna. Izašao je na slobodu 15. srpnja nakon što je uplatio jamčevinu od milijun kuna. Vrbanović je dokazivao nevinost i u postupku koji se vodio protiv njega, Mirka Novosela i Tomislava Horvatinčića. Optužba je bila da su zamračili oko 120 milijuna kuna u Dinamu u razdoblju od 1996. do 2000. Prije pet godina oslobođeni su krivnje. Vrbanović ima odličan odnos i s gradonačelnikom Milanom Bandićem, a kada se susretnu, pokloni mu Bertu, ekskluzivnu talijansku rakiju.

Josip Kuterovac, Vukovarsko-srijemski županijski nogometni savez

Na čelu ovog saveza stigao 2014. godine, kada je dotadašnji čelnik Božo Galić predložen za Izvršni odbor. Oba puta podržao je Šukera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:38