ANTIN IZBOR ZA EURO

OMJER KAKVOG STOLJEĆE NE PAMTI Evo u čemu je Čačić pobijedio i Bilića i Kovača

Ante Čačić
 ronald Goršić / CROPIX

Prije dvije godine Niko Kovač je mjesec dana uoči početka Svjetskog prvenstva u Brazilu objavio širi popis sa 30 kandidata, Slaven Bilić 2012. prije Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini prvobitni popis zaokružio je na 27 imena, kao i Ante Čačić jučer. Nijedan od trojice izbornika u ovom desetljeću nije na preliminarni popis za velika natjecanja pozvao toliko igrača iz Prve HNL kao Čačić.

Osmorica iz hrvatske, 19 iz inozemnih liga, takav omjer se u ovom stoljeću ne pamti. Bilić je za Euro ‘12. imao situaciju 6-21, a Kovač za SP ‘14. 5-25. U Brazil su na kraju otišla samo dvojica igrača iz domaće lige (Oliver Zelenika i Marcelo Brozović), a u Poljsku petorica. Sva petorica bili su igrači Dinama, Josip Šimunić, Ivan Kelava, Milan Badelj, Šime Vrsaljko i Domagoj Vida. Rekord po broju igrača iz HNL-a sigurno neće biti srušen, Miroslav Blažević je na SP 1998. vodio čak deset igrača iz nacionalnog prvenstva (šestorica iz Dinama), a ukupno je u kadru imao 22 igrača. Čačić bi na Euro mogao odvesti najviše HNL-igrača od svih izbornika u 21. stoljeću.

Dinamovaca je ponovno najviše, među 27 su službeno petorica, no možemo slobodno govoriti i o šestorici, jer je Dominik Livaković zaveden kao igrač Zagreba, iako je službeno član Dinama. Ionako se na dosadašnjih osam velikih natjecanja samo jednom dogodilo da u sastavu nema nijednog dinamovca. Otto Barić je za Portugal 2004. iz HNL-a vodio samo Matu Neretljaka ( Hajduk) iVladimira Vasilja (Varteks). Lovre Kalinić bi trebao prekinuti seriju bez hajdukovaca, posljednji je za Hrvatsku na velikim natjecanjima kao član kluba sPoljuda igrao Lovrin prezimenjak Nikola na Euru 2008.

Na Čačićevu popisu trojica su igrača koji nikad nisu nastupili za A-reprezentaciju Hrvatske, ali uvrštavanje igrača poput Dominika Livakovića, Duje Ćalete-Cara iAnte Ćorića također nije novost. Kad su ušli na konačni popis za Brazil prije dvije godine, Brozović i Zelenika nisu imali nijedan nastup za Vatrene, isto je bilo s Ivanom Kelavom 2012. pa i s N. Kalinićem i Nikolom Pokrivačem 2008...

Prosjek godina 27 Čačićevih izabranika je 25,5 (na posljednjem Euru bio je 27,1, a u Brazilu 27,2). Ćorić, Ćaleta-Car i Alen Halilović trojica su igrača s popisa koji još uvijek nisu napunili 20 godina. Povede li nekog od njih Čačić na Euro i pruži li im priliku na travnjaku, oni se mogu upisati u povijesne knjige hrvatske reprezentacije. Nikad nijedan tinejdžer na osam velikih natjecanja nije dobio priliku u dresuVatrenih.


--------------------------------------------

Slaven Bilić 2012.

Inozemci: 21

HNL: 1

Dinamo: 5

Bez nastupa: 2

Niko Kovač 2014.

Inozemci: 25

HNL: 2

Dinamo: 3

Bez nastupa: 5

Ante Čačić 2016.

Inozemci: 19

HNL: 2

Dinamo: 6

Bez nastupa: 3

--------------------------------------------

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:02