BRILJANTNA ANALIZA

'ONI SU AMBICIOZNI, REALNI I TOPLI' Najčitaniji njemački dnevnik napisao sjajan tekst o Hrvatskoj, čak su i sebi pripisali dio zasluga za uspjeh

 
 REUTERS

Najčitaniji dnevni list u Njemačkoj, Bild, ne krije simpatije prema hrvatskoj reprezentaciji. U velikom dnevnom prilogu o Svjetskom prvenstvu u Rusiji imaju tako i priču o dva hrvatska nogometaša, Lovrenu i Mandžukiću koji su bili izbjeglice tijekom rata u Njemačkoj. Pa si onda uzimaju i određene zasluge za njihove kasnije sportske uspjehe. I jasno, poseban tekst je dobio Ante Rebić koji igra u Bundesligi. No, posebno je zanimljiv tekst pod naslovom: “Bild objašnjava hrvatsko čudo. Zato što su igrači tako ambiciozni, tako realni i tako topli”. A zatim slijedi osam slova koja objašnjavaju čudo: K-R-O-A-T-I-E-N.

Nakon pobjede nad Englezima nogometni svijet beskrajno je zadivljen tako malom nacijom s tako velikim srcem. U finalu s Francuskom moguća je jedna od najvećih senzacija u povijesti Svjetskog prvenstva.

Sjaj u očima pobjednika

Mandžukić ima sjaj u očima. Pogledajte u te oči! Tako izgleda nezaustavljiva želja, strast i odlučnost. Strijelac Mario Mandžukić poletniji je i brži od Stonesa u svojoj pobjedi 2-1 u 109. minuti nakon što je dobio loptu od Perišića u petercu. A nekoliko minuta prije toga bivši igrač Bayerna još je bio ozlijeđen i sjedio na travnjaku nakon snažnog sudara s engleskim vratarom Pickfordom. Ali te oči ni trena nisu razmišljale o odustajanju. Trener Zlatko Dalić: “Neki su igrali i s jednom nogom.

Htio sam ih zamijeniti, ali nitko nije htio odustati”. Hrvatska je željna pobjede, a taj je žar samo kratko zaiskrio u njemačkom timu u pobjedi protiv Švedske u posljednjom minuti. Nevjerojatno: Hrvati su tri puta gubili u nokaut-fazi ovog Svjetskog prvenstva i UVIJEK su se vratili i pobijedili! Mandžukić: “Igrali smo kao lavovi. I tako ćemo i u finalu”. Kapetan Luka Modrić odigrao je svoju 55. službenu utakmicu ove sezone protiv Engleske. Bez obzira na to, prava zvijezda odigrala je 119 minuta. Istodobno je tisuće bengalskih baklji osvijetlilo ljetne noći u Zagrebu, Splitu i Zadru. Čisto blaženstvo u cijeloj zemlji! Sada svi žele i završni korak, konačnu pobjedu protiv Francuske.

Hrvatska je realna

Rakitić čestita gubitnicima Englezima. Ivan Rakitić je stajao samo u donjem rublju. No, i tada je mislio o protivnicima. Pristupio je bivšem treneru Schalkea, a sad Engleske Garethu Southgateu, stisnuo mu ruku i zagrlio ga. A bio je u donjem rublju zato što je svu opremu dao hrvatskim navijačima. Izravno i autentično. Ili jednostavno: realno. To je Hrvatska u ljeto 2018.

Možete li zamisliti da naša reprezentacija slavi pobjedu pjevajući na stolu s Bernhardom Brinkom (66)? A izbornik trener Joachim Löw prenosi to na svoj Instagram? Za Hrvate, sasvim normalno. Pobjedu protiv Engleske slave s hrvatskom pop-zvijezdom Mladenom Grdovićem, koji svira gitaru u hotelu. Stvarni momci, lude priče. Drugi primjer: Ivan Perišić, dok je igrao u Sochauxu (2006. - 2009.), šalje novac kući tako da tata Ante može raditi na svojoj farmi pilića. Nadimak otada: pile.

Opaki, ali dragi

Igrači slave na travnjaku s djecom. Prije samo nekoliko minuta borio se svom snagom za ulazak u finale Svjetskog prvenstva. Neposredno nakon posljednjeg zvižduka, potpuno tetovirano obrambeno čudovište Šime Vrsaljko nježno ljubi malog sina Domagoja Vide. Samo nekoliko minuta nakon završetka polufinala Vidin sin David s djecom drugih igrača juri preko travnjaka stadiona u Moskvi sve dok ga tata Vida ne odnese na ramenima. Pred klupom Vrsaljko zgrabi Dalića te ga baci na pod pravim hrvačkim zahvatom pun entuzijazma. Veliki igrači, sjajni osjećaji!

Nakon pobjedničkoga gola Marija Mandžukića, Hrvati su u slavlju pali na fotografa AFP-a Yurija Corteza. Unatoč eksploziji emocija zbog pobjede, nogometaši su pomogli srušenom fotografu da se osovi na noge. Cortez: “Pitali su me jesam li dobro. Jedan mi je podigao objektive, a Domagoj Vida me poljubio”. Opaki momci, ali prijateljski raspoloženi!

Kapetan Luka Modrić, koji igra za svoju zemlju od 2006. godine, kaže: “Jedna stvar je posebna: nikad nisam doživio takvo zajedništvo otkad sam se pridružio reprezentaciji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:50