PIŠE D. KRUŠELJ

OPROŠTAJ KLUPSKIH IKONA Neki su zakoračili u legendu, a neki, kao Casillas - u Porto

Florentino Pérez postidio se mučnog rastanka pa organizirao reprizu pred navijačima, ali time nije popravio dojam
 Getty

Bio je to plebejski siromašan rastanak od autentične legende za jedan klub koji desetljećima već mrcvari nogometni svijet svojim kraljevskim imidžem, klasom i gospoštinom. Iker Casillas se nakon 725 utakmica za Real Madrid u nedjelju oprostio od Bernabeu stadiona u mučnoj atmosferi, na rubu suza, sam u karanteni press-dvorane kao da je zaražen virusom ebole. Dan poslije, u ponedjeljak, predsjednik Florentino Perez postidio se tog rastanka pa je organizirao reprizu u kojoj je Iker pred publikom na pozirao fotoreporterima, okružen hrpom trofeja. I nije Perez popravio dojam, dapače. “Pokazala se točnom izreka da se povijest ponavlja prvo kao tragedija, a zatim kao farsa”, napisao je Sid Lowe u Guardianu.

Govorio mu iza leđa

Prvi pokušaj rastanka aranžiran je kao nespretan miks Casillasova izraza ljubavi prema klubu koji ga je odgojio “kao igrača i još više čovjeka” te žestokih napada njegovih roditelja koji su rafalnom vatrom gađali Pereza. “Nikad ga nije volio, iza leđa mu je govorio da je prenizak za vratara”, jadao se otac. “Barcelona je gospodski klub, Real nije. Bilo bi mi draže da je prešao u Barcelonu, nego u Porto, ovo je kao da odlazi u klub iz Segunde B”, zapomagala je majka. Uzalud je “sveti Iker” objašnjavao da u njemu nema takve gorčine, da odlazi u Porto jer ga je strastveni trener Lopetegui razoružao razgovorima u četiri oka.

Drugi rastanak trebao je ispeglati dojam, ali se pretvorio u prosvjedni skup dvije tisuće Realovih navijača koji su skandirali Casillasu i pozivali Pereza da podnese ostavku. “Perez, odlazi”, vikali su i usput upozoravali građevinskog magnata da pripazi na sljedeće korake. “ Sergio Ramos nije na prodaju”, glasilo je upozorenje. Perez se osjetio dužnim objasniti svoje postupke, dok je Casillas slušao poslanicu javnosti.

Realova vrata otvorena

- Iker odlazi jer je tako htio, a nakon tolikih zasluga za klub mi smo bili dužni uslišiti njegovu želju. Zamolio je da razmotrimo Portovu ponudu i mi smo to učinili. Realova vrata uvijek mu ostaju otvorena, a zvižduci navijača su mi nejasni - rekao je predsjednik čiji je kredibilitet u javnosti načet nakon sezone bez trofeja, otkaza Ancelottiju te sukoba s Casillasom i Ramosom.

U prilog Perezu zaista ne idu slični oproštaji nogometnih asova Casillasova kalibra koji su ovog ljeta otišli iz matičnih klubova.

Xaviju najveće počasti

Xavi je iz Barcelone ispraćen ultimativnim počastima kao veličanstveni kapetan, rodonačelnik tiki-take, klupska ikona. I nije iz prosvjeda otišao na manju plaću u Porto, nego po astronomski ugovor u Katar kao jedan od manekena priče o SP-u 2022. godine. Slično se može reći i za Stevena Gerrarda koji se, shvativši da je biologija rekla “dosta”, preselio preko “velike bare” kako bi MSL ligi udahnuo malo glamura, baš kao i Lampard ili Villa. Na koncu, od kluba u čijem se inkubatoru izlegao, ovih se dana oprostio i Bastian Schweinsteiger, ali bez gorčine, kako bi u završnim zavojima karijere novu inspiraciju potražio u “kazalištu snova”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:40